Центърът на глобалния капитализъм все повече се измества в Азия. Това превръща континента в централно място, както за геополитическите сблъсъци предизвикани от възхода на новите глобални хегемони, като Китай, така и за класовата борба между труда и капитала. До европейските медии достига малко информация за случващото се в района, особено що се отнася до работническите борби. В Българските медии пък, такава информация напълно отсъства. Преди няколко години, в Индия бе организирана най-голямата стачка в историята на човечеството, в която се включиха над 100 милиона работници. Това е само пример за интензитета на класовата борба в региона и необходимостта да следим отблизо случващото се там. Тук ви представяме кратък брифинг за актуалните борби от последните седмици в някои от страните в региона.

Индия: Водачите на петролните танкери в Одиша излизат на общонационална стачка

3 000 шофьори на петролни танкери и техните помощници обявиха обща стачка за по-високи заплати в Одиша на 16 април. В Одиша има около 2500-3000 петролни танкера и пет големи петролни депа. Работниците в транспорта на нефт са членове на Федерацията на транспортните работници „All Odisha“, която е асоциирана към Федерацията на работниците във всички пътни превози на Индия. Те изискват 18 000 рупии ($ 275) минимални месечни заплати за помощници и 30 000 рупии ($ 460) за шофьори. Помощниците понастоящем получават между 2000 и 3000 на месец, докато шофьорите получават 7 000 до 8 000 рупии. Въпреки, че шофьорите и помощниците работят за компании от публичния сектор, като Индийд Пеър Корпорейшън Лимитед, Хиндустан Петролеум Корпорейшън Лимитид и Бхарат Петролиум Корпорейшън Лимитид – те са наети чрез частни подизпълнители и транспортни контрактори.


Индия: Санитарните работници в Ню Делхи приключват стачката


Около 5 000 санитарни работници в Ню Делхи се върнаха на работа тази седмица след като бяха в ефективна стачка от 24 март. Работниците се бориха за увеличение на заплатите и изплащане на неплатени заплати. Те също така призоваха за медицински карти за всички санитарни работници и за премахване на временните договори.
Работниците са членове на синдиката DPSMU (Delhi Pradesh Safai Majdoor Union), който прекрати индустриалната акция след среща с президента на Делхи Маной Тивари и кмета на корпорацията в Северен Делхи Прити Агарвал. Стачката беше прекратена след обещанието на Тивари, че на работниците ще бъдат предоставени медицински карти и изплащането на неизплатени заплати ще започне незабавно. Подобни обещания са давани и преди на работниците, но рядко са изпълнявани.

Индия: пътните работници приключват своята стачка

Петстотин стачкуващи работници по тунела Рохтанг (Rohtang) в източната част на Хималаите по магистралата Лех-Манали се върнаха на работа на 6 април. Стачката на работниците започна на 27 март, с искания компанията да се придържа към националните трудови закони и да подобри условията на труд. Проектът с дължина 8,8 километра, най-дългият тунел в Индия, е с тригодишен график.
Депутатът от избирателния район Манди Рам Шарооп Шарма се срещна с работниците и ги увери, че исканията им ще бъдат удоволетворени от компаниите подизпълнители, към които са наети. Депутатът обаче, не даде никакви подробности как точно ще се случи това.

Пакистан: Работници от прокуратурата в Синд излязоха на протест

Прокурорите от провинция Синд демонстрираха пред Върховния съд на Синджа в Карачи в понеделник с искане за увеличения на заплатите, медицински осигуровки и други обезщетения. Подобна кампания миналата година бе отменена, след като правителството излъга, че е съгласно с исканията на работниците и заяви, че ще разреши всички нерешени въпроси в рамките на два месеца. Година по-късно нито едно от исканията на работниците не е изпълнено.

Пакистан: Стотици пакистански журналисти се събраха на протест в Исламабад

Стотици членове на Федералния съюз на журналистите протестираха пред парламента в Исламабад в понеделник, за да поискат създаването на борд на заплатите, въвеждането на минимална ставка на заплатите на журналистите в електронните медии, премахване на временните и гражданските договори и постоянни трудови договори за всички журналисти ,

Демонстрантите обвиниха държавните органи, че са пренебрегнали техните искания. От 2000 г. насам журналистите не са получавали увеличение на възнагражденията си. От синдиката на журналистите заявиха, че ще има демонстрации пред националния парламент в продължение на пет дни.


Шри Ланка: Университетския неакадемичен персонал в Университета на Шри Ланка, получил ултиматум


Комисията за грантове на университетите (UGC) и Министерството на висшето образование заплашват да уволнят стачкуващите неакадемични работници от държавните университети, ако не се върнат на работа на или преди 17 април. В обявлението се заявява, че всички работници в пробен период, обучаващи се и временни работници ще се считат за уволнени от своите длъжности, ако не се явят на работа в на 17-ти.  Постоянните служители пък, няма да получат заплатите си за времето на стачката, ако не се върнат на работа на 17 април. Около 15 000 неакадемични работници стачкуват в продължение на шест седмици с искане за 20% увеличение на заплатите, надбавка за владеене на език и въвеждане на медицинска застраховка и пенсионна схема.  Около 1500 работници се включиха в демонстрациите в Коломбо във вторник потвърждавайки непреклонността на исканията си, докато студенти от университета протестираха в големите градове в подкрепа на неакадемичните работници.


Бангладеш: Работниците от чаените плантации в Бангладеш стачкуват за по-високи заплати


Хиляди работници, работещи в чаените плантации ​​в долината Силхт, стачкуваха два часа и организираха шествие миналия четвъртък, за да призоват за повишаване на заплатите и назначаването на квалифициран лекар и линейка на всяка чаена платанция. Стачкуващите също искат дневната им заплата да се увеличи от 85 такса (под 1 долар) на 250 такса (3 долара), по-добри санитарни и жилищни условия и признаване на собствеността им върху земята, където те живеят от поколение насам. Разходката и демонстрацията бяха организирани от синдиката на работещите в чайната градина на долината Силхт. Говорителите заявиха пред демонстрантите, че ако до Събота исканията на работниците не бъдат удоволетворени, ще последват по-силни работнически действия.

Южна Корея: Работници производители на музикални инструменти излязоха на протест
Бивши служители на Cort Guitars and Basses, производител на китари, организираха протест в понеделник . Фирмата за производство на китари, базирана в Южна Корея и основана през 1973 г., уволни над 200 работници през 2007 г., след като те създадоха синдикат и поискаха минимална заплата. Тогава компанията незабавно затвори своите фабрики, принуди работниците да подпишат документите за напускане и след това премести производството си към места с по-евтина работна ръка в Китай и Индонезия. Уволнените корейски китаристи продължават да протестират срещу уволнението си оттогава. Спорът все още се разглежда във Върховния съд на Корея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40