В следствие от движението започнато в Швеция, в Белгия, в Австралия и в Швейцария, френски студенти обявяват, че първата стачка за климата ще се състои в петък и ще се повтаря всяка седмица. Заявявайки солидарност с Жълтите жилетки, те дават домашна работа на правителството.

Този текст изхожда от разсъжденията на работната група, посветена на написването на ултиматома, изготвен в следствие на между-университетското общо събрание (ОС), събрало се на 8ми февруари 2019 и съставено от студенти и ученици от различни заведения в парижкия регион. Това ОС бе организирано от няколко студентски еко асоциации с цел да лансира движението на младежка стачка за околната среда, продължавана всеки петък, с начало 15ти февруари.

Ние, младежта, сме родени в един глобализиран модел на общество, отговорен за настоящата природна и обществена катастрофа и ние виждаме как бъдещето ни се изплъзва пред очите.

За щастие днес нещо се случва. Бушува зелена ярост въз основа на все по-видими екологични безпоредици. Оставката на Никола Юльо (бившият еко министър), впечатлителните цифри на участието в походите за климата, френската държава дадена на съд за „климатично бездействие“ от повече от два милиона граждан-к-и, докато същевременно хората заявяват, че „Вече сме готови“ и „Все още е време„: скорошните събития потвърждават, че екологичното движение се засилва.

Младежта също се мобилизира: през последните седмици, училищните стачки за климата в Швеция, в Австралия, в Германия, в Швейцария, в Холандия и в Белгия свидетелстват за това. Освен това във Франция движението на Жълтите жилетки изисква една по-справедлива обществена система и позволи да бъде ангажирано ново съотношение на силите. Всичките тези движения показват спешността от една цялостна промяна, в която обществените и екологични въпроси се сливат, за да се превърнат в проекта на 21ви век: този, на дългосрочно устойчиви начин на живот и модел на общество, несъвместими на никакво ниво с капитализма, който никога няма да бъде „зелен„.

Младата шведка Грета Тунберг призовава за Световна стачка на младежта за климата на идния 15ти март. Ние, младежта, съзнателна за климатичната спешност, ще започнем мобилизацията в Париж без да чакаме, следвайки принципа на световното движение Frydays for future (Петъците за бъдещето), продължавайки стачката всеки петък с начало 15ти февруари.

Ние влизаме в съпротива, защото изправени пред политическото бездействие, единственото решение е гражданското неподчинение

За всички тези, които старателно рушат този свят и имат претенции, че действат „поучително“, ние възнамеряваме да дадем един урок: всеки петък, ние ще представяме едно безусловно изискване, с цел да се избегне екологичната катастрофа. Вие, управляващи мъже и жени, ще имате домашни за готвене и ние ще даваме една седмица на държавата за прилагането на нашето предложение. Ако тези домашни не са изпълнени преди следващия петък, вие ще бъдете санкционирани: ние ще влезем в съпротива, защото изправени пред политическото бездействие единственото решение е гражданското неподчинение. Бъдете готови за изпита на 15ти март. Успоредно с това, ние ще представяме граждански алтернативи, отиващи в посоката на тези предложения и ще ги прилагаме на практика.

Всеки петък следователно, ние ще се събираме на местни събрания сутринта, преди да се съединим за общо действие следобеда. Нека бъдем възможно най-много, така че да покажем на управляващите, че ние не приемаме тази разрушителна за околната среда система. Нека носим колективно тази борба докато не спре политическото бездействие спрямо климатичната дерегулация.

Всяка събота пък, ние ви каним да се присъедините към Жълтите жилетки в техните манифестации срещу тази система, която погубва околната среда. Зелен петък, жълта събота…

Тази мобилизация ни засяга всички ни: ние не защитаваме природата, ние сме природата, която се защитава!

Урок номер 1

За идния петък 15ти февруари, ние предлагаме на правителството да преговори основите с един първи урок.

Климатичната дерегулация, както и обратите в обществото и в околната среда, с които се сблъскваме, се нуждаят от системично разглеждане и не могат да бъдат сведени до периметъра на министъра на Екологичния и солидарен преход. Ето защо, ние призоваваме правителството да поеме отговорностите си и да постанови екологично и социално извънредно положение, така че да отприщи междуминистерски план на равнището на грозящите рискове.

Това извънредно положение ще трябва да направи ясна констатация за положението, в което се намираме, признавайки значимостта на предизвиканите дерегулации от нашите дейности, не пропускайки да отчете липсата на средства, отпуснати до момента. То ще трябва в частност да се състои в една интензивна комуникация по въпроса, чрез излъчването на обществени информационни клипове и въвеждането на учебни програми на достойно за залога ниво, както и вписването в член първи на конституцията на факта, че „Франция е неделима, лаична, демократична, социална, солидарна и екологична Република.“

В следствие на тази равносметка, ще бъде необходимо предприемането на незабавна реакция.

Ние призоваваме праителството да отблокира извънредни и неотклоняеми средства за отправянето по път за 4% годишно намаление на емисиите на газ с парников ефект, така че да се подравни с Парижкото Споразумение и да се бори против климатичната дерегулация и последствията й върху нашия свят.

Ако правителството продължава да упорства в липсата си на воля и запази оценките си все така близки до нулата, то тогава ще бъде организиран дисциплинен съвет за разглеждане на преориентация.

Тъй като сме изправени пред катастрофата, тази учебна дисциплина е тази на нашето бъдеще и следователно провалът не се счита за възмосжност. Съвсем скоро ще имаме повод да ви го припомним.

Даваме среща на всички стачничници, този петък 15ти февруари в 2 часа, пред министерството на Екологичния и солидарен преход за първата проверка на домашните.

2 thoughts on “Манифест на младежта за климата”
 1. Вече и в София има събитие всеки петък по обед:
  (виж картата)
  https://www.fridaysforfuture.org/events/map#

  Мобилизацията във Франция и ултиматумите към властващите се подновяват всеки петък с все по-голям успех…

  https://reporterre.net/La-greve-pour-le-climat-s-epanouit-dans-les-rues-de-Paris

  https://reporterre.net/Climat-le-gouvernement-Philippe-hypotheque-l-avenir-de-la-jeunesse

  https://reporterre.net/2e-lecon-des-jeunes-au-gouvernement-il-faut-la-decroissance-energetique

 2. Опа, забравих няколко връзки:

  School Strike 4 Climate
  https://www.schoolstrike4climate.com/

  School strike for climate – Wikipedia
  https://en.wikipedia.org/wiki/School_strike_for_climate

  Призив на учител-к-и за планетата https://enseignantspourlaplanete.com/
  Подпишете призива (френски)

  Нека подсигурим на учениците солидно научно образование за климата и биорарнообразието!
  https://blogs.mediapart.fr/les-invites-de-mediapart/blog/151218
  Това също е петиция (и също на френски).

  International Extinction Rebellion
  https://xrebellion.org/

  Extinction Rebellion | Rebel for Life
  https://rebellion.earth/

  Extinction Rebellion France | Se Rebeller pour la Vie
  https://extinctionrebellion.fr/

  А ето и репортаж за книматичните стачки на студенти и ученици в Белгия
  https://reporterre.net/En-Belgique-collegiens-et-lyceens-font-la-greve-pour-le-climat

  Репортаж от вчерашния протест в Париж:
  https://www.youtube.com/watch?v=8DbXs2eZA58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40