Над 4000 антифашисти и анархисти от целия Балкански полуостров се събраха на общо шествие срещу национализма и фашизма в Солун тази събота. Демонстрацията беше свикана от различни колективи и асамблеи от Солун като отговор срещу масовите мобилизации, организирани от гръцката църква съвместно с десни, крайно-десни, националистически и нео-нацистки групи по повод преговорите за името на Р. Македония. Преди месец по време на една от тези масови демонстрации, нео-нацисти нападнаха и изгориха един от окупираните анархистки социални центрове в Солун – Либертария. Преди седмица, нео-нацисти нападнаха друг социален център (Фавела), този път в Атина. При атаката пострадаха 6 души, сред които и адвокатката на семейството на убития от неонацисти рапър – Павлос Фисас.

По време на антифашистката демонстрация тази събота, опитите на националистите да запалят омраза по повод спора с името на Р. Македония беше посрещнат с лозунга: “България, Гърция, Македония – врагът ни е във банките и министерствата”. Немалка група от антифашисти от София също беше част от протеста със свои трансперанти и послания. Балканското присъствие беше организирано в собствен блок, който беше воден от трансперант на различни балкански езици. В шествието се включиха и кюрди, които протестираха срещу инвазията на турската държава в Африн, Северна Сирия. Ето какво написаха организаторите в своето обръщение:

„Възстановяването на „македонския въпрос“ предостави рядка възможност на всички видове националистически и фашистки отрепки да заемат място в обществения дискурс и да се опитат да пропагандират своите убийствени политически планове. Националистическите митинги в Солун и Атина обслужиха именно тази цел.

Стана очевидно дори за най-наивните, че предполагаемо непартийния и неполитически характер на митинга, насърчаван с толкова голямо усърдие от страна на средствата за масово осведомяване, е просто овча кожа, която прикрива звяра, който се крие под нея; звярът, който, както се оказа, не се нуждаеше от много, за да се почувства достатъчно самоуверен да разкрие истинското си лице. На националистическия митинг в Солун на 21 Януари тази година, фашистки групировки нападнаха „училището“ на Свободното Социално Пространство (но бяха отблъснати), както и анархисткия скуот Либертатиа (където те подпалиха сградата, под услужливото прикритие на ченгетата които присъстваха). Те също така се опитаха да атакуват антинационалисткото събрание в Камара, докато в същия ден, членове на фашистката партия Златна зора вандализираха еврейския паметник на Холокоста. Освен това, в края на националистическия митинг в Атина, на 4 Февруари те атакуваха свободния самоуправляващ се (под контрола на работниците) театър „ЕМПРОС“ (където също бяха отблъснати от работниците). За щастие, обаче, антифашистките рефлекси на движението не им позволиха да разширят допълнително тези действия.

НИТО ЕДНА ФАШИСТКА АТАКА НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗНАКАЗАНА

Потиснатите и експлоатираните нямаме какво да делим между нас. Нашите потисници са едни и същи и имат едни и същи имена, независимо от тяхната националност; това са държавата и капитала. Затова трябва да се борим заедно с потиснатите и експлоатираните от всички страни, за да създадем общ интернационален фронт, който да издигне барикада срещу национализма и фашизма; общ фронт, който ще обяви колкото е възможно по-силно, че няма да позволим на шефовете да ни разделят на базата на националност, цвят, сексуална ориентация, пол, религия или каквито и да било други условия на сегрегация – общ фронт, за един бездържавен, безкласов живот.


ПАН-БАЛКАНСКА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА СОЛИДАРНОСТ
СОЛУН
СЪБОТА 10 Март“ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40