Създадените през 2013 г. и наброяващи 24 000 бойци – народни женски сили за самоотбрана (YPJ) сега контролират по-голямата част от революционния район Рожава в Северна Сирия, заедно с YPG (Народните сили за самоотбрана). Женските сили също така участваха в освобождението на много градове от Ислямска Държава. В този текст, командирката, Несрин Абдула, обяснява защо YPJ съществуват и техните цели свързани с прилагането на демократичния конфедерализъм в региона и ангажимента им към борбата за равенство между половете. Посланието бе отправено на форума на тема „Демократичен конфедерализъм“ във Великобритания на 23 октомври 2017 г.:

„Човечеството е в сериозна криза по целия свят, както на изток, така и на запад. Симптомите на тази криза се наблюдават в Близкия изток. Тези множество кризи се коренят в липсата на справедливост, липсата на демокрация и в това, че моралните ценности на народите са потъпкани. В крайна сметка кризата разделя обществото, като жените и децата са най-засегнатите от това.

Силите, които ръководят света, въпреки че имат необходимото влияние за да спомогнат за постигане на решение на проблемите, всъщност използваха това влияние за да задълбочат тези кризи и предизвикаха нови бедствия в името на геополитическия баланс и капиталистическите интереси. В резултат на тази политика милиони хора са изселени и милиони бяха убити. Отново жените са тези, които платиха най-тежката цена за тези политики.

Използвайки религиозни различия и сектантски фактори, капиталистическата система доведе до ситуация, в която народите се изправят един срещу друг. Ситуацията беше критична, още преди  армиите да се сблъскат, но е изключително жалко, че през 21-и век народите на света се озовават изправени едни срещу други. Въз основа на голямо невежество, международният тероризъм се развива върху религията или други фактори и терористичните групи се използват за предизвикване на по-нататъшни кризи. Днес мястото където те намериха подходяща почва е Сирия. Сирия, която е включвала много различни етноси днес, се е превърнала в пустиня, в която стана невъзможно да се живее свободно.

Авторитарните сили през последните 5000 години са използвали много методи в името на расата, религията, науката, философията, за да защитят авторитета си над хората; така човечеството днес е заплашено от колосално бедствие. Въпреки това, зависи от хората, да решат как ще продължат да живеят.

Поради споменатите причини много системи се срутиха и предизвикаха голямо опустошение. На този фон демократичният конфедерализъм се очертава като най-разумния и обективен проект за народа. Това е алтернатива, в която хората се организират и решават сами своята съдба; тази алтернатива предоставя демокрация, социална справедливост и равенство. Тя също така гарантира братството на народите, като ги държи единни, въпреки опитите на враговете да ни разделят и да причинят кръвопролития.

Ние, като участници в революцията в Рожава, избрахме демократичния конфедерализъм като най-разумния проект за нашето бъдеще; нашата борба продължава следвайки тази цел. Днес в Рожава и Северна Сирия, обществото се организира, като жените участват наравно с мъжете във вземането на решенията. В политически, социалнен и отбранителен аспект, този начин на организация на обществото води до изключително положителни резултати.

В областта на самозащитата, ние създадохме женските сили за самоотбрана (YPJ) и се включихме във военните действия. Направихме го, защото знаехме, че ако искаме да изградим справедливо и демократично общество, в което жените са защитени и борбата за независимост на жената и човека действително ще се случи, ние трябва да се организираме. Основните ни задължения бяха да защитим нашия народ и да изградим демократична система в нашите земи.  Целта бе също така да се създаде пионерска женска сила, която да гарантира победа за революцията.

Въз основа на тези цели, днес ние сме се отдали напълно на каузата да освободим потиснатите, разчиствайки Ракка от джихадистите. Също така YPJ се превърна в символ на надеждата, сила, която може да защити всички жени в нашите земи. Вярваме, че винаги трябва да има сили за самоотбрана на хората и жените, не само военно, но и интелектуално и духовно. Казваме: „познайте себе си, защитавайте себе си“.

Тъй като ние, жените от YPJ, от началото на революцията живеем на линията между войната и мира, ние ще продължим с борбата за налагане на философия, която отхвърля окупацията и деспотизма, и работи за изграждане на демократично общество, в което жената и мъжа живеят в равенство. Нашата борба ще продължи и ще се разпространи, докато цялото общество не бъде освободено от традиционалистките форми на потисничество. Дотогава ще веем знамето на съпротивата навсякъде и ще призоваваме жените да се присъединят към тази достойна борба за свобода.“

Несрин Абдула – командирка на женските отряди за самоотбрана YPJ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40