Генерална стачка срещу МВФ в Йордания вече събори министър-председателя и продължава с искания за пълна икономическа промяна

Ескалиращият икономически натиск върху Йордания се превърна в политическа криза в понеделник, когато масовите протести срещу увеличението на цените на битовите услуги и увеличението на данъците, принудиха премиерът да подаде оставка. Днес, в цялата страна синдикатите обявиха генерална стачка, като работниците настояват не просто за смяна на лицата в парламента, а за пълна промяна в подхода към икономическата политика в страната.

Премиерът Хани Мълки се оттегля след две години в длъжност. Замяната на министър-председател е тактика, често използвана от крал Абдула II, владетел на Йордания, в опит да укроти населението, когато недоволството заплашва стабилността на царството.  Този път обаче, протестиращите продължиха с протестите и заявиха, че няма да спрат докато цялата икономическа политика на строги икономии, предложени от Международния валутен фонд, не бъде отменена.

Западните кредитори настояват за агресивни мерки на остеритет включващи свиване на бюджета и либерализиране на икономиката, въпреки че жизненият стандарт на Йордания намалява от години. Икономическата картина в страната е мрачна, като официалната безработица надхвърля 18%, а равнището на бедност е още по-високо.

Генералната стачка на работниците е придружена от масови седящи стачки и демонстрации, организирани от леви активисти в страната, към които се присъединяват все повече хора. Основните искания остават същите – МВФ да спре да диктува икономическата политика в страната. До този момент протестите са мирни. Протестиращи споделиха, че са въодушевени от факта, че около социалните искания се обединяват хора от различни етноси и религиозни групи и са твърдо решени Йордания да не се превърне в нова Либия или Сирия.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*