Ние, служители от Общественото образование, призоваваме за присъединяване към движението на Жълтите Жилетки.

Справедливостта, равенството, свободата, солидарността, екологията и демокрацията се намират в сърцевината на нашите дисциплини и в центъра на исканията на Жълтите жилетки. Ние сме избрали тази професия, за да учим тези републикански ценности, които ние продължаваме да преподаваме с усърдие, въпреки че те са малтретирани от редуващите се правителства. За нас е все по-трудно да въплъщаваме идеали, които държавата явно потъпква.

Изправени пред злоупотребите на представителната демокрация, ние призоваваме за една по-силна демокрация и за размисъл по учредяването на Конституиращо Събрание и Референдума по Инициатива на Гражданите, предложен от Жълтите жилетки.

В качеството си на държавни служители към Общественото образование, ние сме възмутени от разрухата на условията, в които учат нашите ученици и в които сме длъжни да работим. Защитата на обществените услуги би трябвало да е в сърцевината на грижите на правителството. Ние изискваме да бъдем допитвани и чути при изработването на решения и реформи, ангажиращи успеха на утрешните граждани и които трябва да позволят изграждането на еманципиращото училище, което заслужават нашите ученици. Ние споделяме изискването за увеличение на заплатите, изразявана от Жълтите жилетки, защото нашите възнаграждения са недостатъчни.

Свободата на манифестирането е вписана в Декларацията за Правата на Човека и Гражданина, която имаме като мисия да преподаваме. Уви, в последно време тя сериозно е поставяна под въпрос от нетърпимо високия брой полицейски агресии. Движението на Жълтите жилетки упорства въпреки тази репресия, изразявайки чрез действия това право за свободата на мисленето, изразяването и манифестирането. Министърът на вътрешните работи обаче отрича полицейските насилия, които осакатяват народа вече повече от два месеца. Ние преподаваме идеал за справедливо правосъдие, но констатираме, че съдилищата санкционират тежко и експедитивно обикновени граждани, докато същевременно са особено снизходителни към могъщите.

Нашата свобода на изразяване е застрашена от министъра на Образованието и неговия проект за едно „училище на доверието“, който възнамерява да впише в закона несъществуващо за момента задължение за резервираност (за учителите). Колежка от Дижон беше смъмрена дисциплинарно в следствие на публикуването на трибуна, в която критикуваше речта на Президента.

Бездействието на правителството спрямо климатичната криза компрометира бъдещето на идните поколения, при това, въпреки че екологията фигурира като приоритет в неговата програма. Съревнованието на растежа е разрушително и е в полза само за най-богатите. Данъците дълбаят общесвените неравенства без да наченат действителен екологичен преход. Данъчната несправедливост е изобличавана с право от Жълтите жилетки, които отказват да противопоставят обществена, данъчна и екологична справедливост.

Учителите изразяват своите недоволства и изисквания година след година, стачка след стачка, манифестация след манифестация, посредством техните синдикати и в техните заведения. Те получиха само безразличие и презрение от правителствата.

Едно народно движение се роди: ние се разпознаваме в него и призоваваме всички служители на Общественото образование да се присъединят към гражданите, които защитават смело републиканските ценности.

Колектив Учители и Жълти Жилетки

https://mobile.twitter.com/profsandcogj

https://www.facebook.com/groups/354193041803052/

Източник: https://blogs.mediapart.fr/audreygj/blog/060219/les-profs-voient-jaune

Създадена бе също по-рано и друга инициатива – Червените писалки

https://mobile.twitter.com/stylos_les/

Интерсиндикално образователно списание

Синдикална и педагогическа еманципация

http://www.emancipation.fr/

 

 

 

 

 

А ето и кратък опис и връзка към един друг призив от последните дни:

Ние всичките сме жълти жилетки

Широк колектив от интелектуалци лансира призив за мобилизация на страната на жълтите жилетки. Те насърчават своите колеги да „изобретяват нови пространства за борба и дебат“ в подкрепа на движението, но също „да участват в него отвътре“. Те призовават също за присъединяване към интерпрофесионалната стачка на 5ти февруари.

Можете да видите целия текст с началния списък на подписалите:

https://blogs.mediapart.fr/les-invites-de-mediapart/blog/040219/nous-sommes-tou-te-s-des-gilets-jaunes

И/или да се присъедините към призива… също и с вашия подпис:

https://www.change.org/p/les-fran%C3%A7ais-nous-sommes-tou-te-s-des-gilets-jaunes/share_for_starters?just_created=true

Ето още няколко връзки по повод на жълтите жилетки:

Няколко независими медии…:

http://taranis.news/ …и в мрежите

https://bellaciao.org/fr/

https://www.bastamag.net/ – радикално независими

https://reporterre.net/ – ежедневникът на екологията

Група – Адвокати и жълти жилетки

обществена страница

https://www.facebook.com/groups/2183145828569460/

юридическа страница (официална)

https://www.facebook.com/groups/979317812455821/

<< Часът на Комуната на комуните удари!Спираме всичко >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40