Българската научна общност призовава за премахване на плоския данък

В своя годишен доклад за икономиката на България, учените от Българската академия на науките препоръчват плоският данък да отпадне и да бъде заменен с по-справедлив данъчен модел. Те също така отчитат отлив на български капитали към чуждестранни пазари и отбелязват, че силната зависимост на българската икономика от чуждестранни инвестиции спъва икономическото развитие. Според проф. д-р Гарабед Минасян, който представи част от доклада, плоският данък е не само несправедлив, но и неефективен, и трябва да се въведе прогресивен данък.Припомняме, че България е една от малкото страни в света, в които е наложен плосък данък, нареждайки се до Киргизстан и Македония, като в Македония в момента се работи за неговото премахване и преминаване към по-справедлив данъчен модел. Плоският данък върху доходите в размер на 10% действа у нас от 2009 г. насам, като очакванията, че ставката ще доведе до по-високи постъпления в бюджета и до „осветляване“ на икономиката, не се оправдаха, пише в доклада на професорите от БАН.

Учените призоваха и за диференцирана ставка на ДДС и необлагаем минимум. Това означава, стоки от първа необходимост като храна, учебници и лекарства, да бъдат облагани с по-ниска ставка или напълно освободени от ДДС, и данъчни облекчения за хората с най-ниски доходи. Подобно на плоския данък, по този критерий, в момента България представлява черна данъчна дупка в картата на Европа – страната ни е единствената в целия ЕС без необлагаем минимум. Според учените от БАН, въвеждането на необлагаем минимум ще помогне данъците да се обвържат по-справедливо с доходите на физическите лица. Учените припомнят, че равнищата на бедност и неравенство на доходите в България са най-високите в ЕС. Те смятат, че данъчната ни система изобщо не съдейства за намаляване на това неравенство, а дори задълбочава проблема.

Припомняме, че миналата година – синдикати, граждански сдружения, политически организации и активистки групи се обединиха в кампания наречена „Да спрем машината за неравенство“, която събра над 30 000 подписа в подкрепа на исканията за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС и необлагаем минимум. Въпреки това, управляващите остават глухи за исканията и продължават да поддържат порочния данъчен модел в страната, който прехвърля данъчната тежест върху работещите и бедните, докато осигурява данъчни привилегии за най-богатите.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40