Британския съд отхвърли искането на Асанж за оттегляне на заповедта за арест

Вчера (06.02.2018), съдията в Лондон отхвърли искането на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж да бъде оттеглена британската заповед за арест, издадена срещу него през 2012 г. В решение, пълно с очевидни противоречия, съдията се произнесе негативно, макар че европейската заповед за арест, издадена от Швеция и използвана като предтекст за издаването на британската заповед – бе отменена още през май 2017 г.

Въпреки, че твърденията на шведското правителство за „сексуално насилие“ срещу Асанж, отдавна отпаднаха, той все още е заплашен от незабавен арест, ако напусне Еквадорското посолство, където е затворен в продължение на пет години и половина в малка стая без прозорци, 15 на 13 фута, без достъп до слънчева светлина, чист въздух или физически упражнения. Шведските власти миналата година официално прекратиха разследването, като потвърдиха, че всъщност никога не е имало случай. който да се разследва. Това, което се случи, беше една операция „мръсни трикове“, насочена към дискредитиране и парализиране на Уикилийкс и поставяне на Асанж зад решетките или по-лошо.

Независимо от това, висшият окръжен съдия Ема Арбътнот продължава да настоява, че Асандж трябва да бъде арестуван от британската полиция, въпреки че срещу него не са повдигнати никакви обвинения, дори за нарушение на гаранцията. Въпреки, че Асанж не е обвинен в „укриване“, тя е постановила, че той трябва да бъде заведен в съда, където може да му бъде повдигнато такова обвинение. След като се произнесе, съдийката се съгласи да отложи изслушването до следващия вторник, за да разгледа аргументите от „обществен интерес“, представени от адвокатите на Асанж. След произнасянето на решението, Асанж каза: „Ние загубихме само първата от четирите точки. Така и не бях обвинен. Аз потърсих убежище за да се предпазя от екстрадиране в САЩ, а Швеция оттегли така нареченото „предварително разследване“ преди една година. Оспорваме четири точки … Ако спечелим една от тях, заповедта пада.

Дори ако Арбътнот оттегли заповедта за арест следващата седмица, Асанж все пак ще бъде изправен пред почти сигурен арест и екстрадиране в Съединените щати, за да бъде съден за шпионаж и измяна – престъпления, които носят евентуална смъртна присъда. В администрацията на Обама бе съставен запечатан обвинителен акт. Главният прокурор на администрацията на Тръмп Джеф Сесионс заяви миналия април, че арестът на Асандж остава „приоритет“. Директорът на ЦРУ Майк Помпео описа Уикилийкс като „недържавна враждебна разузнавателна служба.“ Джеймс Коми, който тогава беше директорна ФБР,  заяви пред Сената, че Асанж ще бъде арестуван „веднага щом излезе извън посолството“.

Тъй като тези изявления подчертават факта, че американското политическа, военна и разузнавателна машина е решена да накаже Асандж и да затвори устата на Уикилийкс, заради това, че разкри военните им престъпления в Ирак и Афганистан, както и дипломатическите интриги и престъпленията им по целия свят. Това включваше публикуването на видеозаписа на „косвеното убийство“, показващо клането на 12 иракски цивилни през 2007 г., 250 000 тайни американски дипломатически документа и продължаващото публикуване на хиляди файлове, описващи операциите на „ЦРУ“ за разпространение на зловреден софтуер и контрол на компютърните мрежи.

Извън съда адвокатът на Асанж, Дженифър Робинсън каза, че независимо дали заповедта бъде отменена или не, Асанж няма да напусне посолството, докато не получи уверение, че няма да бъде екстрадиран в САЩ. „Г-н Асанж остава готов да отговори на британското правосъдие във връзка с всякакви аргументи за нарушаване на гаранцията, но не и ако това го излага на риск да стане жертва на несправедливост в Америка“, каза тя. „Този случай е и винаги е бил свързан с риска от екстрадиране в Съединените щати и този риск остава реален.“ Робинсън посочи, че Асандж вече е претърпял много повече от всяко наказания, предвидено за нарушение на гаранцията – глоба или кратък срок в затвора – намирайки политическо убежище в посолството. В писмено становище до съдията, адвокатът на Асанж – Марк Съмърс заяви, че Асанж има реалистични страхове, които впоследствие се оказаха верни, че властите в САЩ се опитват да го преследват заради работата му с Уикилийкс. Ако бъде арестуван, Съмърс заяви, че Асандж ще бъде атакуван от САЩ, по същия начин, по който това се случи с Челси Манинг и ще стане жертва на „преследване, нерегламентирано лишаване от свобода и смъртно наказание.“ Манинг прекара седем години във военен затвор където бе подложен на злоупотреби и изтезания.

В решението си съдия Арбътно не споменава тази реалност. Вместо това тя заяви, че е от съществено значение да се приеме Закона за обжалване, за да се избегне „подкопаването на“ правораздаването „. Тя категорично отхвърли аргумента, че заповедта за арест е „остаряла“, защото „материалното производство“ „вече не съществува“. Предоставеният от Асанж адвокат също представи медицински справки за влошаващото се здраве на Асанж. Сюзън потвърди, че Асанж изпитва постоянни болки, често страда от респираторни инфекции и има значителна депресия. Съдия Арбътно обаче каза, че здравните му проблеми „не са толкова лоши“.

Адвокатите на Асанж твърдят, че наказанието му не е „пропорционално“ и е в интерес на съда да не пристъпва към обвинения. Те цитираха работната група на ООН за нерегламентираните задържания от 2015 г., която осъди ареста на Асанж като „произволен, неразумен, ненужен и непропорционален“ и призова шведските и британските власти незабавно да прекратят „лишаването от свобода“ на Асанж и да го компенсират. Съдебната зала на Уестминстърския съд беше препълнена, а навън бяха организирани големи протести с искане за свободата на Асанж.

Британското правителство обаче също има интерес да се разправи с Асанж, точно както и САЩ. Преди да потърси убежище в посолството, Асанж бе вкаран в затвора в Уондсуърт в изолация за 10 дни и след това под домашен арест за 550 дни по силата на правомощията, предоставени от европейската заповед за арест. Скотланд Йард поддържаше полицейски части 24 часа в денонощието в района на Еквадорското посолство в продължение на три години и остава ангажиран с арестуването на Асанж. През 2015 г. правителството на Обединеното кралство отхвърля по-ранно искане на Асанж за достъп до болнично лечение без опасност от арест.

В опит да прекрати задънената улица в посолството, Еквадор наскоро даде гражданство на Асанж и се опита безуспешно да убеди британските официални лица да му дадат дипломатически статут, което би му позволило да напусне Великобритания, дори ако е издирван от американските власти. Асанж, който е австралийски гражданин, беше принуден да потърси помощ от Еквадор, защото всички  австралийски правителства сътрудничиха на САЩ да го заловят. През 2010 г. министър-председателят Джулия Джилър нарече действията на Асанж незаконни и създаде работна група на австралийските разузнавателни и полицейски сили, които активно да подпомогнат усилията на САЩ да създадат наказателни обвинения срещу Асанж и други.

Асанж изпрати изявление до 16-тия уебинар „Организиране на съпротивата срещу интернет цензурата“, в който участваха журналиста Крис Хеджис и председателя на WSWS Дейвид Север. Асанж предупреди, че бъдещето на човечеството зависи от борбата между „демократизацията на комуникацията“ чрез Интернет и „узурпацията на комуникацията чрез изкуствния интелект“, ръководена от конгломерати като Google и Facebook.

Етикети: , , ,

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*