Във вторник (13 Февруари 2018г.) в турските медии се появи информацията, че Министерството на вътрешните работи е включило шестима членове на лявата музикална група „Йорум“, в списъка на лицата издирвани за „тероризъм“. В списъка са включени имената на музикантите Али Араджъ, Ибрахим Гьокчек, Селма Алтън, Инан Алтън, Ихсан Джибелик и Емел Йешилърмак. Според информацията известна до момента, наградата за главата на всеки един от членовете на група е 400 000 турски лири (или около 800 000 лева).

Във връзка със случая Група Йорум разпространи протестна декларация осъждаща включването на нейните членове в списъка на издирваните от МВР лица.

По-долу публикуваме превод на пълния текст на декларацията.

„Група Йорум е Народът, не може да бъде заглушена, Фашизмът се страхува от нашите песни!

Да наречете група Йорум терористи, е равнозначно на това да наречете целия народ терористи, равнозначно е да наречете нашите народни песни тероризъм!

От деня на основаването на нашата група, до сега, ние сме били подлагани на всевъзможни атаки. Концертите ни бяха забранявани. Полицията нападаше организираните от нас събития и срещите ни с нашите слушатели. Културните ни центровe бяха щурмувани. Срещу нас бяха заведени десетки съдебни дела. Нашите членове бяха задържани, изтезавани, бяха хвърляни в затвора. Културните ни центрове бяха запечатвани от полицията. Албумите ни бяха забранявани, продажбата им бе възпрепятствана. Нашите слушатели бяха хвърляни в затвора заради това, че слушат песните ни, заради това, че в тях са били намирани наши дискове и касети. Организирането на концерти на Група Йорум, продажбата на билети за тях, дори и посещението на наш концерт, бе считано за престъпление, срещу десетки бяха заведени дела само заради тези причини. Сред тях имаше и такива, които бяха задържани, хвърляни в затвора.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР), вече счита, че обявеното от нея извънредно положение, което продължава вече 20 месеца, всички репресии до сега, са неспособни да разрешат нейната криза на невъзможност да властва над народа.

Единадесет членове на нашата група бяха хвърлени в затвора напълно своеволно, без да има доказателства за извършени от тях престъпления. Дори членовете ни, които бяха освободени, часове по-късно биваха задържани и отново хвърлени в затвора. Но въпреки всичко, ние се съпротивлявахме, продължихме нашата дейност и ще продължим да я развиваме и за напред. ПСР подтиквана от ненавистта, която изпитва срещу нашата група, продължава със своите атаки, и то използвайки най-долните, най-отвратителните методи на психологическа война срещу нас.

Има един списък, който се публикува от Министерството на вътрешните работи. Списък на „издирваните терористи“. В този списък стотици хора биват лансирани като „терористи“, без съдебно решение срещу тях, като освен това, в него биват публикувани техните снимки, рождени дати и мястото им на раждане. Списъкът е разделен на 5 категории. Всяка категория е обозначена с различен цвят – червен, син, зелен, оранжев, сив. Вътрешното министерство е обявило, че ще даде награди започващи от 300 000 и стигащи до 4 милиона лири* на всеки, който спомогне за залавянето на издирваните.

В категорията на списъка, обозначена със сив цвят, фигурират имената на членовете на Група Йорум: Али Араджъ, Ибрахим Гьокчек, Селма Алтън, Инан Алтън, Ихсан Джибелик и Емел Йешилърмак. Не се съмняваме ни най-малко, че нашите другари, които в момента са в затвора, бяха на свобода, и техните имена щяха да са в този списък. ПСР си мисли, че като ни лансира като „маргинали“ и „терористи“ ще ни изолира от народа, и ще ни унижи. Много грешите ако мислите така, знайте, този ваш номер няма да мине, още веднъж заявяваме, ако Група Йорум е успяла да просъществува до днес, ако тя през цялото си съществуване е успявала да бъде заплаха за фашистката власт, то това е благодарение на народната подкрепа за нея, благодарение на неговото застъпничество. Всяка дума изречена от нас идва от сърцето и ума на народа. Да наричате Група Йорум терористи е равнозначно на това да унижавате народа, да го пренебрегвате. Този народ ще ви покаже, какво означава да го унижавате. Докато вие тънете в разкош и разгул в дворците си, докато вие се чудите как да бъдете по-добри придворни шутове на вашите господари, ние винаги бяхме редом до народа и ще продължим да сме до него и за напред. Вие можете ли да се разхождате свободно, изправени и гордо сред народа? Не, не можете.

От месец септември насам, осланяйки се на „показанията“ на един клеветник, на един лъжец на име Берк Ерджан, стотици хора в нашата страна бяха задържани, 150 души бяха хвърлени в затвора. Всеки задържан, се опитваха да направят „информатор“. Всеки, който не прие да потъпка достойнството си и да „сътрудничи“ беше хвърлян в затвора. Но никой от задържаните не можаха да превърнат в колаборационист. Те не постигнаха своята цел с тези атаки. Поради тази причина, арестите продължават, и този път се опитват да купят народа с пари. Казват, „съобщете ни къде са и ще ви затрупаме с пари.“

Но има едно нещо, което те не знаят, а то е, че Група Йорум е народът. Тя е милионите зрители на концертите „Независима Турция“. С парични награди, склонявайки народа да става ваш информатор, слагайки награди за главите ни, вие не можете да ни накарате да се предадем. Колаборационизмът е най-долното, най-отвратителното нещо на този свят. А нашият народ държи на своята чест, на своето достойнство. Никога не би издал своите чеда. Той гледа с омраза както на колаборационистите, както и техните господари. Той никога повече не би ги поздравил, вместо това би ги заплюл навсякъде където ги види.

Не за първи път ние ставаме свидетели на това, как фашистката власт на ПСР в лицето на МВР атакува разпространявайки всевъзможни лъжи и неверни слухове, по адрес на тези които не скланят глава пред нея, тези, които не се подчиняват на нейната власт.

Само преди няколко месеца, всички знаем как публикуваха брошура, в която обявиха за „терористи“ Нурийе Гюлмен и Семих Йозакча, които по онова време бяха на 100-ния ден от своята гладна стачка. Всички тези лъжи, всички тези празни приказки, списъци и прочее, нямат никаква стойност в очите на народа. Така както онази брошура не успя да постигне желания от вас ефект, така като тя не успя да хвърли сянка върху легитимността съпротивата на Нурийе и Семих, така и тези ваши списъци няма да постигнат целта си. Опитвате се да всеете страх в сърцата на народа, на народните творци, опитвате се да ги сломите, но всъщност вие сте тези, които се страхувате. Това е вашият страх от народа, от изкуството на народа. Това е вашият страх от революционерите, от нашите идеи. Страховете ви ще нараснат.

Питаме ви!

Какво е тероризъм в тази страна? Да пеете песни за независимост и демокрация или да подарявате парче по парче земите ни на империалистите и техните лакеи? Какво е тероризъм? Това да казваш: „Да живееш свободен като самотно дърво и по братски като една гора“ или да убиваш хората посред нощ в домовете им, и на сред улицата? Или пък да убиете 301 миньори, като отгоре на това накарате полицията да рита и бие техните близки и семейства? Или пък да причините смъртта на 2000 работници по време на обявеното извънредно положение? Какво е тероризъм вие кажете!

Кое ни прави терористи, това, че искаме едно достойно бъдеще за децата ни? Или това, че бе създадена една страна, в която изнасилванията, сексуалните посегателства над жени и деца са ежедневие? Или пък това, че перверзниците, извратеняците, педофилите изнасилващи 15-годишни деца са покровителствани от закона?

Какво е тероризъм? Това, че защитаваме и се борим за социализъм, който е алтернатива на това анти-човешко статукво? Или това да се защитава този строй, който обрича народа на глад и мизерия? Кое е тероризъм? Това да доведеш страната до положение, в което е принудена да внася основни стоки като пшеница, нахут, боб, месо, чесън, т.е. всичко онова, което можем сами да произвеждаме на собствените си земи? Или да забраняваш театрални представления и концерти?

Питаме ви кой е терорист, кой? Вие сте терористи! А не ние! Ние сме патриотите на тази страна, ние сме творците на народа, за това ние станахме Група Йорум, с нея ще продължим по пътя си. И ще потърсим сметка за всичко това от вас. Отново ще излезем на онези площади, стадиони, тези дни не са далеч. Нови милиони ще се присъединят към нашата публика.

Отново ви питаме, кой е терорист? Група Йорум или фашистката лакейска власт начело с ПСР, която обрича народа на глад, която извършва кланета, която унижава народа?

И накрая бихме искали да заявим, че ще използваме всички законни и легитимни начини за борба, чрез които ще изобличим лъжите и клеветите на фашистката власт на ПСР и нейното МВР, които абсолютно незаконно наричат нашите членове „терористи“ и обявяват награди за главите им.

ДОЛУ ФАШИЗМЪТ, ДА ЖИВЕЯТ НАШИТЕ ПЕСНИ!

ЩЕ ПОБЕДИМ ФАШИЗМА!

ГРУПА ЙОРУМ

13.02.2018

2 thoughts on “Турската полиция обяви парична награда за главите на членове на Grup Yorum”
    1. струва ми се, че най-големият враг на Турция е Ердоган. Той репресира собственото си население и се опитва да върне страната 100 години назад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40