Внезапното уволнение на държавния секретар Рекс Тилърсън от Доналд Тръмп във вторник и инсталирането на директора на ЦРУ Майк Помпео като негов заместник е свързано с ускоряващото придвижване от страна на администрацията на САЩ към политика на глобална война като решение на дълбоката криза на американския капитализъм.

Тилърсън бе уволнен чрез сутрешен туийт от Тръмп, като впоследствие съобщи на помощниците си, че не е имал предварително предупреждение, че ще бъде свален от поста си. Туийт-а се появи само няколко часа, след като Тилерсън се беше върнал от едноседмично пътуване в Африка, което по същество бе извинителна обиколка свързана с изявлението на Тръмп, че страните в континента са „лайняни“.

Тръмп обяви, че Помпео ще бъде заменен от Джина Хаспел, лице, което е пряко замесено в престъпления свързани с изтезания и отвличания. Докато методът на Тръмп за отстраняване на Тилерсън бе внезапен и рязък, слуховете, че държавният секретар ще загуби позицията си, се разпространяваха във Вашингтон от месеци във връзка с многократните намеси на американския президент, подкопаващи действията на предполагаемия си говорител пред света.

В безпрецедентно порицание срещу американския държавен секретар миналия октомври Тръмп обяви от голф клуба си в Ню Джърси, че Тилерсън „губи времето си, опитвайки се да преговаря с Малкия ракетен мъж“ – прякора, с който той нарича севернокорейския лидер Ким Чен Ун , добавяйки, че „ще направим това, което трябва да се направи!“, което недвусмислено предполага военни действия. Туийтът с който бе уволнен, дойде точно когато Тилерсън водеше разговори с китайски официални лица относно кризата на Корейския полуостров.

Тази седмица стана ясно, че Тиллерсън е наричал Тръмп „глупак“ пред Пентагона, заради изявлението на президента, че иска десетократно увеличение на американските ядрени оръжия. Каквито и да са реалните конфликти между американския президент и бившият главен изпълнителен директор на гиганта „ExxonMobil“ и мултимилионер Тилерсън, Тръмп посочи като причина за уволнението разлика във визията относно външната политика на страната. „Всъщност се разбирах добре с Рекс, но имахме различно мислене“, каза Тръмп пред репортери, когато напусна Белия дом за пътуване до Калифорния. „Например иранската сделка, аз мисля, че е ужасна. А той мислеше, че е ок. , , Така че не мислехме еднакво. С Майк, Майк Помпео, имаме много по еднакъв процес на мислене. Мисля, че с него ще върви много по-добре. „

С лично богатство от над 300 милиона долара и кариера, която го доведе до върха на един от най-големите нефтени конгломерати в света, Тилерсън е изявен защитник на американските капиталистически интереси. Той има значителни тактически различия с Тръмп и други в администрацията, включително относно това, дали някои от тези интереси трябва да бъдат защитавани чрез дипломатически преговори, или чрез военна агресия. Тилерсън беше сред онези в Белия дом, които през миналия месец убедиха Тръмп да не се отказва от подписването на четиримесечния договор за ядреното споразумение от 2015 г., договорен между Иран и П5 + 1 – САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия като отказ от санкциите на САЩ, наложени върху ядрената програма. Сега Тръмп се оплаква, и твърди че съжалява за решението, като обещава да възстанови санкциите срещу Иран през месец Май,  освен ако няма споразумение за предоговаряне на споразумението, включващо термини, които Техеран не може и няма да приеме.

В отговор на промените в кабинета на САЩ, външният министър на Иран, Мохамед Джадад Зариф, заяви: „Г-н Тръмп има навика да бъде непредсказуем, което го прави ненадежден за дългосрочни ангажименти. Никой не би се интересувал от постигането на споразумение с Белия дом, ако американският подпис важи само няколко години. “ Тилерсън също многократно е говорил в полза на преговорите със Северна Корея, дори когато Тръмп заплашваше с „огън и ярост“ и  с“пълно унищожение“ страната с население от 25 милиона души. В края на краищата обаче Тилерсън бе изненадан от Тръмп, който миналата седмица внезапно обяви желанието си да участва в преки преговори с президента Ким Чен Ун относно ядрената програма на Северна Корея, които вероятно ще се проведат през май. Тръмп направи съобщението си само един ден, след като Тилерсън каза пред репортери в Етиопия, че не е ясно „дали има условия за това дори да започнем да мислим за преговори“.

Предложеният от Тилерсън заместник-държавен секретар Майк Помпео многократно е изразявал своята решителност да анулира иранския ядрен договор и да се стреми към стратегия за смяна на режима в Техеран. След избора на Тръмп той заяви: „Очаквам с нетърпение да разваля тази катастрофална сделка с най-големия държавен спонсор на тероризма в света“. Като директор на ЦРУ, Помпео, който многократно е изразявал анти-мюсюлманска реторика, наричаше Иран „деспотична теокрация“ и „злокобна империя, която разширява своята сила и влияние в Близкия изток“.

Помпео е бивш офицер от американската армия и десен конгресмен от Канзас, чиято политическа кариера бе финансирана от братята Кох. Той се похвали през октомври миналата година, че под негово ръководство ЦРУ ще се превърне в „много по-зла институция“. Помпео нареди разгръщането на убийствените акции на ЦРУ в Афганистан за премахване на противниците на режима, подкрепен от САЩ в Кабул.

Помпео също така обяви подкрепата си за смяна на режима в Северна Корея, като обяви през юли миналата година, че „има надежда, че ще намерим начин да се отделим този режим от тази система … Севернокорейските хора със сигурност са прекрасни хора и биха искали да го видят как потъва“. Говорейки по време на пресконференция в неделя, Помпео подчерта, че при всякакви преговори между Тръмп и Ким „няма да има отстъпки“. Източници във Вашингтон посочват, че Тръмп е искал да уреди Помпео като държавен секретар преди да започнат преговорите.

Назначаването на Помпео подсказва, че приемането на преговорите с Ким е уловка от страна на администрацията на Тръмп, чиято цел е да подготви пътя за американски военни действия.  На въпросите зададени от журналисти на ABC, дали има възможност преговорите да не се проведат, говорителят на Белия дом – Радж Шах отговори : „Има възможност. Ако това стане, това ще е грешка на севернокорейците, защото ще значи, че не са спазили обещанията, които са направили. „

Замяната на Тилерсън от Помпео провокира безпокойство от бившите европейски съюзници на Вашингтон. „Уволнението на Рекс Тилерсън няма да доведе до нищо добро“, заяви германският заместник-външен министър Михаел Рот във вторник. Томас Оперман, заместник-председателят на германския парламент, предупреди, че отстраняването на Тилерсън, когото той нарече „надежден, интелигентен събеседник“, би довело до „по-нататъшно прекъсване на германо-американските отношения“. „Внезапните промени в американската администрация, добави той, са проява на „капризните и непостоянни“ методи на Тръмп.

Очевидните политически опоненти на Тръмп в рамките на Демократическата партия откликнаха на разместванията в кабинета изцяло от гледна точка на анти-руската си кампания, която те превърнаха в централна тема на опозицията си срещу администрацията. Чък Шумер, лидер на Сената, заяви, че Тилерсън „не е бил достатъчно твърд срещу Русия“ и че се надява, че „Помпео ще бъде много по-строг и се надяваме той да може да убеди президента да бъде по-строг“.

Лидерката на демократите Нанси Пелоси обаче приписва уволнението на Тилерсън на Русия във връзка със скорошното отравяне на бившия шпионин, живеещ във Великобритания. Според нея  „действията на президента Тръмп показват, че всеки служител в неговата администрация е в ръцете на личните му капризи и поклонението му към Путин“. Когато Тилерсън беше номиниран за държавен секретар, демократите не му се противопоставиха във връзка с това, че един главен изпълнителен директор на петролен гигант ще поеме най-силната позиция в областта на външната политика в американското правителство, а по-скоро във връзка със сделките му с Русия.

Сега, те не се противопоставят на движението на администрацията на Тръмп към започване на война, а настояват само неговата войнствена политика да се съсредоточи повече срещу Русия. В изявление направено този вторник, Шумер също така изясни, че не призовава демократите да се противопоставят на плановете на Тръмп, да замени Помпео като директор на ЦРУ, с Хасел, 30-годишен ветеран от ЦРУ, който е пряко замесен в изтезанията над задържани, организирани от администрацията на Буш, както и в унищожаването на видео доказателства, документиращи тези военни престъпления.

One thought on “Уволненията на Тръмп са сигнал за придвижване към глобална война”
  1. Хубаво наредена статия… но ми се струва, че Америка вече не е водещата страна в света. Не мога да разбера защо пишете за страна, която е най-злия агресор по света. НО… скоро ще си намери майстора. Помпейовци ще и помогнат да се срине там, където и е мястото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40