Нов мащабен доклад бе публикуван в неделя от базирания в Ню Йорк център за наблюдение на трудовите права China Labor Watch (CLW) хвърлq нова светлина върху варварските и незаконни практики, които Amazon използва, за да увеличи печалбите си, като намалява производствените си разходи на гърба на фабричните работници в предприятията за електронни компоненти на компанията в Китай.

Докладът, озаглавен „Амазонски печалби от тайно потискане на работниците на доставчиците“, е кулминацията на серия от интервюта и събиране на документални доказателства, осъществени между август 2017 и април 2018 г. от екип от следователи, изпратени в съоръжението на Foxconn в китайския град Хънян в южната провинция Хунан.

Работещите в завода на Foxconn произвеждат таблети за Amazon Kindle и ехо-интелигентни високоговорители. Разследващите разкриват множество злоупотреби в завода – много от които са незаконни дори и според олекотените китайски трудови закони – включително нелегална кражба на заплати, измамни схеми за обезщетения, опасни условия на труд и живот и широкото използване на подизпълнители за незаконно подкопаване на китайското право и основните правата на работниците.

В писмо до изпълнителния директор на Amazon – Джеф Безос, директора центъра за наблюдения на трудовите права Ли Киан изложи основните констатации на разследването, като отбелязва, че това, което организацията е открила, „нарушава китайското трудово право. Foxconn използва голям брой командировани работници, което нарушава интересите на работниците чрез използването на агенции. Тази практика, сама по себе си, е неетична и незаконна. „

Всъщност в Amazon са добре запознати с криминалните условия, които преобладават в заводите в Хънян, признавайки изводите от независимия одит, проведен през март, разкриващ прекомерния брой командировани работници, както и недостатъчното заплащане на извънреден труд.

„Това са умишлени политики, провеждани от Amazon, с цел да увеличат печалбата си чрез Foxconn, печално известната компания, базирана в Тайван, която доби световна популярност след като призна, че 14 работници от фабриката за сглобяване на електронни компоненти на Apple в Шенжен са се самоубили през 2010 г. в резултат на прекомерните часове труд, лошото заплащане и варварските условия на труд, които работниците не могли да понесат.

Докладът публикуван от Центъра за наблюдения на трудовите права, обаче показва, че нивото на експлоатация далеч надхвърля това, което причинява смъртта на тези работници през 2010 г. и предизвика реакция в световен мащаб срещу Apple. Изборът на Хънян за оперативна база, а не по-големите индустриални градове с по-добра инфраструктура и достъп до пристанища като Шенжен или Шанхай, се дължи на неговоия статус на концентрация на нископлатен трудл с минимална заплата от малко повече от $ 186 на месец.

Часовата ставка изплащана на работниците на Amazon в Хънян е почти една трета по-ниска от минималната работна заплата в Шенжен и Шанхай. Освен това, заплатите както за обикновените, така и за командированите работници във фабриката са далеч по-ниски от половината от средната месечна работна заплата (725,22 $), получавана от работниците в Хънян. Според Азиатския договор за заплати в Азия, жизнената заплата за Китай като цяло е над 3.5 $ на час.

Корпорацията Amazon, която реализира печалба от 3 милиарда долара през миналата година и чийто главен изпълнителен директор, Джеф Безос е най-богатият човек в света с активи за над 120 милиарда долара, разчита на все по-експлоататорското използване на своите складове, производители и доставчици по света за производство и доставка на своите продукти възможно най-евтино и бързо. Технологичният и логистичен напредък, който Амазон контролира, трябва да бъде поставен под демократичния контрол на международната работническа класа, за да преразпредели тези огромни ресурси, така, че те да бъдат насочени към задоволяване на човешките нужди, а не на частната печалба.

Източник: WSWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40