България е на 48 място сред 175 страни, в които децата живеят под някакъв вид заплаха. Това показва годишният доклад на британската неправителствена организация „Спасете децата“.
Показателите, по които се определя рискът са заплахите за децата по отношение на образованието, здравеопазването, храненето и насилието, като недохранване, ранно забременяване, липса на достъп до образование, детски труд, детски бракове и крайно насилие. Докладът сочи, че половината деца в света – едно цяло и два милиарда са застрашени от война, бедност или полова дискриминация.

Най-добри показатели имат Сингапур и Словения, а след тях са Норвегия, Швеция и Финландия. В дъното на класацията са десет страни от Централна и Западна Африка, като на последното – 175 място е Нигер. Общо над един милиард деца живеят в страни с голяма бедност, а 240 милиона в страни, където се води война.

Организацията подчертава, че „въпреки тяхната икономическа, военна и технологична мощ“ Съединените щати, Русия и Китай се нареждат след всички страни от Западна Европа. Докладът сочи още, че в голяма част от страните положението на децата се е подобрило спрямо миналата година, включително и в България. Но в 40 страни условията значително са се влошили.

Отбелязва се още броят на децата, които живеят в държави с голяма бедност, в държави, където се води война и такива, в които сексистките предразсъдъци са проблем. Трите заплахи се кумулират в 20 страни, сред които Афганистан, Сомалия, Йемен и Южен Судан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40