22-годишен студент беше задържан на 15 ноември вечерта заради писане на графит на Паметника на съветската армия.
Текстът на графита е “Refugees welcome, Le Pen go home” (“Бежанци, добре дошли, Льо Пен, върви си вкъщи”). Надписът очевидно адресира посещението на Марин Льо Пен, лидерът на крайно дясната френска партия “Национален фронт” в София на 16 ноември 2018 г.
Младежът е задържан в Първо РПУ с полицейска мярка до 24 часа, а по случая е образувано бързо производство.

“След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок до 72 часа”, пише официалният сайт на СДВР.
От държавното обвинение не уточняват каква е причината за удължаването на първоначалния арест до 72 часа, което обикновено се прави при доста по-сериозни престъпления, посочва Mediapool.
На 18.11, когато съдът трябва да разгледа мярката за неотклонение на задържания, неговата защитничка предлага споразумение на прокуратурата да го пуснат под гаранция. Прокуратувата твърдо отказва и настоява той да бъда задържан под стража докато трае делото. По-късно през деня съдът пуска студента от следствения арест, без гаранция.

Очевиден е натискът от страна на посолството на Руската федерация, която търси изкупителна жертва за всички предишни прояви, свързани с Паметника на съветската армия:

“Много сме разочаровани, че въпреки уверенията на българската страна за засилване на охрана на Паметника на Съветската армия през нощта срещу 16 ноември монументът отново беше осквернен. Принудени сме за пореден път да питаме: кога най-после вандализмът срещу паметника на борците с нацизма ще бъде спрян?”

Публикацията е качена почти по едно и също време със съобщението за ареста младежа в страницата на СДВР във Facebook.

В следващите дни от страницата на посолството разбираме, че изкъсо се следи развитието на случая – в неделя, докато в съда тече разглеждането на мярката за неотклонение от посолството “отбелязват оперативната работа на българските власти по случая”, а в понеделник вече започват да разпространяват статии как написания графит е дело на ЦРУ и тяхната агентура.

Въпреки многобройните по-ранни акции с писане на графити върху Паметника на Съветската армия, досега никой не е бил задържан, при това с прокурорско постановление за 72 часа. Обвинението е за хулиганство “с изключителен цинизъм или дързост”, по чл. 325, ал.2, по който обикновенно съдят хулигани за посегателство срещу униформени. Това е трудно обяснимо на фона на редицата свастики, неонацистки графити и призиви към насилие, за които никой не е подведен под отговорност.

В допълнение, според полицейската практика за драскане със спрей се налага глоба, административно наказание. Наказателно дело, при това срещу политически графит е изключително неприятен прецедент за всички граждани с активна позиция и желаещи да изразяват свободно своето мнение.

В светлината на скорошните случаи на полицейски произвол над протестиращи граждани, задържането под стража на 22-годишен студент в НСС за 72 часа за политически графити е държавна репресия, характерна за уж отминали тоталитарни времена. В допълнение, натискът от страна на Руската федерация е груба намеса във вътрешните дела на Република България.

Случаят продължава, делото е насрочено за четвъртък. Вярваме, че случаят има нужда от сериозна публичност, защото такъв прецедент не бива да бъде допускан. Той е опасен за всички свободомислещи, с гражданска позиция и желаещи да имат възможността да изразяват мнението си свободно хора, без да се страхуват от груба репресия.

Още по темата четете в Медиапуул

4 thoughts on “Студент, задържан в Националната Следствена Служба – натиск от страна на Посолството на Руската федерация?”
  1. Няма да пишат ,когато го няма паметника ,само пишете,само драскате ,няма ли кой да го взриви ,комунизмът също трябва да се осъди .

  2. Тея бюрократи напълно се шизофренясаха! Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“ Че той надписът е в подкрепа на каузата, за която се е борила съветската армия – свободата и братството на хората и народите – впрочем той и паркът така се казваше преди. Паметта се поддържа от народа и изразява в живота му, а не от чиновнически проповеди за сметка на душата на народа. Ако искате стойте и споделайте щастието ни, добре дошли сте както бежанци и братушки, или ако искате си ходете, заедно с Льо Пен и съучастниците й национални и колониални олигарси и престъпници!

    Да живее съветската армия с малки и буквални букви! Армията на съветите е жива в сърцата ни и няма нужда нито от паметници, нито от посланици. Посланието е съвета, а съвета е свободата на народа.

    Това момче заслужава медал на съветската армия, той поне почита паметта на загиналите!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40