– Датийбай държавата, бастиса ми овцете! – прогърмя гласът на смел селянин.

Веднага наострих уши и завъртях очи да видя кой е този неочакван съмишленик. На масата пред кръчмата седяха няколко селски труженици, в дочени дрехи и гумени ботуши. Най-охраненият и най-чистият сред тях огласяваше площадчето така, че и хората вътре слушахме оплакванията му.

– 700 овце ми изклаха, още толкова ще изколят в Голямо Омайно. К’во като ми ги платят? По 150 лв на глава. Че аз имам по 300 лева разходи бе, ей! Ама те ще дойдат пак изборите, ще търсят гласове оттука, ама ха да видим!

Вече трети ден по телевизията излъчваха репортажи за принудителното убиване по хуманен начин на овце и кози в селата около Кривдино. Намерила се чума ли, що ли, та избиваха животните, за да не се пренася заразата. Това беше основната тема за разговори в селото.

Гневният животновъд изпсува още веднъж, удари с бирата по масата и около него се разнесе одобрително мърморене. После се качи в джипа и отпраши нанякъде. Хората от неговата маса един след друг се разотидоха.

Аз похванах чашата с мастика и се обърнах към моя събеседник, чичо Стоян, в пореден опит да направя малко пропаганда:

– Виждаш ли, недоволства човекът и с право. Защо държавата да решава кои овце да избие и по колко да ги плати? Не бива ли хората сами да ги решават тези работи? Дори е разбрал, че от гласуването полза няма…

Чичо Стоян вдигна уморен поглед и ме погледна тъжно.

– Абе не го слушай Канапа какви ги говори, не е баш тъй работата.

– Кого, кого да не слушам?

– Канапа бе, тъй му е фамилията.

На езика на нашето село „фамилията“ ще рече, че така казват на хората от този род. А когато някой не иска да работи казва, че „го е хванал канапа“.

– Що да не е тъй работата? – казвам аз – Виж хората край него и те се съгласиха.

– Ще се съгласят ами, нали той им дава хляба! Няма да му трошат хатъра я! А работата не е баш тъй. Миналата година Канапа докара едни нови овце – мироносни, не знам к’во, кой го знае за колко пари ги беше купил. Въди ги, гледа ги, но нещо линеят, не виреят, работата отиваше на измиране. А сега ще му ги платят по 250 лв. парчето – може и на печалба да излезе.

– Чакай сега, той каза 150…

– 150 за обикновените овце, ама тези са специални, за тях дават повече. Пък и знаеш ли го още откъде взема пари – той все е с онзи, който е на власт. Сигурно всичките му овце ще ги платят като специални. Затова и за изборите приказва. Половината село работи в стопанството му – за когото им нареди, за него гласуват.

Замлъкнах, не знаех какво повече да кажа. Неудобно стана някак си – аз съм против държавата, защото държи хората бедни, а богаташите също са против нея, защото ги ограбвала. Но излиза, че най-големите богаташи най-добре я използват.

– Значи тази болест му е дошла дюшеш, а?

– Абе дюшеш… кой го знае как я е завъдил! Нищо че ще изгорят на другите хора овцете. И по-лоши неща е правил, няма да му е за пръв път.

– Значи който е най-голям, той най-много печели от държавата. А по-бедните остават да се оправят за своя сметка. На теб изклаха ли ти вече овцете?

– Колко овце имам аз, 10 овце по 150 лева, 1500. Ще взема на внуците нещо, и без това съм стар вече да въдя животни.

– Ами тия които са по-млади? Които на овцете чакат, за да се прехранват? Те какво ще правят?

– Е какво да правят? Който няма къде да ходи, ще ги завъди пак. А някои може и да измислят нещо друго. Ей го, Наско от Горната махала може и да се махне, майка му почина тази година. Той е млад, като ги няма овцете какво да прави тука?

– Значи един алчен властник, за да оправи себе си, може да обърка живота на цяло село? Така ли трябва да бъде?

– Ама то винаги така е било. Едно време имаше един партиен секретар….

Но това е вече друга история. Думата ми беше за овцете в село Кривдино. Избиха ги до една. На хората им беше криво, но пък взеха „суха пара“.

Наско се хвана да работи нещо на морето. Канапът уж вече няма овце, но прегради с електропастир пътя за минералния извор, защото се падал в неговите пасища. Чичо Стоян купи на внучката Опел, произведен малко преди тя да се роди. Всички работят по своему, плащат си данъците и гледат да вземат от държавата каквото могат. А тя ги пасе и стриже според нуждите си.

За пореден път избиват добитъка на кривдинци, но те са свикнали властта определя живота им. Дедите ни били прогонени от Гърция след Първата световна война. Държавата прогонила местните гърци и оземлила бежанците, за да има кого да дои и стриже. И кого да прати на зло във Втората световна война. После ги пратила в ТКЗС-то, после в заводите… Докато в икономиката на 21 век те се оказаха ненужни и държавата успешно ги прогони в чужбина. Днес малцината наследници, оцеляващи върху имотите на дедите си, чакат от нея помощ срещу малките и големи бандити, които същата тази държава създава. Така агнетата гледат за помощ към овчаря, когато майка им се дави в кръв под ножа на касапина.

Добре че властта не е открила някоя неприятна болест по хората в Кривдино. Че току виж унищожила по хуманен начин всичко живо в радиус от 35 километра около огнището на заразата. Както прежали овцете на стопаните, така би прежалила и собствените си хора. В името на светлото бъдеще… на човековъдите.

3 thoughts on “Овцете под ножа!”
 1. За Овцете,
  Интересна и много обективно точно предадена статия за безотговорното вмешателство на ‘BIG BROTHER’ –властта за клането на заразени овце в БЪЛГАРИЯ!!!
  Както анархисти, ние не правим разлика какъв цвят е и в коя държава се
  намира ненужната власт.
  На въпроса: аз се обаждам от Нова Зеландия. Само преди 2 – 3 месеци време се случи същата тъжна – много нещастна трагедия с голям процент от нашите Фермери на КРАВИ!!! Току изведнъж се появи по държавните медии някаква много опасна заразителна болест по кравите. Първо една две ферми, в разстояние на дни и седмици обхвана цялата страна. Правителството без много да му мисли, веднага реши най безмилостно да убива стотици – хиляди болни и здрави крави в изследваните определени от тях ФЕРМИ, заплащайки ги на много минимална цена. Този нечовешки безотговорен акт ще остави много семейства с години в ЛИМБО зависими на държавна – социална „копанка“, до като създадат ново поколения стада. Разбира се това нечовешко действие предизвика голям БУНТ в цялата страна, и особено в фермерски сектор. Но НАРОДА СИ Е НАРОД, „ КУЧЕ ВЛАЧЕ ДИРИ НЯМА“, забравят дето казва нашия приятел, до идущите избори – безкрайна лъжлива КОМЕДИЯ. С една дума за сега всичко замря по по МЕДИИТЕ до „втората тръба“.
  Златко Златков. Н.З.

  1. Тука обвиняват ЕС и международния заговор срещу България за избитите овце. При вас кого обвиниха?

 2. Както споменах, в самото начало,
  1) МЕДИИТЕ привидно, вдигнаха голям загрижен шум и всяха моментално суматоха и УПЛАХА всред народа.
  2) Фермерския голям сектор наедно с засегнатите ферми на заразени КРАВИ, вдигна бунтовен глас и изрази недоволство за правителствените вмешателства на избиване заразени и здрави крави в посочените от тях ферми, в последствие до нейде успяха да вразумят
  „ГОЛЕМИЯ БРАТ“ да действа по разумно. Последва затишие, с малки коментари по медиите че всичко не е още в ред, което намали уплахата общо взето в страната.
  3) Трябва да се има предвид, независимо големия прогрес в технология, индустрия, градинарство и овощарство, ФЕМАРСТВОТО – говеда и овце си остава още главния поминък в Н.З.
  4) Медиите заедно с народната уплаха реагира, предвид минала голяма болест по животните, преди мое време, довела просто ЗЕЛАНДИА до банкрутиране, понеже се спира всякакъв износ стоки навън – пълен застой.
  5) На края, на Злат новия въпрос: Официално Н.З. Народ наедно с фермерите строго обвини ВЛАСТА – ПРАВИТЕЛСТВОТО, в безсмислено „КАУБОЙСКО действане“, което се смята че подейства много положително?
  Неофициално, хората обвиняват външни вмешателства продукт на пазарната икономическа борба за територии!!!
  Златко Златков. Н.З.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40