През последните дни в медиите – телевизии, радиа и разбира най- вече в интернет, се изговори много на темата  „Източна Гута“. Бяхме удостоени с честта да слушаме какви ли не експерти. Някои от тях ни обясниха, че режещите глави джихадисти са „умерени опозиционери“, други ни обясниха, че 12 милиона сирийци са станали „бежанци“, накрая Бог ни прати Агент Ивайло (Иво Инджев), който озари всички със своята „експертиза“. Лично аз не съм гледал интервюто му, но предполагам, че на две на три, завършилият в Москва агент на ДС, ни е обяснил как лично Путин, заедно с КГБ и НКВД, праща менте водка в Сирия, за да убие „революционерите“. Но нека престанем с глупостите и да погледнем реално и точно на обстановката.

Източна Гута е предградие на столицата Дамаск. Там се проведоха едни от най-кървавите и тежки боеве, в които години наред сирийската армия не успяваше да сломи терористите. Сега, армейското командване изпрати  най-боеспособните, най-калените през годините на война и най-добре въоръжените си формирования. Там са „Тигрите“ на генерал Сухейл Хасан, дивизиите  1- ва,7-ма,9-та,14-та. Също така, там са Народното опълчение (NDF), Републиканската Гвардия, вероятно там е и Лива Ал Кудс ( Йерусалимската бригада – палестинска доброволческа милиция) и други милиции (няма преки данни, че Хизбулла или Иранската ислямска революционна гвардия се намират в Гута).

Войната е казала тежката си дума и трябва да се отбележи, че много от частите са недокомплектовани – като се каже дивизия, да се има предвид най-много 2 бригади и т.н.  Например „Тигрите“ по норматив трябва да са около 16 хиляди, но реално едва ли превишават 4 хилади. Общо сирийските войници струпани в момента в Гута са около 15 хиляди. Джихадистите са също толкова или малко по-малко.  Задачата на армията е ясна – това предградие трябва да бъде прочистено от терористите. Години наред гражданите на Дамаск бяха подложени на обстрел с какво ли не – от ракети „Град“, през минохвъргачки, та дори и самоделки изстрелващи газови бутилки. Разбира се,  не сте чули за това. Няма и да чуете, защото на Запада не му изнася да се разгласява по медиите, че неговите отрочета избиват цивилни.

А сега искаме да анализираме три теми : първата е за така наречените „опозиционери“, втората е за мейнстрийм медиите, които отразяват конфликта, а третата е за цивилното население в Източна Гута.

„Умерените опозиционери“, „революционери“, „бунтовници“… това са думи, които мейнстрийм медиите много обичат да използват, за да именуват джихадистката пасмина, окупирала Източна Гута. В това предградие има 4 групировки и те са:

Жени, алевитки, пленени и оковани от така наречените „умерени опозиционери“

1 – Джаиш Ал Ислам ( Армията на Исляма). Най-силната и на-многобройната терористична фракция в Източна Гута. Смята се, че има над 10 хиляди бойци. Искат налагане на Шериат в Сирия. Те са пряко финансирани и контролирани от Саудитска Арабия. Освен с обичайните отвличания и т.н., групировката е известна и с практиката си да оковава и затваря в метални клетки жени и деца, които са „неверници“ ( неверници за тях са всички, които не са сунити – уахабити) и да ги използва като „жив щит“. Слагат ги на покривите или до самата сграда, от която терористите обстрелват позициите на армията или град Дамаск. Така ВВС на Сирия или Русия, не могат да ги ударят.

2 – Файлак (Корпус) Ал Рахман. Te са втората сила след Джаиш Ал Ислам. Тази група е контролирана и финансирана от Катар. Много интересно при тях е , че за разлика от другите 3 групировки в Източна Гута, те се опитват да си докарат имидж на „умерени революционери, борещи се против режима на Башар Ал Ассад“. Със сигурност едно нещо е така – те се борят против сирийската армия. До колко са умерени е друг въпрос. Смята се, че са част от така наречената „Свободна сирийска“ армия, но това изобщо не им пречи да участват в съвместни операции с другите три групировки, които меко казано никак не са умерени, даже и не претендират да бъдат такива. Какво още може да се каже за тях? Освен обичайните религиозни убийства, отвличания, може да споменем, че Файлак Ал Рахман обича да стреля по протестиращи. Имат навика да се съюзяват с бойците на Ал Кайда и на Мюсюлманското братство, за да е бият срещу сирийската армия.

 

Знамена на ИДИЛ и Ал Кайда едно до друго

3 – Хаят Тахрир Ал Шам. Предишното име на тази групировка е Джабат Фатах Ал Шам, а по-предишното и оригиналното е Джабат Ал Нусра. Изключително силно финансирана от Саудитска Арабия. Това е сирийския клон на Ал Кайда. Групировка, която по жестокост може да се съревновава само с Ислямска държава. Може би може да си съперничи само с нея, защото са се били заедно срещу сирийската армия, също като ИДИЛ искат шериатска държава. Ал Кайда в Сирия притежава едни от най-промитите и фанатизирани бойци. Многобройни са случаите, когато тази групировка използва атентатори самоубийци. Безброй са и убийствата извършени от тази групировка срещу представителите на религиозните малцинства в страната.  Те дори избиват и другите джихадистки групи, които не искат да им изпълняват заповедите или да се слеят с тях. Основна цел на Ал Кайда е да обедини всички джихадисти в своите редици. Те не търпят конкуренция и не приемат други групировки над себе си.

4 – Ахрар Ал Шам .  Тази фракция реално е Мюсюлманското братство в Сирия. Искат налагането на Шериат в Сирия .Те поддържат изключително силни връзки с режима на Ердоган в Турция. Участници са в многобройни кланета на етническа и на религиозна основа. Тази групировка участва в операциите на турската армия „Щит на Ефрат“ и „Маслинова клонка“. И в двете подлагаше на геноцид кюрдското население, да не говорим за религиозните малцинства. Преди по-малко от седмица Ахрар Ал Шам сключи споразумение за обединение с друга про-турска групировка, Харакат Ноуредин Ал Зинки. Тази последната, преди година и половина, отряза главата (в буквалния смисъл на думата) на 12 годишно палестинче, защото прецени, че детето е било „агент на Асад“. На снимката от ляво се вижда детето, а от дясно, цензурирано, как му режат главата (който не вярва да напише в гугъл harakat nour al-din al-zenki beheading child). Да не говорим, че последната групировка беше финансира от ЦРУ и получи модерни американски противотанкови ръчно насочвани ракети TOW. Може би, си заслужава да споменем, че и двете групировки са се били рамо до рамо с Ислямска Държава.

И четирите терористични организации имат силно изразен афинитет към обстрелването на жилищните квартали на Дамаск. Освен, че обстрелват позициите на армията, с каквото намерят, което в условията на война е нормално, тези изроди нон стоп карат жителите на столицата на Сирия да живеят в страх. Случаите, в които абсолютно нарочно се целят в болници, училища, детски градини и прочие, са стотици. Навярно не им пука, че избиват сирийското население, защото по-голята част от джихадистите в редиците им дори не са и сирийци. Стига се до парадоксът, че 7 милионното население на Дамаск, е принудено да търпи издевателствата и зверствата на не повече от 20 хиляди джихадистки боклуци. Без съмнение това е една от основните причини за започването на операцията по прочистването на Източна Гута.

След като обяснихме какви са така наречените врагове на сирийската армия в предградието Източна Гута, се надявам вече никой да не ги смята за нещо по-различно от терористи. За да твърди човек , че „въоръжените опозиционери“ в този обкръжен регион са нещо по-различно от режещи глави изроди, трябва или да лъже нарочно или да е дементен.

И изведнъж всички масови медии много се загрижиха за населението на Източна Гута. Толкова се притесниха, че от няколко дни насам из различните телевизии се разпространяват снимки от Ирак, Газа и т.н., които ни се представят, че са от Гута. Не е ли малко странно? Тези информационни корпорации , които и пет пари не даваха за хилядите убити от ВВС на САЩ сирийци и иракчани по време на битките за освобождаването на градовете Ракка и Мосул! Същите медии, които тактично пропускат да ни осведомят за хилядите хора, умиращи от глад и от лечими болести в Йемен? Може би не ни разказват за тях, защото правителствата им продават оръжия на изключително демократичната държава Кралство Саудитска Арабия! Същите тези медии, които и една статия не написаха за обкръжените от ИДИЛ сирийци в град Деир ез Зор! Информационните институции, които много удобно си затварят очите и за Либия, защото там някой (кой?) след като махна Кадафи, до такава степен извиси демокрацията, че сега там има робство и негрите ги продават по пазарите! Тези радиа и телевизии, които съвсем забравят да споменат за всеки атентат, извършен от техните любимци – „умерената опозиция“ в Сирия? СЪЩИТЕ медии, който ни лъжеха, че в Ирак има оръжия за масово поразяване и легитимираха американската интервенция, която доведе до почти 2 милиона убити и дестабилизация на целия Близък Изток. Същите медии, които лобираха и помагаха за разрастването на процеса, наречен „Арабска пролет“, който разруши почти всички държави в Региона, които се опитваха по един или друг начин да имат независима политика, но някак пропусна най-тоталитарните държави – Катар, Саудитска Арабия, Кувейт, ОАЕ. В тези четири страни реално действа Шериатът, жените са третирани по-зле и от кучетата, но нямаше „полъх на демокрация“. Защо ли? Защото са съюзници на Израел и клиенти на военно-промишления комплекс на САЩ… Та сега тази журналистическа пасмина ни говори за страданието на населението в Източна Гута?!?

Белите каски спасяват едно и също момиче 3 пъти

Та какво направиха медиите за сирийския народ? Тези същите „загрижени за хората в Гута репортери“ даже се опитваха и продължават да се опитват да представят „Белите Каски“ като спасители на невинни цивилни.  За тези, които не знаят –  „Белите Каски“ е джихадистка организация, финансирана от Обединеното Кралство, създадена от полковник от английското разузнаване, която се представя за „Цивилни спасителни отряди“, които помагат на населението след „бомбардировки“, несъществуващи химически атаки и т.н. Те до такава степен бяха лансирани от същите медии, че за тях се направи филм, който спечели Оскар. Ако след 100 години някой прегледа историята назад, несъмнено ще се изуми на лицемерите от Ал Джазира, Си еН еН, Фокс Нюз, Би Би Си и т.н. Интернет е пълен с компрометиращи снимки на така наречените „Бели Каски“ ( аз лично ги наричам бърза помощ на Ал Кайда). Ако потърсите може да видите как по 4 пъти снимат „газова атака“, как спасяват хора, а преди това се снимат с тях, как държат калашници и знамена на Ал Кайда, как обясняват какво правят с телата на убитите сирийски войници, как инсценират спасявания на деца.

Нека сега коментираме положението на хората в обкръжения район. Според някои източници, цивилното население в Източна Гута е между 200 и 400 хиляди. Разбира се, тези цифри са преувеличени и се разпространяват с цел дезинформация от  мейнстрийм медиите, както бяха увеличени и в случая с Алепо ( говореше се за над 200 хиляди цивилни, а се оказаха около 80 хиляди). Затова ще приемем, че в Източна Гута има около 120-150 хиляди (със сигурност след месец – два, когато дойдат зелените бусове и откарат джихадоотрепките към Идлиб, ще се окаже, че хората в този район са били под 100 хиляди). Та нека започнем с приблизителните сметки: В Източна Гута има между 14- 15 хиляди, а може дори и 20 хиляди бойци джихадисти. Както ни е известно от случаи, когато терористи са били евакуирани към Идлиб , те тръгват със жените и децата си. Ако приемем, че всеки един джихадист в Гута има по една жена (а може и повече, те все пак вярват в шериата, според който може да имаш до 4 жени) и три деца, то на 15 хиляди терористи се падат 60 хиляди жени и деца. Ако към тези 60 хиляди добавим и 15-те хиляди джихадисти, то общият брой става 75 хиляди. Ясно се вижда, че поне половината от населението на Източна Гута са джихадистите и семействата им. Това никак не е странно.  Дамаск е 7 милионен град, а Източна Гута е под/около 150 хиляди. Съотношението е 47 към 1. Това мисля, че достатъчно добре говори къде сирийският народ се чувства по-добре – при правителствените войски или при джихадистите. Също така е добре да отбележим, че 80% от населението на Сирия не живее нито в „свободен“ Идлиб, нито в района около Растан, нито и източно от Думаяр, нито на което и да е било друго място под джихадистки контрол. То живее в територията контролирана от правителствената армия.

Сега ще засегнем най-лицемерното нещо, което се говори през последните дни в мейнстрийм медиите – КОЙ, ПО ДЯВОЛИТЕ, ИЗБИВА ЦИВИЛНИТЕ??? Всеки, който отрича, че по време на бомбардировките на руските или сирийските ВВС загиват цивилни, или лъже, или е идиот. При всяка война, при всяка битка загиват цивилни. Но защо първо на първо има цивилни там? Цивилни има, защото терористите не ги пускат да напуснат обкръжената Гута. Това е нещото, което никой не иска да каже по телевизията. Не ги пускат, както правеха и в Алепо. Два дни подред между 9 и 14:00 часа има примирие, за да бъдат евакуирани хората. Два дена подред броят напуснали Гута е НУЛА. Броят е 0 , защото джихадоотрепките обстрелват с минохвъргачки пункта за евакуация. В Алепо разстрелваха цивилните, които бягаха към армията, сега ги обстрелват с минохвъргачки. Но дали ще чуем за това в мейнстрима? Не! Там ще чуем, че Путин е наредил да бомбардират три пъти на ден за два поредни дни последната болница в Гута, че Асад мята варелни бомби, че руснаците тровят населението с зарин, хлор, менте пирожки и т.н., но няма да кажат, че малкото останали цивилни са държани насила от джихадистите, за да бъдат ползвани като човешки щит. Както няма да кажат, че правителството всеки месец праща храна и лекарства на населението в Гута. Тези продукти биват взимани от гореспоменатите 4 фракции и биват продавани с многократни надценки на населението. Също така, мейнстрийм медиите няма да ни кажат, че правителството плаща пенсиите на хората в Гута. Те ни казват само лошите неща, защо ли? Вместо да са обективни и да показват и добрите, и лошите страни, медиите акцентират само върху едните с цел манипулация. По груби сметки в Източна Гута има повече от 50-60 хиляди души, които са държани насила от джихадистите, а информационните агенции любезно си затварят очите.  Жертви в Гута има, защото Запада, Израел и ислямо-фашистките монархии създадоха, стовариха, обучиха и финансираха армия от терористи, които окупираха части от Сирия. Докато десни консерватори,  премиери и президенти на най-мощните държави в света, продават оръжия на Саудитска Арабия, за да избива деца в Йемен, докато десни либерали, които само плямпат за демокрация, а всъщност подкрепят ислямо-монархистки диктатури и докато псевдо леви либерали, които вместо да се опълчат на американския империализъм, си топиха хляба в либералната помия, Ви говорят за „геноцида в Гута“, Вие им теглете една и им кажете – НЕ!, няма да излъжете и мен, аз знам какво става!! Геноцид има не само в Гута, геноцид има навсякъде в Близкия Изток и виновниците са Запада, Израел, Турция и ислямско-монархистките диктатури .

One thought on “Борбата на сирийския народ за освобождаване на Източна Гута”
  1. Blagodaria vi mnogo,vsiaka douma e tochna I istina. As jivea v Aleppo, I znam tochno kakvo stana predi gudina I poluvina, sashtoto satava stga v istouchna guta. Siriskata armia chte vzema gutata na vsiaka tsena. Niama da pousne edin terrorist okolo damask. Dano da zavershi kolkoto moje po rano I s nai malkite jertvi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40