Собствениците на големите транспортни фирми в България готвят протест в Брюксел, срещу новите правила въвеждащи нормални условия на труд за работниците в сектора. Причина за истерията са въвеждането на мерки, гарантиращи адекватна почивка за работниците, според която, на всеки 3 седмици те ще могат да почиват в домовете си поне 45 часа, а почивките по време на път ще се осъществяват на легло в места за отдих и почивка, а не в кабината на камиона, както бяха принуждавани до момента. Според транспортните босове, осигуряването на нормална почивка за техните работници ще доведе до фалит на техните компании. Исканията на компаниите са за отпадане на регламента и бетониране на експлоататорските условия на труд, които им гарантират сигурна печалба за сметка на правото на почивка на работниците. Зад тези искания застава цялата държавна машина, като транспортния министър, Ивайло Московски, заяви, че и той щял да стачкува , заедно със собствениците на транспортните компании. Московски отдавна е доказан и ентусиазиран слуга на интересите на транспортния капитал, още от времето на граничната блокада с Гърция, когато той призоваваше за контра-блокада и лично поведе протестите по границата. Бойко Борисов пък проведе извънредна среща с френския президент Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, за да лобира за интересите на транспортния капитал у нас.

Миналата седмица, транспортните компании се сдобиха и с официален говорител от печално известните с лобизма си бизнес-патриотични кръгове – евродепутатът от ВМРО, Ангел Джамбазки. Джамбазки започна да обикаля медиите и да дава официални изявления от името на собствениците, като вчера обяви в национален ефир намеренията на транспортните босове да организират протест срещу правата на работниците в Брюксел. Бизнес-патриотът действа по вече изпипаната стратегия, която използваха националистите и по време на усърдния си лобизъм в полза на олигарха Цеко Минев, на когото подариха природен парк Пирин – чрез опит да се асоциират интересите на олигарсите, с тези на подчинените им. Според Джамбазки, най-важното за българските превозвачи е да не се приеме регламента за връщането след три седмици, като според него целта било шофьорът да бъде принуден да пътува и да прави разходи. Всъщност не се касае за разходи на шофьора, а разходи на транспортните босове, които според новия регламент, трябва да покриват разноските по осигуряването на адекватна почивка за работниците. Но лъжите на евродепутата минават безпроблемно пред българските журналисти, които не само не ги санкционират, но и се включват активно в патриотичния устрем, обединяващ министри, евродепутати и транспортни босове срещу интересите на работещите.

Отвъд лъжите на лобистите, съществуват реални опасения, че новия регламент би предизвикал загуби и дори фалити на транспортни компании у нас. Доколко и кои компании ще бъдат засегнати не става ясно от техните говорители. При такъв сценарии обаче, би следвало да се замислим, дали българската транспортна олигархия, която според собствените си думи, може да извлича печалби само при положение, че експлоатира работниците при нечовешки условия на труд и почивка, си заслужава да бъде спасявана. На всички е ясно, че новия регламент не е резултат от някаква общоевропейска солидарност с правата на българските работници, а от тънките сметки на правителството на Макрон и компания, които защитават интересите и „конкурентноспособността“ на западноевропейските превозвачи. Но в случая, регламентът произлизащ от сблсъка между интересите на частниците е изцяло в полза на българските работници, на които не би трябвало да им пука за печалбите на френските или българските капиталисти, а за собствените им интереси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40