Бунтовното движение на учителите и другите работници в училищата в Западна Вирджиния продължава вече повече от седмица, като над 30 000 работници от държавната образователна система спряха работа и принудиха да бъдат затворени училищата в 55 окръга. Въпреки усилията на казионните синдикати, демократите и републиканците да спрат стачката, движението набира все по-голяма скорост, като към учителите днес се присъединиха и учениците от държавните училища в общ протест в столицата на щата – Чарлстън.

Под натиска на бунтуващите се учители, двата казионни синдиката в сектора – Асоциацията за образование на Западна Вирджиния (WVEA) и Американската федерация на учителите(AFT-WV) бяха принудени да обявят обща стачка насрочена за миналия четвъртък и петък, а после беше удължена до понеделник и вторник. Изведнъж, във вторник вечерта, синдикатите обявиха, че са постигнали споразумение с милиардерът и губернатор на щата Джим Джъстис и прекратяват стачните действия. Председателят на казионния синдикат WVEA Дейл Лий и президентът на другия синдикат AFT-WV Кристин Кембъл заповядаха на членовете си да се „поуспокоят“ в сряда и да се върнат на работа в четвъртък, без дори да позволят на работниците да гласуват дали искат да прекратят стачката.

Във връзка със събитията там, публикуваме откъс от обръщението на радикалния синдикат IWW (Индустриални Работници на Света), който подкрепя учителската стачка.

„Ръководството на синдикатите се позовава на това споразумение и го представя като победа за учителите в държавните училища, които стачкуват от четвъртък, 22 февруари. Но учителите и  работниците в крайна сметка отхвърлят този компромис направен от ръководството от тяхно име.

Работниците в щата показаха своята сила и показаха, как редовите синдикални членове могат да отхвърлят контрола на синдикалните ръководства и да се впуснат в директни действия.  Работниците  отхвърлиха и продължават да отхвърлят всички компромиси с този реакционерски законодателен орган, който НЕ отговаря на техните исания, които включват повишение на заплащането от 5% през следващото полугодие и отмяна на регресивните данъци, които в крайна сметка ощетяват семействата на работническата класа, а облагодетелстват богатия елит.

Изминаха 28 години, откакто учителите от Западна Вирджиния организираха обща стачка. През това време работниците в щата станаха жертва на значително орязване на правата им през последните две и половина десетилетия. Работниците от Западна Вирджиния не могат да чакат още 28 години за друга възможност да извоюват своите права. Искаме стачката да продължи, докато не бъдат изпълнени всички искания.

Солидарност завинаги.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40