Протестите срещу дейността на завода „Стерлит Копър“ на корпорацията „Веданта“, собственост на един от най-богатите индийски индустриалци – се превърна в кървава баня във вторник, когато 10 души от протестиращите, включително две жени, бяха убити от полицията, която откри огън срещу невъоръжената тълпа.

Осем души загинаха в следобедните часове, по време на протеста, а един от протестиращите бе разстрелян от полицията в покрайнините на града по-късно същата вечер. Картх, 20-годишен студент, застрелян по време на протеста, почина от раните си късно вечерта. Около 65 души са ранени, много от тях са в критично състояние.

Хиляди протестиращи се бяха събрали във вторник, за да отбележат 100-ия ден от началото на екологичните протести, започнали в село Кумаратиапурам в покрайнините на град Тутикорин на 12 февруари. В протестите участваха местните хора, заедно с граждански организации, които настояват за затварянето на завода за топене на мед, който има унищожителен ефект върху околната среда и е причина за вълна от тежки заболявания в квартала. Борда за контрол на замърсяването (TNPCB), не поднови лиценза на завода, и топенето на мед бе преустановено през Март.

В изявление, издадено късно вечерта, от корпорацията собственик на завода „Стерлит Копър“ публикуваха официално изявление: „Изразяваме голямо съжаление за днешните инциденти, на които станахме свидетели около протеста в Тутикорин. Компанията призова правителството и властите да гарантират безопасността на нашите служители, съоръжения и околните общности. В момента завода на „Стерлит Копър“ не функционира, тъй като очакваме одобрението за властите за да подновим работа. „

Подготовката за протестите на 22 май беше в разгара си, когато областната администрация и полицията отказаха да дадат разрешение за маршрута на протеста и постановиха, че протестиращите имат право да се съберат единствено в двора на английското училище в града. Това решение беше отхвърлено от протестиращите. Около 1500 полицейски служители от областите Тутикорин, Тируневели, Канякумари и Диндул бяха мобилизирани за да спрат протеста.

Той започна около 8.30 часа в близост до църквата „Света Богородица“ до старото пристанище на града, а протестиращите се насочиха към полицейското управление. Полицията се опита да ги спре на няколко места, но напразно. Протестиращите бяха толкова многобройни, че полицейските сили се разбягаха. Когато пристигнаха пред полицейското управление, протестиращите започнаха да хвърлят предмети и да унищожават полицейска техника. Те нападнаха сградата и полицейския персонал, настанен там, оставяйки няколко ранени ченгета. В този момент полицията отмъсти, като откри огън по тълпата. Полицаите отказват да потвърдят кой е заповядал стрелбата.

Полицаите започнаха да преследват бягащите протестиращи, пребиха и арестуваха стотици от тях. Разгневени от стрелбата, която остави осем протестиращи мъртви, обществеността блокира превозното средство на областния полицейски шеф на Тутикорин – П.Махендран. В този момент, полицията отново откри огън по тълпата, като отне живота на една млада жена. Тъй като ситуацията излезе извън контрол, силата на полицията бе увеличена до около 2500 въоръжени мъже по-късно през деня. Напрежението в града и района остават големи, като сигурността беше подсилена. Телата на мъртвите все още трябва да бъдат предадени на семействата. Състоянието на някои от ранените се счита за критично.

Източник: India Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40