- Без Лого - https://bezlogo.com -

Анархосиндикалисти подкрепиха екологичен протест в Сърбия

[1]

Активисти на „Анархосиндикалистка инициатива“ (АСИ, секция на Международната асоциация на трудещите се – IWA, в Сърбия), взеха участие на 27 януари 2019г, в протест в Белград срещу изграждането на ВЕЦ. На акцията, която се проведе след призива на жителите на село Ракита, се събраха хиляди хора от цяла Сърбия.

В продължение на много месеци, местните жители се борят по различни начини срещу инвеститорите, частните охранители и полицията, опитвайки се да спасят своята река.

Изграждането на ВЕЦ до селото ще доведе до унищожаването на цялата екосистема и влошаване на условията за живот на хората. В стремежа си да получи колкото се може по-големи печалби и то на всяка цена, частният капитал се ползва от пълната подкрепа на съучастника в престъплението – държавата.

Анархосиндикалистите, които взеха участие в протеста, се опитаха да обърнат вниманието на протестиращите и обществеността към класовите и властнически аспекти на проблема. Те носеха червено-черни знамена и опънаха транспарант: „Държавата е организирана престъпност“.