На 02.03.2018, над 2000 души излязоха на антифашистки протест в Пирея, Гърция. Демонстрацията бе организирана в отговор на фашисткото нападението над социален център Фавела миналата неделя (25.02), при което ударен отряд на Златна Зора нахлу в пространството с метални тръби и запалени факли, нападайки всички намиращи се вътре. При нападението най-тежко пострада адвокатката на антифашисткия рапър Павлос Фисас, убит от членове на Златна Зора през 2013, докато други двама членове на Фавела са с обгорени от факли лица.

Вчерашната демонстрация премина и от офисите на Златна Зора в Пирея, давайки ясен знак, че отчаяните опити на фашистката партия да сплаши местните социални движения няма да минат. Въпросните офиси са заключени и под засилена полицейска охрана от нападението насам, тъй като ежедневно членове и симпатизанти на различни антиавторитарни, леви и антифашистки организации обикалят района в големи групи, лепейки плакати и раздавайки листовки срещу ксенофобията и расизма.

Нападението от минала неделя над Фавела е отчаян опит на фашистите от Златна Зора да надигнат глава, след серия от съдебни загуби, както и от социалния натиск в цяла Гърция, вследствие на което много от партийните офиси на Златна Зора бяха затворени. Пирея е областта, за която фашистите вярваха, че им принадлежи, но постепенно им се изплъзва от контрол. Социален център Фавела, отворил врати преди 1 година, успя да създаде голямо движение на солидарност и пряка демокрация в централните квартали на Пирея, обединявайки хора от различен бекграунд, включително и семейството на Павлос Фисас, и по този начин да притисне Златна Зора в едно от последните места, където фашистите се чувстваха комфортно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40