Али Китапджи бе първия организатор на анархо-синдикалистката кауза в съвременна Турция. Той беше един от 14-те работници от Независимия Транспортен Синдикат, убити в бомбените атентати извършени от ислямистите в Анкара. Али Китапджи става част от анархисткото движение в Англия и продължава да бъде активен през последните 30 години. Освен в синдикалните борби, той бе активен член на много анархистки организации в Анкара през втората половина на 80-те. Али Китапджи беше вдъхновение за поколения работници и политически дейци.

Срещата на Мира, организирана от големите синдикати (DİSK, KESK, TMMOB и TTB – Конфедерация на революционните синдикати в Турция, Конфедерация на профсъюзите на обществените служители, Синдикат на камарата на турските инженери и архитекти и Турския лекарски съюз) бе отменена заради бомбена атака. Срещата бе планирана да се проведе в Анкара на 10 октомври 2015 г. с делегати от синдикатите от цялата страна. Два последователни взрива убиха 128 души и раниха повече от 500 души. Това ужасно събитие, което доведе до най-голям брой човешки загуби при един инцидент в историята на Турция, се случи само един ден преди очакваната дата на деклариране на прекратяване на огъня от страна на ПКК (Кюрдската Работническа Партия).

На срещата посветена на паметта на загиналите при атентатите, организирана на 12 октомври от неговия синдикат на жп гара-та в Анкара се събраха хиляди работници. След тази среща тялото му бе погребано в Гробището Карсиака, което бе пренесено от неговия близък другар Емел, сина му Артун Сия и анархисти, които дойдоха от различни места в Турция. Стотиците анархисти, които присъстваха на погребението му, обещаха да продължат неговата борба.

Думите на неговия другар Емел на погребението бяха израз на чувствата на всички присъстващи:

„Сърцето ни е с него.
Нашият гняв е подхранван от силата му.
Ние всички сме тук.
Ние всички сме тук.
Само тялото му е това, което ще остане тук.
Той ще бъде с нас завинаги.
Той ще бъде нашата светлина завинаги. „

Източник: http://www.wsm.ie/c/turkey-ankara-funeral-anarchist-ali-kitapci (вижте сайта за видео и снимки)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40