Концентрацията на богатството на планетата в ръцете на тесен финансов елит нараства скокообразно. Нов доклад, публикуван във вторник, разкрива, че богатството на най-богатите 18,1 млн. души на света (тези, които имат инвестиции в размер на над 1 млн. Долара) е нараснало с 10,6% през миналата година, достигайки за първи път до зашеметяващите 70 трилиона долара.

„Световният доклад за богатството от 2018 г.“, издаден от консултантската компания Capgemini, разкрива, че общото богатство на милионерите в света се е увеличило за шеста поредна година през 2017 г., достигайки $ 70.2 трилиона. Очаква се то да надмине $ 100 трилиона до 2025 г.

Capgemini определя богато физическо лице (БФЛ) като лице с активи за над 1 милион долара, без да се броят неговото жилище, колекционерски предмети, консумативи и стоки за дълготрайна употреба. Става дума за богат елит, който притежава повече от 1 милион долара в акции, облигации, недвижими имоти или други инвестиции.

Броят на БФЛ се увеличава с 10%, или с 1,6 милиона. Съединените щати, Япония, Германия и Китай са четирите най-големи пазари за милионери, като от там са 61% от всички БФЛ в света. САЩ са в списъка с 5,3 милиона БФЛ, което е с 10% повече от 2016 година.

От Азиатско-тихоокеанският регион обаче идват по-голямата част от тези милионери като общ брой и региона представлява основната част от нарастването както на броя на БФЛ (74,9% от общия брой), така и от нарастването на глобалното им богатство (68,8%). Икономическото неравенство изглежда се увеличава по-бързо в този регион, отколкото всеки друг. Япония отбеляза 9% увеличение на милионерите, Китай – 11%, а Индия – поразителното 20% увеличение.

Финансова олигархия се намира в рамките на това, което в доклада е наречено ​​“лица с ултра високо нетно богатство“ – тези с 30 милиона долара или повече в инвестиционни активи. Това са само 1% от всички БФЛ или 174 000 индивида, но те притежават изключително непропорционален дял от цялостното богатство на милионерите. На увеличението на тяхното богатство се дължи и в най-голяма степен общото увеличение отчетено в доклада. Тези ултра-богати физически лица притежават около 35% от общото богатство на милионерите. През 2017 г. техните редици нарастват с 11,2%, а богатството им – с 12%, достигайки $ 24,5 трилиона.

Основният фактор за бързото обогатяване на финансовата аристокрация е рекордното повишение на цените на акциите. „Милионерите по света се радват на инвестиционна възвращаемост от над 20% за втора поредна година“, пише в предговора на доклада Аирбан Босе, шеф на глобалния стратегически бизнес отдел на Capgemini. Докладът отбелязва, че глобалната пазарна капитализация е нараснала с 21,8% през 2017 г.

Пазарът на ценни книжа служи като основен механизъм за централните банки и правителства по целия свят да увеличават богатството на финансовата олигархия, която доминира в световната икономика и над всички официални институции, диктувайки политиките на правителствата. В продължение на десетилетия, централните банки, водени от Федералния резерв на САЩ, работещи съвместно с правителствата на т.нар „левица“ не по-малко от колкото с десните, съзнателно са извършили огромно прехвърляне на богатство от работническата класа към управляващия елит чрез преследване на политики предназначени да напомпат финансовите пазари.

Тези политики бяха засилени след финансовата катастрофа през 2008 г. Федералния Резерв и американското правителство, първо това на Буш и след това и на Обама, реагираха на срива на Уол Стрийт, като въведоха мерки, за да гарантират, че олигарсите ще си възвърнат всички загуби и ще могат да се възползват от кризата, за да се обогатят допълнително. Освен спасяването на банките и хедж фондовете с трилиони долари от парите на данъкоплатците, те предоставиха практически свободен кредит на Уол Стрийт чрез почти нулеви лихвени проценти и използваха „количествено облекчаване“ – евфемизъм за печатане на пари – за да разтоварят лошите кредити на банките в баланса на Федералния Резерв.

От най-ниската точка на рецесията след март 2009 досега американските цени на акциите се повишиха четирикратно. Този бум на фондовия пазар и целият процес на социален грабеж се извършиха чрез потискането на опозицията от страна на работническата класа и жестока атака срещу жизнения стандарт на работниците чрез мерките на строги икономии и намаляване на заплатите. Ограничаването на класовата борба беше възложено на казионните синдикати – индустриалната полиция на управляващата класа.

Едно от най-значимите констатации в доклада на Capgemini е, че общото финансово богатство на световните милионери се е увеличило повече от два пъти между 2008 и 2017 г., като се е повишило от 32,8 трлн. до 70,2 трлн. Долара. През същия този период в света, за огромното мнозинство от хората, се наблюдава нарастване на бедността, глада, бездомността, болестите, а в Съединените щати и спад в продължителността на живота, скок на смъртността при бебета и майките и рекорден проценти на самоубийства и наркомании.

Атаката срещу работещите продължи и се засили в рамките на управлението на Тръмп, както и в правителствата в Европа, Латинска Америка и Азия. Миналата седмица Федералният резерв повиши лихвените проценти и обяви затягане на паричната политика в отговор на стачките и протестите на работниците. Олигархията се страхува, че по-ниската безработица и тесният пазар на труда ще насърчат войнствено работническо движение за увеличение на заплатите, което ще подкопае цялата основа на скока на фондовия пазар. Затова се предприемат мерки, за да забавят икономиката и да увеличат безработицата.

Ако поставим богатството на мултимилионерите и милиардерите в перспектива, общата сума от 24,5 трлн. долара, собственост на ултра-богатите индивиди, представлява почти една пета от световния брутен вътрешен продукт, който е 135 трилиона долара. 24,5 трлн. долара са повече от БВП на Съединените щати. Това е повече от общите БВП на следващите три страни – Китай, Япония и Германия. Само глобалното увеличение на богатството на ултра-богатите през 2017 г., 2,6 трлн. долара, е по-голямо от БВП на страни като Италия, Бразилия, Канада и Русия.

За какво биха могли да се използват тези пари, ако не се прахосваха, за да задоволяват капризите на богатите и свръх-богатите за нови имения, частни самолети и яхти? Например, ООН изчислява, че ще струва 30 милиарда долара годишно да бъде изкоренен напълно глада в света. Това означава, че парите, които понастоящем се контролират от свръх-богатите в света, могат да премахнат глада за следващите 817 години.

„Докладът за световното богатство от 2018 г.“ е само последната серия от проучвания, документиращи все по-затягащата концентрацията на световните ресурси в ръцете на една малка финансова олигархия и нейната ултра богата периферия. Концентрацията на богатството в такъв мащаб прави невъзможно сериозното справяне, с който и да било социален проблем. Безпрецедентното натрупване на ресурси под формата на частно богатство в ръцете на финансовата олигархия лишава обществата от ресурсите, от които се нуждаят, за да се справят с най-основните проблеми пред които са изправени.

Работническата класа няма друг избор освен да се изправи срещу проблема с икономическото неравенство. Финансовият елит налага своите социални интереси чрез купуването на едро на политически партии и политици, което прави демокрацията в условията на капитализъм нищо повече от куха черупка. Всеки опит в рамките на системата на печалбата, да се извърши скромно преразпределение на ресурсите, за да се гарантира, че всички хора покриват базовите си нужди като храна, здравеопазването и образование,  предизвиква яростен отговор от страна на капиталистическата олигархия, която разполага не само със съдилища, политици и масмедии, но и с полицията и армията. Когато социалната реформа стане невъзможна, социалната революция става неизбежна. Неизбежния извод от всички това е, че богатствата на финансовите олигарси трябва да бъдат експроприирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40