Чистачите, организирани в автономния синдикат UVW(United Voices of the World) спечелиха увеличение на заплатите си, така че да достигнат официалните нива, според които може да се живее в Лондон (в момента, така наречената Жизнена заплата / Living wage е £10.20 на час). Това стана само 30 часа след като те обявиха официално намерението си да стачкуват.

Ето изявлението на автономния синдикат UVW:

„ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: ПОБЕДА, ПОБЕДА, ПОБЕДА (само за 30 часа!) за чистачи в „Банк ъф Ню Йорк“!

Преди два дни, чистачите, организирани в синдиката UVW, които почистват лъскавите офиси на една от най-богатите финансови институции на планетата – „Банк ъф Ню Йорк“ Мелън в Канари Уорф, обявиха намерението си да започнат ефективни стачни действия в борбата си срещу това да спрат да бъдат работещи-бедни и да започнат да получават Жизнена заплата.“

Е, заплахата проработи. Снощи ръководителят на банката за почистване съобщи на всички чистачи, че от следващия месец всички ще получават по 10,20 паунда на час, равняващи се на допълнителни 4 000 лири на година на работник!

Тази победа бе постигната само за 30 часа. За да бъдем точни, на 23 май от 5,17 ч. ние изпратихме официалното си искане за Жизнена заплата, като изтъкнахме, че ако не се ангажират да я платят в рамките на 7 дни и не изпълнят ангажимента си в рамките на месеца, ще започнем обща ефективна стачка. Чистачите, които работят на нощната смяна в банката, бяха уведомени в 23.30 часа на 24 май, че от следващия месец всички вече ще получават £ 10.20 на час.

Тази победа е постигната за рекордно кратко време за UVW, счупвайки предишния ни рекорд, който беше постигнат в адвокатска кантора „Уилтърс“ на Флийт Стрийт, където в рамките на 96 часа компанията капитулира пред нашето искане да плаща на чистачите си Жизнена заплата, които преди това бяха на минималната работна заплата. Дори успяхме да ги накараме да я въведат със задна дата.

Това е още един пример за така наречените „неподлежащи на синдикализация“ и „невидими“ работници, които се синдикализират, самоорганизират, борят се за достойнство и уважение и печелят!

Ако те могат да го направят, тогава и ти можеш!

В същото време други чистачи от синдиката UVW в момента водят активни конфликти за жизнена заплата в Лондон в кметствата Кенсингтън и Челси и в Министерството на правосъдието.

На други места в столицата чистачите, организирани от друг автономен синдикат, CAIWU, водят кампания за спечелването на Жизнена заплата в Томас Кук и срещу расизма и тормоза в Лондонския музей. CAIWU планират ежеседмични протести в петък следобед, докато тези проблеми не бъдат решени.“

One thought on “Чистачи победиха „Банк ъф Ню Йорк“ за 30 часа”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40