По случай 3-ти март тази година в Стара Загора се провежда факелно шествие. Присъстващите са главно млади хора, някои от тях с бръснати глави, но на пръв поглед нищо, което би впечатлило окото на който и да е било минувач. Освен транспарантът, държан от група облечени в черно момчета, гласящ „Кръв и чест“. Подобен надпис би трябвало не просто да привлече вниманието на обикновения минувач, а да предизвика притеснение. Защо? Какво стои зад думите „Кръв и чест“?

Това е най-известната „white power“ скинхедс организация и неонацистка политическа мрежа. Основана е през 1987г., като името ѝ идва от популярен нацистки лозунг Blut und Ehre, послужил и за заглавие на едноименния сборник статии и есета на един от вдъхновителите на Холокоста, Алфред Розенбер. В знамената и емблемите на „Кръв и чест“ се използват елементи на свастики, като в световен мащаб организацията е свързана с десетки случаи на насилие над чужденци и представители на малцинства. Клонове има в над 20 държави. В някои е забранена, но не и в България.

В страната ни дори, по примера на шпицкомандите, Кръв и чест организират така наречените от тях „нощни патрули“ край ромски махали и бежански лагери през тъмната част от денонощието. Подозирани са за извършители на убийства и други случаи на насилие из различни градове. Пред репортер на BTV признават, че техни симпатизанти имат връзка с атентата в Сандански през 2012г., когато бомба убива мъж от ромски произход пред офиса на партията „Евророма“ и се гордеят с участието си при сблъсъците в Катуница, знаково място за междуетническото напрежение в България.

Това не е единственото събитие от неонацистки характер у нас. От 2003 година в столицата ни се провежда шествие в чест на ген. Христо Луков – министър на войната през годините 1935-1938 и председател на Съюза на българските легиони по време на Втората световна война, за когото се твърди, че е имал антисемитски и нацистки възгледи и е поддържал твърде близки връзки с тоталитарния режим на Третия райх.

Паралелно с Луковмарш в България всяка година се провежда и марш против нацизма.

Дали ген. Христо Луков наистина е бил антисемит не е ясно, а и целта на този текст не е да дава исторически оценки.

Няма нищо лошо в това нечия памет да бъде почетена или да се проведе шествие по случай националния празник на нашата страна, напротив. Въпросът е как. С факелно шествие, подобно на онова, състояло се в нощта на 30 януари 1933г., имащо за цел да приветства встъпването в длъжност на новоизбрания канцлер на Германия – Адолф Хитлер и дало тон на всяко друго неонацистко шествие, състояло се след него? С транспаранти, съдържащи кодови думи и преработени символи, тласкащи към омраза срещу членове на нашето общество, които се различават по етнос, сексуалност, религия, цвят и произход? Или заставайки рамо до рамо с крайнодесни организации и отделни индивиди, обсебени от мисълта, че нечий живот и нечии права стоят по-ниско от техните?

Активисти на „Кръв и чест“ упражняват бой с ножове

В ден като 3-ти март, превърнал се в символ на свободата, из старозагорските улици триумфира шествие, показващо, че извоюваната от нашите предци „свобода“ днес се е превърнала в привилегия за едни, които необезпокоявано могат да злоупотребява с нея. При положение, че България е вкусила горчивия опит на тоталитаризма за мен остава необяснимо защо все още гледаме с надежда за по-добро бъдеще в него. Факторите за формиране на крайнодесни мнения са много – неправилно поставени акценти в образованието, глад за идеали, общество, което възпитава в предубеденост, медийна немарливост, икономическа несигурност, политически популизъм и др. Често забравяме да поглеждаме към историята като учител и така резултатите от гореспоменатите фактори си остават неясни. Точно заради това искам да завърша този текст с намигване, цитирайки думите на Йозеф Гьобелс, министърът на пропагандата на Третия райх:

Историята никога не се повтаря. Тя, като всяко творчество, е с неизчерпаема фантазия и възможности. Всичко в нея обаче върви по едни и същи закони и поради това, че народите или хората не съблюдават тези исторически закони, често резултатите си приличат.

Калина Зафирова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40