Въпреки, че е под постоянна заплаха за затваряне от държавата, възстановеният хотел Бауен в Буенос Айрес остава блестящ пример за място под работническо самоуправление.

Едно от най-емблематичните от над 350 възстановени под работнически контрол работни места в Аржентина е хотел Бауен. Разположен на улицата на парламента на Аржентина  и в близост до Розовата къща, хотел Бауен се вижда от всички и е посещаван от десетки хиляди души годишно. Както на повечето от работните места в Аржентина, от печатниците, железариите и магазините за  керамика до училищата, ресторантите и здравните заведения, работещите в хотел Бауен започнаха да обсъждат връщането на източника си на работа, след като не бяха получавали заплатите си от месеци, виждайки бъдещето си като безработни, останали без работа извън напълно функционално, но затворено и празно работно място, те взеха и осъществиха логичното решение:

Върнаха се вътре.

Заимствайки лозунга на движението на Обезземлените в Бразилия (MST) – “Завладяване, Съпротива, Производство!” – хиляди работници в Аржентина превземат и възстановяват работните си места. Това обаче не е просто окупация или формиране на кооперация, тъй като работниците оспорват самата основа на частната собственост, като виждат мястото, където са работили през всичките тези години като свое – затова думата е възстановяване.

Бях щастлива, че живеех в Аржентина по време на възстановяването на хотел „Бауен“ през 2003 г., когато закованите дъски бяха отстранени от прозорците и влязохме вътре. Това без съмнение беше един от най-вдъхновяващите моменти в живота ми. Имаше работници от най-малко дузина възстановени фабрики, много участници от тогавашните стотици квартални асамблеи, хора от движенията на безработните, както и много хора от новосъздадените автономни медийни колективи – готови да отразят процеса. И, разбира се, най-важните – ядрото на работниците от хотел „Бауен“, които се организираха заедно в продължение на месеци хоризонтални събрания, понякога заедно с работници от други възстановени работни места като например печатницата Chilavert и металният магазин IMPA, както и мрежата от възстановени работни места под работнически контрол, като всички подкрепяха процеса. От 2003 г. насам хотелът Бауен се управлява пряко демократично от работниците, които сега наброяват над 150 души. Хотелът е известен сред участниците в движението по целия свят като ключово събирателно пространство. Заседателните зали и аудиторията постоянно се използват за всичко – от културни и литературни събития, до кампании за събиране на помощи за политически затворници, кооперативни мрежи, алтернативни медийни събрания и радикални панаири на книгата.

Поради това, че се използва като хотел и централно пространство за срещи, Бауен става още по-голям трън в очите на политическата система. Почти всички възстановени работни места поставени под работнически контрол са принудени да се защитават, често продължително, въпреки че съществува закон, който уж защитава възстановяването. Работниците в Бауен трябваше да отделят голяма част от времето и енергията си, за да защитят своето работно място.

Понастоящем има нов опит да бъде затворен хотел Бауен и, разбира се, мащабна международна кампания в негова защита.

В първата нощ на окупацията на Бауен, тъй като напрежението се засилваше,  тези от нас, които бяхме вътре, седяхме и се чудихме кога полицията ще се появи и дали ще можем да се защитим, а Гилермо, сега работник в Бауен, седна на голямото пиано във фоайето и започна да свири мелодия, композирана от него. Това е песен, която сега се превръща в химн на възстановените работни места и окупираните фабрики из цялата страна. Ето част от нея:

„Ние сме настоящето и бъдещето
Съпротивлявай се и завземай,
Фабриката няма да бъде затворена
Ще я възстановим заедно
Фабриката няма да бъде затворена
Ще я възстановим заедно,
За да се съпротивляваме и да оцелеем,
И да завземаме
За да се съпротивляваме и да оцелеем,
И да произвеждаме.“

Превод от статията на Марина Ситрин от сайта http://www.workerscontrol.net/authors/hotel-bauen-and-workplace-recuperation-argentina

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40