Изслушването на главния изпълнителен директор на FACEBOOK – Марк Зукърбърг пред депутати от Европейски парламент във вторник разкри тясно сътрудничество между европейските правителства и разузнавателни служби с американския интернет гигант в цензурирането и мониторинга на Интернет пространството.

В увода на своето изявление, Зукърбърг отбеляза: „Ние работим заедно с правителствата и други технологични компании с цел да обменяме информация в реално време относно заплахите, така например в Германия преди изборите през 2017 г. работихме директно с Германската федерална служба за информационна сигурност. Използваме и нови технологии, включително Изкуствен Интелект, за премахване на фалшиви профили, които са отговорни за голяма част от фалшивите новини, дезинформация и лоши реклами, които хората могат да видят из Facebook „.

Намесата на Facebook във френските президентски избори през 2017 г. също е огромна. Зукърбърг заяви, че в навечерието на изборите „нашите системи откриха и свалиха повече от 30 000 фалшиви профила“. През следващите 18 месеца има важни избори в световен мащаб, включително много в Европа, както и в Европейския парламент, САЩ, Бразилия, Индия и Индонезия. През 2016 г. Бяхме твърде бавни, и не можахме да идентифицираме руската намеса чрез Facebook в президентските избори в САЩ … Не бяхме подготвени достатъчно за вида на координирани операции и невярна информация, с които вече сме наясно. От тогава ние направихме значителни оперативни инвестиции, за да защитим целостта на изборите, като направихме този вид атаки много по-трудни за осъществяване във Facebook“.

Под прикритието на борбата с предполагаеми „фалшиви новини“, Facebook извършва мащабна операция по цензура: „През първото тримесечие на тази година ние свалихме около 580 милиона фалшиви профила, като огромното мнозинство в рамките на няколко минути от регистрирането, тъй като нашите системи са в състояние да идентифицират това“ – добави Зукърбърг„Мисля, че въпросът тук не е дали трябва да има регулация или не“, каза той, а „каква е правилната регулация“.

В бъдеще, Facebook ще работи с „десетки хиляди независими информационни пулове във всяка страна и на всеки език“, за да филтрира „проблемно съдържание“ и „невярна информация“, преди да бъде публикувана. „Нашата цел през следващите години е да разработим системи с изкуствен интелект и да назначим необходимите служители, които да бъдат в състояние да проверяват по-голямата част от съдържанието, в момента, в който то се появи в  системата“, добави Зукърбърг. Това е „състезание във въоръжаването“, но „се постига значителен напредък“.

Facebook в момента разширява центровете в Европа, които отговарят за изтриването на коментари на потребителите. В центъра в Есен, Германия, 1000 работници ще бъдат заети до края на годината, вместо сегашните 750. Това бе съобщено на брифинг на Facebook мениджъри и представители на оператора, Competence Call Center, този вторник.

От изявленията и въпросите към Зукърбърг, отправени от страна на представителите на всички политически групи в Европейския парламент става ясно, че, независимо от тяхната критика срещу американската компания, те са фундаментално съгласни с недемократични машинации на Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40