CNT обяви стачка в пристанището на Барселона

Анархосиндикатът CNT, който е най-големия синдикат сред пристанищните работници обяви тридневна стачка заради уволнението на трима работници в пристанището на Барселона. Ето какво публикува синдиката в свое комюнике:

Един месец преди провеждането на преговорите за колективен трудов договор, шефовте на пристанищната компания решиха да използват един трик, който им позволява да влияят върху колективното договаряне. Те уволниха трима синдикални работници без никаква причина. Съобщението, което отправят е ясно: не се допуска синдикална защита на правата на работниците.

Ние вдигаме ръкавицата!

По този начин, трима от нашите колеги, докери на пристанището на Барселона бяха уволнени след приключване на дисциплинарните производства, които компанията стартира миналия петък, и в които обвинява работниците, че не са се подчинили на заповед на компанията за изпълнение на специална услуга.

Компанията е решила уволнението без да обмисля каквото и да е от твърденията на работниците:

– че поведението, което сега наказват, не може да бъде причина за санкция, тъй като компанията го е толерирала досега.

– Че поведението, което се наказва, е класифицирано като СЕРИОЗНО (а не много сериозно) според техния дисциплинарен режим, така че максималната санкция е 30 дни без работа и заплата.

– Че работникът не е длъжен да изпълнява нареждания на компанията, ако те носят опасност, незаконни са или ако не са част от задълженията му.

Нашата компания, Mooring & PORT SERVICE, предоставя услуги за закрепване и разтоварване на търговски кораби, които влизат и напускат пристанището на Барселона. Но собственикът на MOORING има и друга компания за пристанищни услуги: RUDDER LOGÍSTICS. За да спести разходи и тъй като ние сме дежурни 24 часа в денонощието 365 дни в годината, вместо да наеме други работници, компанията използва нас за да вършим работата, което:

– Не е отразено в нашия договор

– Не присъства в трудовата ни характеристика или в правилника за вътрешния ред

– Не фигурира в плана за превенция на професионалния риск на компанията.

– Това са работни места, за които не сме имали обучение и които водят до висок риск от опасност за здравето (работа с кранове, превоз на опасни товари и др.).

Това е работа, свързана в много случаи с незаконни и опасни товари, превозвани по море, без да се спазват международните стандарти, както и пътнически транспортни кораби влизащи в града без никакъв контрол или регистрация, заобикаляйки митническия контрол и тн.н (Ще се радваме, ако компанията е предоставила тези кораби на хората, нуждаещи се от убежище, които умират всеки ден в Средиземно море, но със сигурност не е така).

Докерите са обвинени за това, че отказват да рискуват живота си в името на икономическите ползи на компанията. И затова те са уволнени.

700 души умират всяка година при трудови злополуки в испанската държава. ТАЗИ СТАЧКА Е И ЗА ТЯХ. Тази стачка е за всички нас, работниците, които сме принудени ден след ден да избираме между нашата безопасност и нашето препитание.

На първо място, ДОСТОЙНСТВО. Скоро ще разберат, че не сме стоки.

ВСИЧКИ НА ПРИСТАНИЩЕТО НА БАРСЕЛОНА НА 15, 16 и 17 ФЕВРУАРИ!

ЕЛАТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ СТАЧКАТА!

PS: Не искахме да пропуснем възможността да предадем поздрави на един специален човек – Игнасио Беруезо (IGNACIO BERRUEZO): трябва да знаете, че CNT не се страхува от пристанищната мафия. Приемете това, като предупреждение!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*