Кратка информация за някои скорошни събития от Палестина, между държавните репресии и народните борби.

Всекидневие в Палестина

Двама палестински протестиращи загубиха живота си от оръжията на израелските войници. Първият е застрелян (но също така има и много ранени) по време на редовните седмични демонстрации на границата на Израел с ивицата Газа. На 25 януари 2019г, около 10 хиляди палестинци са се събрали, за да демонстрират, а някои от тях са хвърляли самоделни „снаряди“ срещу военните, разположени на граничната линия.

Другият палестинец, 16-годишно момче, е убит на Западния бряг, където войници са открили огън по малка група тийнейджъри. Според официалната информация, тези момчета са хвърляли камъни по израелските превозни средства, пътуващи по шосе №60. По същото време, дефиницията за „сблъсък“ изглежда откровено преувеличена – двама други млади палестинци са ранени.

Трябва да се отбележат,  репресиите, упражнявани от Рим и Мадрид срещу доброволците сражавали се в Сирия срещу ИДИЛ на страната на кюрдите и всички, които се солидаризират с потиснатия от десетилетия кюрдски народ. Анджелес Маестро Мартин, представител на сдружението Red Roja, организира събиране на средства за палестинците. Първата част от събраната сума беше предадена на Лейла Халед – историческа личност, символ на съпротивата. Постъпленията от второто събиране на средства бяха предоставени директно на Палестинската национална власт.

Анджелес Маестро Мартин и още двама активисти трябва да се явят пред съда на 5 февруари 2019г. Обвинението срещу представителите на Red Roja е доста сериозно: „финансиране на тероризма“.

На практика.

Междувременно продължават инициативите с искане за освобождаването на Ахмад Саадат, генерален секретар на НФОП (Народен фронт за освобождение на Палестина). От 15 до 22 януари 2019г, бяха проведени различни демонстрации, седящи протести и шествия в около петнадесет страни. В Берлин, Гьотеборг, Ню Йорк, Балтимор, Копенхаген, Брюксел, Тулуза, Тунис, Атина, Аликанте, Милано, Дъблин, Нотингам, Буенос Айрес, Манчестър…

В подкрепа на палестинския представител, който е в затвора вече 17 години, се изказаха различни партии и организации. Беше изказана солидарност и с  други политически затворници като ливанския комунист Жорж Ибрахим Абдула.

Джани Сартори, Red Roja

Още за Ахмат Саадат и Жорж Абдула в „Без Лого“:

Международни дни на солидарност с Ахмад Саадат

Мазиотис и Куфудинас: Солидарност с Жорж Ибрахим Абдула

Костас Гурнас – Солидарност с Жорж Ибрахим Абдула

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40