На 25 ноември руската армия обстрелва украински военни кораби. Корабите, заедно с екипажите им, бяха задържани от руските власти. На следващия ден в Украйна бе въведено извънредно положение.

Тук ще пропусна споровете около за международното морско право, с които ни занимават политиците, и ще посочим същинските причините за извънредното положение.

Властта в Украйна не може да си позволи да спази споразуменията от Минск и да промени конституцията, с цел децентрализация и приемане на специален статус за Луганска и Донецка области. Това би било политическо самоубийство за една власт, която се държи единствено чрез подхранване на националистическото самочувствие сред населението. А предстоят президентски избори.

Същевременно от социално-икономическа гледна точка последните 18-20 години са трагични за обикновения украинец. Инфлацията е над 100% всяка година, докато средната заплата от 2015 до 2018 е скочила приблизително от 160 евро на 250 евро. Увеличението на заплащането е много под нивото на инфлацията. В Киев стандартът е малко по-висок, но тенденцията за обедняване е същата.

Цената на газта, която масово се ползва за отопление през зимата, по изискване на Международния Валутен Фонд беше драстично увеличена от първи ноември тази година на 270 Евро за 1000 кубика. За сравнение през 2015-та цената беше 114 евро. Подчертавам, не поради увеличение на цената от Русия, а поради изискване на МВФ.

Огромната част от украинците живеят толкова зле, че техният евтин труд задържа ниските заплатите по Черноморието.

На фона на всичко това, като абсурдна подигравка идва официалното „позволение“ от страна на държавата, хората отложат плащането на по-високите цени на газта с няколко месеца. Докато не минат изборите. На фона на тези проблеми имаше спряно централно отопление в някой градове, което доведе до протести и сблъсъци.

Украинската власт се нуждае от някаква форма на ескалация на конфликта с Русия, за да постигне няколко цели едновременно. Първата цел е да се увеличат правомощията на военните с цел потушаване на евентуални безредици. Втората – отлагане или като минимум манипулиране на изборите. Третата – увеличаване на финансова и военна подкрепа от страна на Запада. Четвъртата – излизане от минските споразумения, които няма намерение да изпълнява.

Желанието на властниците в Украйна да въвлекат и други страни в конфликта е разбираемо. Но от това няма да спечели никой народ, дори техния.

2 thoughts on “Какво печели Украйна от провокацията в Азовско море”
  1. Ето и първите изборни ефекти от военното положение: https://segabg.com/hot/ukrayna-otmenya-chastichno-mestnite-izbori-zaradi-voennoto-polozhenie?fbclid=IwAR25lhlqkRzJg78l9I-xOZjhgOu4h2eTnw4PzCgT8JIimCLKL4dw6EDwycA

    Сред другите мерки, предприети от Киев след обявеното военно положение, е частичната отмяна на местните избори в страната, насрочени за 23 декември. Това е станало с решение на Централната избирателна комисия на Украйна. Избори няма да се проведат в 10 области.

  2. И не на последно място, техните западни наставници и спонсори им диктуват да постъпват така. Също както държавата България и останалите западни марионетки, и държавата Украйна няма своя воля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40