Московският Анархистки черен кръст излезе с преглед на репресиите срещу анархисти, извършени от руската държава през 2017 и началото на 2018 г.

През октомври 2017 г. руските специални служби (ФСБ) изфабрикуваха мащабен процес срещу анархисти и антифашисти, обявени за членове на терористичната организация “Мрежата”. Властите твърдят, че обвиняемите подготвят терористични актове, които щели да се проведат по време на предстоящите президентски избори през март 2018 и по време на Световното първенство по футбол през лятото.

В Пенза бяха задържани Егор Зорин, Илья Шакурски, Василий Кувков, Дмитрий Пчелинцев, Арман Сагинбаев и Андрей Чернов. В Санкт Петербург полицаите арестуваха Виктор Филинков и Игор Шишкин. Илья Капустин в момента е свидетел. Роднините на арестуваните съобщават, че техните близки са били измъчвани, за да дадат самопризнания.

В Москва двама активисти – Елена Горбан и Алексей Кобайдзе – са обвинени в злоумишлено повреждане на офисите на  партията на Путин “Единна Русия”.

В края на януари 2018 г. неизвестни активисти разбиха прозореца на един от офисите на партията и запалиха огън в сградата в знак на протест срещу предстоящите президентски избори.

„Без значение кой става президент, неговата политика е винаги потисничеството и експлоатацията на обикновения трудов народ. Ние, като анархисти, предлагаме самоуправление и пряка демокрация вместо президенти и други държавни институции. Присъединете се към борбата ни! „- призоваха хората, отговорни за това действие, в свое изявление.

Полицаите влязоха в апартаментите, където живееха Горбан и Кобайдзе на 13 февруари. След разпитите, активистите бяха освободени под гаранция.

В Челябинск петима активисти бяха задържани на 19 февруари 2018 г. след акция в близост до местната сграда на ФСБ. Неизвестните лица окачиха банер, казващ: „ФСБ – основният терорист“, и хвърлиха димка зад оградата на институцията. Действието се проведе в подкрепа на арестуваните в Пенза анархисти.

Активистите, които предпочитат имената им да бъдат публикувани, съобщават, че офицерите от ФСБ ги заплашвали с пистолет, изисквайки да признаят, че са закачили банера. Те в крайна сметка бяха освободени под гаранция, но при условие да не напускат страната и да не променят адреса си.

През февруари 2018 г. кримската ФСБ арестува анархиста Йевгений Каракашев. Той е обвинен в „подбуждане към омраза“ и „оправдаване на тероризма“ заради споделяне на видео в социалната мрежа ВКонтакте. Каракашев в момента е арестуван.

Йевгений е взимал участие в акции по-рано – участва в пикет в близост до сградата на ФСБ в Кримския град Симферопол и през ноември 2016 г. заедно със съмишленици планира да проведе пикет „срещу полицейския произвол в Крим“ в близост до сградата на Министерство на вътрешните работи. Пикетът е бил забранен от местните власти.

През януари 2017 г, по случай годишнината от политическото убийство на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова, се състояха паметни събития из цялата страна, които полицаите се опитаха да разбият. Анархисти бяха задържани в Москва, Петербург, Мурманск и Севастопол. Полицията извърши още арести през тази година по време на събития в памет на Маркелов и Бабурова.

На 23 февруари 2017 г. десетки хора бяха задържани на левия „Дезертьор фест“ в югоизточната част на Москва. Фестивалът се проведе в знак на протест срещу военната повинност. Полицията счете тази кауза за неправомерно радикална. През 2018 г. фестивалът не се проведе, защото беше предовратен от силите на реда.

В Иркутск след операция на руски специални части и Центъра за противодействие на екстремизма, бяха задържани девет души. На Дмитрий Литвин е образувано дело по чл. 148 от Наказателния кодекс – за обиждане на религията.

През ноември 2017 г. полицията разпръсква честването на убития от неонацисти руски антифашист и музикант Тимур Качарава. Един човек е бил арестуван.

В чужбина

През април 2017 г. анархистът Алексей Поликович бе депортиран от Беларус след 12 дневен арест за участие в демонстрация в Минск, където хората протестираха срещу новите данъци. През лятото в белоруския град Бароновичи жандармерията нахлу на лекцията на Алексей Сутуги. Предметът на лекцията беше как да се противопоставим на властите от затвора. Почти всички присъстващи бяха задържани до вечерта. На 12 октомври местният съд постанови, че материалите, конфискувани по време на лекцията, са екстремистки.

През октомври 2017 г. в белоруския град Гродно жандармерията прекъсна лекцията на философа Пьотр Рябов. Пьотр Рябов е съпричастен към анархистите, доцент по философия в Московския държавен педагогически университет. Той е специалист по история на анархистката мисъл. След лекцията, озаглавена „Неформалното движение на Беларус 1991-2010“, в Бароновичи, Рябов бе осъден на шест дни арест за „разпространение на екстремистки материали“. След това отдел „Гражданство и миграция“ на местната милиция реши да депортира Рябов и да му забрани да влиза в страната в продължение на 10 години. В Москва се проведе серия от протести срещу ареста на Пьотр Рябов пред посолството на Беларус. „Държавата надцени моя принос към революционната пропаганда: няколко от моите лекции биха имали по-малък ефект, отколкото тяхната забрана. Мисля, че всичко е заради в думата „анархизъм“. Властите си спомнят и фактът, че анархистите бяха осъдени за палеж на руското посолство през 2010 г., както и факта, че анархистите в много случаи водят масов протест срещу закона за паразитизма „, каза Рябов в интервю след освобождаването му .

През 2017 г. анархистите в Беларус бяха най-активната сила на протестите срещу данъка върху паразитизма, който белоруските власти искаха да въведат във вреда на безработните.

В затворите

Кримският анархист Александър Колченко отпразнува 28-ия си рожден ден в затвора, въпреки скорошната размяна на затворници между Украйна и Русия. Анархисти от Украйна, Чехия и Полша проведоха акции на летищата в солидарност с него. Колченко бе осъден на 10 години затвор по случая на т.нар. „Кримски терористи“ – той участва в действия срещу влизането на руските войски на полуострова, по-специално в палеж на местния офис на Единна Русия и кабинета на националистическата руска общност на Крим. През ноември осъденият бе диагностициран с „дефицит на тегло“. Същевременно му бе отказана възможността да продължи задочно университетското си образование.

В Мордовия анархистът Илья Романов продължава да излежава десет годишна присъда за тероризъм – присъда, което е получил, след като е бил ранен с фойерверки през октомври 2013 г. През април неговият случай бе преразгледан и Романов получи обезщетение в размер на 3,400 евро за неразумно дълго задържане по време на разследването. Не е ясно, обаче как ще може затворникът да получи тези пари – всички негови сметки са блокирани от държавата. По-възрастните роднини на Романов, които се опитаха да изпратят парите на Илья по пощата, бяха задържани от полицията. През май Романов бе поставен в изолация за четири месеца, а през юли бе образувано ново дело за тероризъм срещу него.

През май 2017 г. излезе от затвора анархистът Алексей Сутуга, осъден през септември 2014 г. на три години и един месец след сбиване в кафене с руски неонацисти.

През октомври 2017 г. антифашистът от Томск, Егор Алексеев изчезна преди да бъде осъден за “публични призиви към екстремистка дейност” след споделяне на клип от YouTube в свой профил в социална мрежа.

Твърди се, че в момента Егор се укрива и е в безопасност.

В началото на ноември анархистът Дмитрий Бученков избяга от домашен арест и понастощем се намира в неназована европейска страна. Бягството му стана възможно, защото поради липса на ресурси, не му бе поставена контролна гривна.

Според разследващите, на 6 май 2012 г. Бученков е нападнал полицай. Обвинен е въпреки доказателствата, които ясно показват, че в деня на предполагаемата атака той е посетил семейството си в друг град.

Жалбата от неговия арест и политически мотивирано преследване е насочена към Европейския съд по правата на човека.

Анархисткият черен кръст призовава за солидарност!

Адресите на репресираните можете да намерите в оригиналната статия в Автоном.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40