Една от най-важните екологични борби в Германия е тази за гората в Хамбах: от пряко действие до политически натиск, предизвикателството е да се защити една хилядолетна гора, заплашена от създаването на колосална въглищна електроцентрала.

Още от 2012 г. екологично движение, съставено предимно от анархисти, започна с окупацията на Хамбахската гора в опит да окаже съпротива на плановете на властите и RWE (една от най-големите частни енергийни групировки в Германия), която е официален собственик. В миньорския район между Аахен и Кьолн активистите се опитват да спасят 1000 хектара гори от добива на лигнитни въглища или кафяви въглища, считани за едно от най-мръсните изкопаеми горива.  „Хамби“, псевдоним, даден на това пространство преди години от неговите защитници, първоначално е било 9 пъти по-голямо.

Спирала от репресии

Полицейските операции са редовни и брутални, координирани от частните охранителни фирми на RWE и държавните сили, които мобилизират стотици въоръжени полицейски части. Целта е да се предотврати създаването на истинска зона за защита (подобно на ZAD във Франция, където преди няколко седмици, след десетилетия на съпротива еко-активистите спечелиха борбата за опазване на зоната около Нант предвидена за застрояване), като редовно се унищожават временните селища и инфраструктура, което води до ескалация на насилието в пълно противоречие с декларациите за добри намерения от страна на властта.

Насилието и конфискацията на лаптопи и компютри е често срещано явление. Общо над 200 дела бяха стартирани от компанията RWE въз основа на фалшиви обвинения. RWE изгражда, чрез ударни операции, пътища за достъп на машините за обезлесяване още от миналия март.

Използвайки мощно оборудване, операциите на компанията се извършват 24 часа в денонощието до 450 метра дълбочина и изхвърляйки до 3 милиона кубически метра земна маса на ден, създавайки условия за трайно бедствие в региона. Повече от един милион дървета от първоначално защитената природна територия бяха унищожени. Земеделските земи и ценните екосистеми са изчезнали в района на приблизително 170 квадратни километра, което прави проекта най-голямата открита мина в Западна Европа. Близо 40 000 души са били експулсирани или „разселени“ в зависимост от гледната точка.

Рудата се използва за доставка на топлинните централи на компанията, които отделят високи нива на CO2, арсен, азотен оксид и живак. Към това трябва да се добавят и радиоактивните емисии, налични по време на извличането и изгарянето на лигнитни въглища, като най-големите източници на радиоактивно замърсяване след електроцентралите, работещи с въглища, са атомните електроцентрали. Периферните жилищни райони са изправени пред нива на радиоактивност над праговете, които са обявени за допустими, жителите им сега са по-податливи на заболявания, причинени от фини частици и също така страдат от потъване на почвата, причинено от изпомпването на вода от компанията. Обезводняването на подземните води до смъртта на заобикалящите ги биотопи и подземните резерви страдат от замърсяване с тежки метали, изпускани по време на екстракцията.

Срещу корпорацията RWE и нейния свят

Въпреки, че съдът разреши обезлесяването, и въпреки огромните ресурси, които частната компания RWE изправя срещу нас, ние няма да спрем с борбата! Мястото на съпротивата, Хамбах се превърна и в събирателна точка за кампаниите от общото движение за климата. Кампанията за Хамбах съчетава както техниките за блокиране и окупации, така и демонстрациите, които познаваме от антиядреното движение, преките действия, както и институционалния натиск, чрез който се действа за постепенното премахване на въглищните електроцентрали – разумен политически вариант, подкрепен и от „Грийнпийс“.

Същата организация заявява, че деветте немски въглищни електроцентрали причиняват смъртта на най-малко 1800 души годишно. За най-радикалната част от движението само спирането без каквото и да било забавяне ще спаси това, което все още може да бъде спасено, като това включва сегашните поколения жертви на въглищата. Според радикалните еколози, не трябва да се влиза в средносрочни преговори, които ще бъдат постоянно удължавани от представителите на големите корпорации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40