Демонстрация на учителите в Копенхаген по време на предишната голяма стачка през 2013 г.

Работниците от публичния сектор в Дания нямат право да празнуват празници по време на индустриални конфликти, а такъв, и то от исторически мащаб изглежда все по-вероятен в идните дни. Преговорите за колективния договор за условията на труд за работниците от публичния сектор в Дания удрят на камък, като работниците заплашват с мащабни индустриални действия под формата на стачка, а работодателите с ответни „локаути“, които ще ударят обществените услуги в страната.

Договорът (overenskomst на датски език) засяга заетите от датската държава, регионалните власти и общините. Преговорите между тези органи и синдикатите се сблъскват с няколко препятствия през последните два месеца.  В публичния сектор, профсъюзите, представляващи работниците готвят членовете си за стачни действия. Работодателите заявиха, че са готови да отговорят, като приложат локаут (отказ на достъп до работа) на 440 000 служители – брой, който може да изправи Дания пред спиране на основни услуги, както и жизненонеобходими медицински грижи.

Синдикатите първоначално бяха избрали датата 10 април, но Помирителният съвет успя да отложи началото на стачните действия.  Тази Неделя бяха проведени извънредни преговори между представители на работниците и работодателите, които продължиха 21 часа, но до споразумение така и не се стина. В края на миналия месец Помирителния съвет отложи началото на стачките, за да даде на страните повече време, за да се споразумеят. Ако не бъде постигнато споразумение, стачките могат да започнат на 22 април, а последващия локаут най-рано на 28 април.

„Всички знаят знае какви са общите проблеми. Няма да позволим влошаване на заплащането и условията на труд“ – заяви Андерс Кристенсен, говорителят на учителския синдикат.
„Свидетели сме на атака срещу нашите права: почивните дни, платените обедни почивки, правата за възрастни хора и т.н.“ – продължи синдикалистът, който е и част от преговарящия екип.

Източник: www.thelocal.dk/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40