На 7 февруари 2019г, преди зазоряване дузина камиони на жандармерията пристигат до детската градина на улица „Алесандрия“, окупирана от активисти през 1995г. Докато някои от обитателите успяват да се качат на покрива, около сградата започва истинска обсада. Навсякъде наоколо има сюрреалистични сцени с полиция в стил „рамбо“, която блокира десетки поддръжници на улицата за часове, докато други се събират в центъра на града, само защото искат да бъдат по-близо до хората на покрива. Евакуацията се извършва в гротески зрелищен стил, към който е привикнала торинската полиция, в която масовото разполагане на сили не е толкова необходимо, за да се запази обществения ред, а за да се покаже опасността от евакуираните. Не става въпрос само за изолиране и предотвратяване на изразяването на солидарност, а страхът, който изпраща в квартала стотици въоръжени „робокопи“ се превръща във въплъщение и свидетелство за страха, който трябва да събудят обитателите в обществото. Този квартал, Аурора, отдавна е в полезрението на лешоядите със спекулативни интереси, свързани със застрояването на една много апетитна зона до центъра, предназначена да се превърне в търговски център на Торино, и където присъствието на детската градина – социален център е нежелано.

След триумфалните изявления на полицейския участък (които не сломяват упоритостта на обитателите, които са на покрива) и личния фейсбук профил на Мароне, съветник от „Братя на Италия“, който се появява рано сутринта, криейки се зад полицията и злорадствайки пред детската градина, искайки евакуацията на „Аскатасуна“, на мястото пристига и съобщение от кмета. Необичайно, за хода на операция за „осигуряване обществената сигурност“, но казва много за логическата връзка, в която политиката и полицията са продължение една на друга. Съдържанието на кметското изявление е пълно с политически послания, които карат кожата ти да настръхне. Операцията по евакуацията е наречена „очакван момент“, което още веднъж потвърждава, че действията на Движението „5 звезди“ на градско ниво са същото, което искат да правят на национално.

Вечерта пристига кмета на града. Докато полицията се опитва да запази призрачната атмосфера около детската градина с блокиран трафик в периметър от сто метра и десетки агенти на всеки ъгъл, шествие от няколкостотин души се заформя с цел да се стигне до барикадиралите се на покрива обитателите. То е свикано посредством официалната страница на социалния център „Аскатасуна“ във фейсбук и Radio Blockout. Последват сблъсъци и атаки, след което шествието продължава до центъра, оставяйки барикади след себе си.

Арестувани са шест души: Джада Волпакио, 32 години, Лоренцо Салвато на 31, Силвия Ругери, 32, Антонио Рицо, 33, Джузепе де Салваторе, 35, Николо Блази, 30. Според различни информационни източници арестуваните са двойно повече. Те ще бъдат обвинени в  „организиране и участие в подривна организация“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40