Хиляди френски държавни служители, железничари, ръководители на полети и работници от училищата и болниците стартираха обща стачка днес, в опит да се противопоставят срещу реформите на президента Емануел Макрон. Досега, френските синдикати успяваха да принудят правителствата да се откажат от голяма част от плановете им за социални орязвания и подтискане на правата на работниците чрез удължаване на работния ден и въвеждането на „гъвкаво“ трудово законодателство. Този път Макрон обещава да наложи твърдо неолибералния дневен ред на правителството, без да се съобразява с недоволството на работещите.

Датата 22 март беше съзнателно избрана за първи ден от планираната вълна от стачки във Франция. Именно на тази дата бе началото на масовите протести избухнали точно преди половин век – през 1968 г., които през май същата година достигнаха своята кулминация при която Франция бе разтърсена от вълна от стачки, улични демонстрации, окупации и сблъсъци,водени от работници и студенти и достигащи размерите на открит бунт.

Около 150 протестa се провеждат в момента в Париц, а Националната генерална стачка вече успя да засегне железопътния транспорт в страната, като около 60% от влаковете са спрени, както и летищата, където 30% от полетите за и от Париж за отменени. Множество училища и болници също няма да функционират нормално, тъй като учителите и здравните работници се присъединяват към протестите.

Синдикатите твърдо заявяват, че няма да толерират плановете на правителството за унищожаване на 120 000 работни места в публичния сектор до 2022 г., както и въвеждането на краткосрочни договори. Железопътните работници пък са ядосани, тъй като правителството възнамерява да ги лиши от техните гаранции за трудова заетост и ранното пенсиониране.

Работниците заявяват, че ще превърнат тези протести в най-масовата съпротива срещу реформите на Макрон досега. Протестите и стачките започнаха рано тази сутрин. Още от самото начало, те прерастнаха в сблъсъци с полицията, която беше изпратена да разпръсне протестиращите и да смаже недоволството на работниците. Те отговориха с камъни и улични блокади. Френски медии вече съобщиха за няколко ранени протестиращи, които са откарани в болницата.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40