В продължение на близо две седмици движението на жълтите жилетки изведе стотици хиляди хора, често за първи път, по улиците във Франция. Цената на горивото беше капката дизелово гориво, което разпали огъня. Страданието, срамът и несправедливостта никога не са били толкова широко разпространени. Сега, в цялата страна, стотици местни групи се организират и манифестират всеки път по различен начин.

Тук в Комерси, в Мьоз, ние действаме от самото начало в ежедневни общонародни събрания, където всеки човек участва на равни начала. Организирахме блокади на града, на бензиностанциите и на филтърните заграждения. След това построихме палатка на централния площад. Срещаме се всеки ден, за да се организираме, да решим следващите си действия, да общуваме с хората и да посрещнем и приветстваме тези, които се присъединяват към движението. Също така организираме „народни супи за солидарност“, за да изживеем заедно хубавите моменти и да се опознаем един друг. При пълно равенство.

Но ето че правителството и някои сектори на движението ни предлагат да си назначим представители по региони! Тоест да посочим неколцина, които ще станат единствените „събеседници“ на властта и „ще обобщят“ нашето разнообразие.

Но ние не искаме „представители“, които в крайна сметка ще говорят вместо нас!

Какъв е смисълът? В Комерси една такава делегация се срещна с подпрефекта; в други големи градове се срещнаха директно с префекта: с тези, които вече предизвикаха нашия гняв и нашите искания. Те знаят вече, че сме твърдо решени да прекратим мандата на този омразен президент, на това гнусно правителство и на прогнилата система, която те въплъщават!

И това е, което плаши властта! Защото тя знае, че ако започне да се отказва от увеличението на данъците и горивата, ще трябва да отстъпи за пенсиите, за безработните, за статута на държавните служители и за всичко останало! Тя също така знае много добре, че рискува да засили и общото движение срещу системата!

Не за да разбере по-добре нашия гняв и нашите искания, правителството иска „представители“: то иска да ни оплете, разедини и да ни погребе! Както с ръководството на синдикатите, то търси за посредници, хора, с които може да преговаря. Върху които може да окаже натиск, за да успокоят изригването ни. Хора, които може да спечели, за да разделят движението и за да го погребат.
Но това е без да се съобразяват със силата и интелигентността на нашето движение. Без да разбират, че мислим да се организираме, да променяме действията си, които толкова ги плашат, и да разширяваме движението!

И преди всичко, без да разбират, че има нещо много по-важно, че навсякъде движението на жълтите жилетки, под различни форми, изисква нещо далеч отвъд покупателната способност! Това нещо е властта на хората, чрез хората, за хората. Това е една нова система, в която „онези, които са нищо“, както се казва с презрение, възвръщат властта си над всички, които ги тъпчат, над властниците и над мощта на парите. Това е равенството. Това е справедливостта. Това е свободата. Ето какво искаме! И то тръгва от основата!

Ако определим „представители“ и „говорители“, това, в крайна сметка ще ни направи пасивни. Още по-лошо: бързо ще възпроизведем системата, която работи от горе на долу, като мошениците, които ни ръководят. Тези така наречени „представители на народа“, които пълнят джобовете си, правят закони, които скапват живота ни и служат на интересите на ултра-богатите!

Да не поставяме пръстите си в представителната машина за обсебване. Сега не е моментът да дадем думата си на малка шепа (между нас), дори ако изглеждат честни. Нека чуят всички ни или да не слушат никого!

От Комерси ние призоваваме за създаване в цяла Франция на народни комитети, които да функционират пред редовни общи събрания. На места, където речта е свободна, където човек се осмелява да се изразява, да се увлича и увлича, да си помага един на друг. Ако трябва да има делегати, нека са на нивото на всеки местен народен комитет от жълти жилетки, най-близо до народа. С императивни, отменяеми и ротационни мандати. С прозрачност. С доверие.

Също така призоваваме стотиците групи жълти жилетки да се оборудват с палатки, с колиби, както в Комерси, или с „домове на народа“, както в Сен-Назар, накратко с място за събиране и за организиране! И нека се координираме помежду си, на местно и на департаментално ниво, в пълно равенство!

Така ще спечелим, защото там горе, не са свикнали да управляват такова нещо! И то ги плаши много.

Ние няма да се оставим да ни ръководят. Ние няма да позволим да бъдем разделени и обсебени/овладени.

Не на самообявилите се представители и говорители! Нека да си възвърнем властта над нашия живот! Да живеят жълтите жилетки в тяхното разнообразие!

ДА ЖИВЕЕ ВЛАСТТА НА НАРОДА, ЧРЕЗ НАРОДА, ЗА НАРОДА!

Ако намерите себе си в принципите на този апел, във вашата местна група жълти жилетки или други, свържете се с нас на giletsjaunescommercy@gmail.com и нека се координираме на базата на народните и егалитарни събрания!

Жълтите жилетки на Комерси

Часът на Комуната на комуните удари! >>
5 thoughts on “Апел на Комерси (департамент Мьоз)”
 1. Днес се състоя Събранието на Събранията на Жълтите жилетки, на което имаше 75 делегации изпратени от Събранията от цялата страна и за което Комерси беше призовало в своя втори призив, чието видео с английски превод и субтитри можете да видите тук:
  https://en.labournet.tv/assembly-assemblies?fbclid=IwAR06wuOPyPGfH75rR45SX8M0xAI4V6TnS1XfNnRsKizu16fiIMHdqHk_wNs

  За целта Жълтите Жилетки от Комерси бяха изготвили и широко разпространили чрез мрежите Наръчник за подготовката и провеждането на Асамблеята на Асамблеите, който може да се изтегли тук (френски):
  https://fr.scribd.com/document/397298527/Guide-de-l-Assemblee-des-Assemblees-des-Gilets-Jaunes-de-Commercy?fbclid=IwAR1dlEn6RMuPJqIoDMtn8Nyt-_y6MCRnmQGzrdLf9-3oQn5Im2FIa5YDnSs

  Жълтите жилетки от Монтьой (парижко предградие) отговарят на Комерси:
  https://blogs.mediapart.fr/beatrice-turpin/blog/110119/appel-des-gilets-jaunes-de-montreuil-reponse-commercy

  Движението се сдоби също с редица медии:

  Телевизия https://tvgiletsjaunes.com/
  Вестник https://jaune.noblogs.org/

  Ето и други алтернативни медии, които показват как медиите може да се различават от „куче пазач“:
  https://www.youtube.com/thinkerview
  https://www.lemediatv.fr/
  https://www.mediapart.fr/
  https://lundi.am/
  https://reflets.info/


  Други връзки…

  Колектив за РАЗОРЪЖАВАНЕ НА ПОЛИЦИЯТА:
  https://desarmons.net/

  вече има няколко хиляди процеса против жълти жилетки
  ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА ЗА АМНИСТИЯТА НА ВСИЧКИ:
  https://amnistiegj.fr/

  Кооперативен сайт за информации и борби – Париж и предградия:
  https://paris-luttes.info/

  Мрежа от активистки календари (по цял свят) –
  Демонстрации, дебати, действия и други регионални събития:
  https://demosphere.net/

  Призив от първата „асамблея на асамблеите“ на Жълтите жилетки:
  https://reporterre.net/Appel-de-la-premiere-assemblee-des-assemblees-des-Gilets-jaunes
  27 janvier 2019

  Сряда 30ти януари, от 20ч. ще има MediapartLive на живо от Комерси:
  https://blogs.mediapart.fr/la-redaction-de-mediapart/blog/250119/ce-mercredi-mediapartlive-hors-les-murs-chez-les-gilets-jaunes-de-commercy

 2. Общата стачка, която според една публикация на страницата в социалните мрежи Жълти жилетки България не е по инициатива на Жером Родригез (един от фигурите или говорителите, би било по-точно отколкото лидерите и който беше ранен миналата седмица на площад Бастилията, а не Република, както се твърди в репортажа по БНТ и това е видно от самите кадри и ранен от гумен снаряд – да, но не куршум – гумен снаряд 4см тип флаш-бол нова генерация, съответно и по-опасен, особено когато се цели в главата, което принципно е противозаконно), а стачката е по инициатива на синдиката СеЖеТе и призива датира поне от 18ти януари. Много жълти жилетки отдавна очакваха подобен призив, който закъсня известно време, но ето, че е налице и подкрепата за него се засилва с всяка изминала седмица и продължаващите безчинства на управниците, полицията, съдебните институции, както и медиите (макар и по-малко от тяхна страна в последно време). Естествено подобно малтретиане може само да мотивира хората да се включат още по-масивно в подобна всеобща мобилизация като възможност за ефикасна борба за постигане на справедливост и реално демократизиране на системата. Има даже призив за разширяване на стачката, от 4ти до 6ти и включване на стачка на консумацията, на транспорта (предвижване само на крак или с колело), и пр. Както и тази стачка да бъде с възможност за продължение. Необходимо беше малко уточнение…

 3. Призив на първото „събрание на събранията“ на Жълтите жилетки

  „Събранието на събранията“ на Жълтите жилетки се състоя в Сорси-Сен-Мартен, близо до Комерси (Мьоз), в събота 26ти януари и неделя. То публикува своя призив, който може да гледате https://www.youtube.com/watch?v=gJI5_us3RJI или да изтеглите https://reporterre.net/IMG/pdf/appel_de_l_assemble_e_des_assemble_es_des_gilets_jaunes_a_commercy_27_janvier.pdf. А може също да видите и писмения и снимков репортаж, разказващ как протече събитието https://reporterre.net/Pres-de-Commercy-l-assemblee-des-Gilets-jaunes-refonde-la-democratie.

  ПРИЗИВ НА ПЪРВОТО „СЪБРАНИЕ НА СЪБРАНИЯТА“ НА ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ

  Ние, Жълти Жилетки от разклоните, от паркингите, от площадите, от събранията, от манифестациите, ние сме се събрали тези 26ти и 27ми януари 2019 на „Събранието на Събранията“, обединяващо стотина делегации, отговорили на призива на Жълтите Жилетки от Комерси.

  Още от 17ти ноември, от най-малкото село, от селския свят до най-големия град, ние се надигнахме против това дълбого насилствено, несправедливо и нетърпимо общество. Повече няма да се оставим да ни третирет така! Ние се бунтуваме срещу скъпия живот, прекариата и мизерията. Ние искаме, за нашите близки, нашите семейства и нашите деца, да живеем достойно. 26 милиардера притежават колкото половината човечество, това е нетърпимо. Нека делим богатствата, а не мизерията! Нека сложим край на обществените неравенства! Ние изискваме незабавно увеличение на заплатите, на социалните минимуми, на помощите и пенсиите, безусловното право на жилище и на здравеопазване, на образование, на безплатни обществени услуги и за всички.

  В името на всичките тези права ние ежедневно окупираме кръстовища, организираме акции, манифестации и обсъждаме навсякъде. С нашите жълти жилетки, ние си връщаме думата, ние които никока нямаме думата.

  И какъв е отговорът на правителството? Репресията, презрението, оплюването. Умрели и хиляди ранени, масивното използване на прекомерно използвани осъкатяващи, особено в зоната на очите, раняващи и травмиращи оръжия. Повече от 1000 човека са произолно осъдени и затворени. И сега новият така наречен „противо-вандалски“ закон цели чисто и просто да попречи да се манифестира. Ние осъждаме всички насилия срещу манифестиращите, независимо дали са дело на силите на реда или на насилствени формирования. Всичко това не може да ни спре! Манифестирането е фундаментално право. Край на безнаказаността за силите на реда! Амнистия за всички жертви на репресията!

  И каква подмяна само е този голям национален дебат, който в действителност е поредната комуникационна кампания на правителството, инструментализираща желанието да се обсъжда и решава! Истинската демокрация ние я практикуваме в нашите събрания, по нашите разклони, тя не е нито в телевизионните студиа, нито в псевдо кръглите маси, организирани от Макрон.

  След като ни наруга и ни третира за по-малки от нищо, ето, че сега той ни представя като тълпа изпълнена с омраза, фашизирана и ксенофобска. Но ние сме точно обратното: нито расисти, нито сексисти, нито хомофоби, ние сме горди да бъдем заедно с нашите различия за изграждането на едно солидарно общество.

  Нашето разнообразие в дискусиите е наша сила, в същия този момент стотици събрания изработват и предлагат техните собствени изисквания. Те засягат реалната демокрация, обществената и данъчната справедливост, условията на труд, екологичната и климатична справедливост, края на дискриминациите. Сред най-обсъжданите стратегически изисквания и предложения може да видим: изкореняването на мизерията под всичките й форми, трансформирането на институциите (РИГ, референдум по инициатива на гражданите; конституиращо гражданско събрание, теглено по жребий; край на привилегиите на избранниците;…), екологичен преход (енергиен прекариат, индустриални замърсявания,…), равенство и зачитане на всички, независимо от националност (хора в инвалидно положение, раженство мъже-жени, край на изоставянето на бедните квартали, на селските и отвъд-океанските райони…)

  Ние, Жълти Жилетки, каним всеки със своите средства, на свое ниво, да се присъедини към нас. Ние призоваваме за продължаване на актовете (акт 12 срещу полицейските насилия пред участъците, акт 13, 14…), за продължаване на окупирането на разклоните и блокирането на икономиката, за изграждането на масивна стачка, започваща на 5ти февруари и с възможност за продължение. Ние призоваваме за сформиране на комитети по работните места, учебните заведения и навсякъде другаде, така че тази стачка да може да бъде изградена в основата от самите стачкуващи. Нека вземем в ръце делата си! Не стойте сами, присъединете се към нас!

  Нека се организираме демократично, овтономно и независимо! Това събрание на събранията е важен етап, който ни позволява да обсъждаме нашите изисквания и нашите средства за действие. Нека се федерираме, за да трансформираме обществото!

  Предлагаме на множеството на Жълтите Жилетки да разпространява този призив. Ако, в качеството ви на група жълти жилетки, той ви подхожда, изпратете ни подписа си в Комерси (assembleedesassemblees@gmail.com). Не се колебайте да обсъждате и формулирате предложения за следващите „Събрания на събранията“, които ние вече подготвяме.

  Макрон оставка! Да живее властта на народа, за народа и от народа.

  Призив, предложен в Комерси от Събранието на Събранията.

  В последствие той ше бъде предложен за одобрение във всяко от местните събрания.

  Източник :
  https://reporterre.net/Appel-de-la-premiere-assemblee-des-assemblees-des-Gilets-jaunes

  Вместо правителствената платформа и организация Големият дебат, жълти жилетки пускат алтернативна платформа, Истинският дебат, която парадоксално по различни причини е доставена от същата фирма като правителствената, и това не би следвало да представлява проблем, защото разликата е в съдържанието, била е поръчана първа и фирмата я е предоставила безплатно, създателят й имайки на сърце демократичните въпроси.
  https://le-vrai-debat.fr/

  Страница с призиви на различни колективи за Общата стачка, с продължение или разширение:
  http://www.ricochets.cc/Gilets-jaunes-des-appels-a-la-greve-generale-fleurissent.html

  Две важни и нови книги на темите:
  1. историята на глупостта на макронистите (и буржоазния менталитет)
  http://begaudeau.info/2019/01/23/histoire-de-ta-betise-preface/
  2. чудовището Макрон (същински фашистки Франкенщайн…)
  https://www.editionsdivergences.com/produit/contre-macron/

 4. Горното е предложеноие за статия!!! Ако смятате, че е достойно за вашия портал. Не е пуснато като такова, защото вече от няколко години тази възможност не работи, поради неработещ идентификатор антироботи… Можете да намеритеснимки за илюстрация, ако желаете в първите връзки, дадени в началото на статията.

  Има и друг текст от Хуан Бранко, Залезът, който е втора част на книгата Против Макрон
  https://la-bas.org/IMG/pdf/crepuscule.pdf
  Има и интервю: https://la-bas.org/la-bas-magazine/entretiens/Juan-Branco-desosse-Macron
  Хуан Бранко е между другото адвокат на Жулиан Ассанге. Има и други негови видеа.

  Ето и инфографика на ранените от началото до 30ти януари:
  https://static.mediapart.fr/etmagine/default/files/2019/02/01/capture-d-e-cran-2019-02-01-a-23-23-21.png?width=578&height=299&width_format=pixel&height_format=pixel
  Журналистът Давид Дюфрен събира, описва и изпраща всяко едно от тях на МВР чез своя туитър Ало, площад Бово (адресът на мвр)
  https://mobile.twitter.com/search?q=allo%20%40Place_Beauvau%20-%20c%27est%20pour%20un%20signalement%20-%20%20from%3Adavduf&src=recent_search_click&f=live (внимание, има не малко сурови елементи)
  Ето и общия туитър на журналиста: https://mobile.twitter.com/davduf?lang=fr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40