Апел на Комерси (департамент Мьоз)

В продължение на близо две седмици движението на жълтите жилетки изведе стотици хиляди хора, често за първи път, по улиците във Франция. Цената на горивото беше капката дизелово гориво, което разпали огъня. Страданието, срамът и несправедливостта никога не са били толкова широко разпространени. Сега, в цялата страна, стотици местни групи се организират и манифестират всеки път по различен начин.

Тук в Комерси, в Мьоз, ние действаме от самото начало в ежедневни общонародни събрания, където всеки човек участва на равни начала. Организирахме блокади на града, на бензиностанциите и на филтърните заграждения. След това построихме палатка на централния площад. Срещаме се всеки ден, за да се организираме, да решим следващите си действия, да общуваме с хората и да посрещнем и приветстваме тези, които се присъединяват към движението. Също така организираме „народни супи за солидарност“, за да изживеем заедно хубавите моменти и да се опознаем един друг. При пълно равенство.

Но ето че правителството и някои сектори на движението ни предлагат да си назначим представители по региони! Тоест да посочим неколцина, които ще станат единствените „събеседници“ на властта и „ще обобщят“ нашето разнообразие.

Но ние не искаме „представители“, които в крайна сметка ще говорят вместо нас!

Какъв е смисълът? В Комерси една такава делегация се срещна с подпрефекта; в други големи градове се срещнаха директно с префекта: с тези, които вече предизвикаха нашия гняв и нашите искания. Те знаят вече, че сме твърдо решени да прекратим мандата на този омразен президент, на това гнусно правителство и на прогнилата система, която те въплъщават!

И това е, което плаши властта! Защото тя знае, че ако започне да се отказва от увеличението на данъците и горивата, ще трябва да отстъпи за пенсиите, за безработните, за статута на държавните служители и за всичко останало! Тя също така знае много добре, че рискува да засили и общото движение срещу системата!

Не за да разбере по-добре нашия гняв и нашите искания, правителството иска „представители“: то иска да ни оплете, разедини и да ни погребе! Както с ръководството на синдикатите, то търси за посредници, хора, с които може да преговаря. Върху които може да окаже натиск, за да успокоят изригването ни. Хора, които може да спечели, за да разделят движението и за да го погребат.
Но това е без да се съобразяват със силата и интелигентността на нашето движение. Без да разбират, че мислим да се организираме, да променяме действията си, които толкова ги плашат, и да разширяваме движението!

И преди всичко, без да разбират, че има нещо много по-важно, че навсякъде движението на жълтите жилетки, под различни форми, изисква нещо далеч отвъд покупателната способност! Това нещо е властта на хората, чрез хората, за хората. Това е една нова система, в която „онези, които са нищо“, както се казва с презрение, възвръщат властта си над всички, които ги тъпчат, над властниците и над мощта на парите. Това е равенството. Това е справедливостта. Това е свободата. Ето какво искаме! И то тръгва от основата!

Ако определим „представители“ и „говорители“, това, в крайна сметка ще ни направи пасивни. Още по-лошо: бързо ще възпроизведем системата, която работи от горе на долу, като мошениците, които ни ръководят. Тези така наречени „представители на народа“, които пълнят джобовете си, правят закони, които скапват живота ни и служат на интересите на ултра-богатите!

Да не поставяме пръстите си в представителната машина за обсебване. Сега не е моментът да дадем думата си на малка шепа (между нас), дори ако изглеждат честни. Нека чуят всички ни или да не слушат никого!

От Комерси ние призоваваме за създаване в цяла Франция на народни комитети, които да функционират пред редовни общи събрания. На места, където речта е свободна, където човек се осмелява да се изразява, да се увлича и увлича, да си помага един на друг. Ако трябва да има делегати, нека са на нивото на всеки местен народен комитет от жълти жилетки, най-близо до народа. С императивни, отменяеми и ротационни мандати. С прозрачност. С доверие.

Също така призоваваме стотиците групи жълти жилетки да се оборудват с палатки, с колиби, както в Комерси, или с „домове на народа“, както в Сен-Назар, накратко с място за събиране и за организиране! И нека се координираме помежду си, на местно и на департаментално ниво, в пълно равенство!

Така ще спечелим, защото там горе, не са свикнали да управляват такова нещо! И то ги плаши много.

Ние няма да се оставим да ни ръководят. Ние няма да позволим да бъдем разделени и обсебени/овладени.

Не на самообявилите се представители и говорители! Нека да си възвърнем властта над нашия живот! Да живеят жълтите жилетки в тяхното разнообразие!

ДА ЖИВЕЕ ВЛАСТТА НА НАРОДА, ЧРЕЗ НАРОДА, ЗА НАРОДА!

Ако намерите себе си в принципите на този апел, във вашата местна група жълти жилетки или други, свържете се с нас на giletsjaunescommercy@gmail.com и нека се координираме на базата на народните и егалитарни събрания!

Жълтите жилетки на Комерси

Часът на Комуната на комуните удари! >>
Етикети: , , , , ,

За Свободна Мисъл

Вестникът е официалният печатен орган на Федерация на Анархистите в България
Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

5 коментара

  1. Pingback: Milena Velcheva

  2. Pingback: Thinkerview

  3. Pingback: Thinkerview

  4. Pingback: Thinkerview

  5. Pingback: Thinkerview

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40