„Събранието на събранията“ на Жълтите жилетки се състоя в Сорси-Сен-Мартен, близо до Комерси (Мьоз), в събота и неделя (26 и 27 януари). То публикува своя призив, който може да гледате или да изтеглите. Репортаж в текст и снимки от събитието можете да видите тук. Тук публикуваме превод на призива, който ни беше изпратен от наш читател.

Ние, Жълти Жилетки от кръстовищата, от паркингите, от площадите, от събранията, от манифестациите, ние сме се събрали тези 26ти и 27ми януари 2019 на „Събранието на Събранията“, обединяващо стотина делегации, отговорили на призива на Жълтите Жилетки от Комерси.

Още от 17ти ноември, от най-малкото село, от селския свят до най-големия град, ние се надигнахме против това дълбоко насилствено, несправедливо и нетърпимо общество. Повече няма да се оставим да ни третират така! Ние се бунтуваме срещу скъпия живот, прекариата и мизерията. Ние искаме, за нашите близки, нашите семейства и нашите деца, да живеем достойно. 26 милиардера притежават колкото половината човечество, това е нетърпимо. Нека делим богатствата, а не мизерията! Нека сложим край на обществените неравенства! Ние изискваме незабавно увеличение на заплатите, на социалните минимуми, на помощите и пенсиите, безусловното право на жилище и на здравеопазване, на образование, на безплатни обществени услуги и за всички.

В името на всичките тези права ние ежедневно окупираме кръстовища, организираме акции, манифестации и обсъждаме навсякъде. С нашите жълти жилетки, ние си връщаме думата – ние, които никога нямаме думата.

И какъв е отговорът на правителството? Репресията, презрението, оплюването. Убити и хиляди ранени, масивното и ненужно използване на осакатяващи оръжия, особено в зоната на очите. Повече от 1000 човека са произволно осъдени и затворени. И сега новият, така наречен „противо-вандалски“, закон цели чисто и просто да попречи да се манифестира. Ние осъждаме всички насилия срещу манифестиращите, независимо дали са дело на силите на реда или на насилствени формирования. Всичко това не може да ни спре! Манифестирането е фундаментално право. Край на безнаказаността за силите на реда! Амнистия за всички жертви на репресията!

И каква подмяна само е този голям национален дебат, който в действителност е поредната комуникационна кампания на правителството, инструментализираща желанието да се обсъжда и решава! Истинската демокрация я практикуваме ние, в нашите събрания, по нашите кръстовища, тя не е нито в телевизионните студиа, нито в псевдо-кръглите маси, организирани от Макрон.

След като ни наруга и ни третира като по-незначителни от нищо, ето че сега той ни представя като тълпа изпълнена с омраза, фашизирана и ксенофобска. Но ние сме точно обратното: нито расисти, нито сексисти, нито хомофоби, ние сме горди да бъдем заедно с нашите различия за изграждането на едно солидарно общество.

Нашето разнообразие в дискусиите е наша сила, в същия този момент стотици събрания изработват и предлагат свои собствени изисквания. Те засягат реалната демокрация, обществената и данъчната справедливост, условията на труд, екологичната и климатична справедливост, края на дискриминациите. Сред най-обсъжданите стратегически изисквания и предложения може да видим: изкореняването на мизерията под всичките ѝ форми, трансформирането на институциите (РИГ, референдум по инициатива на гражданите; конституиращо гражданско събрание, теглено по жребий; край на привилегиите на избраниците;…), екологичен преход (енергиен прекариат, индустриални замърсявания,…), равенство и зачитане на всички, независимо от националност (хора в инвалидно положение, равенство между половете, край на изоставянето на бедните квартали, на селските и отвъд-океанските райони…)

Ние, Жълти Жилетки, каним всеки със своите средства, на свое ниво, да се присъедини към нас. Ние призоваваме за продължаване на актовете (акт 12 срещу полицейските насилия пред участъците, акт 13, 14…), за продължаване на окупирането на разклоните и блокирането на икономиката, за изграждането на масова стачка, започваща на 5ти февруари и с възможност за продължение. Ние призоваваме за сформиране на комитети по работните места, учебните заведения и навсякъде другаде, така че тази стачка да може да бъде изградена в основата от самите стачкуващи. Нека вземем в ръце делата си! Не стойте сами, присъединете се към нас!

Нека се организираме демократично, автономно и независимо! Това събрание на събранията е важен етап, който ни позволява да обсъждаме нашите изисквания и нашите средства за действие. Нека се федерираме, за да трансформираме обществото!

Предлагаме на множеството на Жълтите Жилетки да разпространява този призив. Ако, в качеството ви на група жълти жилетки, той ви подхожда, изпратете ни подписа си в Комерси на адрес assembleedesassemblees@gmail.com. Не се колебайте да обсъждате и формулирате предложения за следващите „Събрания на събранията“, които ние вече подготвяме.

Макрон, оставка! Да живее властта на народа, за народа и от народа.

Призив, предложен в Комерси от Събранието на Събранията.

В последствие той ше бъде предложен за одобрение във всяко от местните събрания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40