„Сериозен удар за Ердоган на местните избори в Турция.“ – така медиите в Европа обявиха резултатите от местните избори в южната ни съседка, където управляващата партия ПСР (AKP) загуби кметското място в столицата Анкара и в най-големия град Истанбул. Кметските места отиват при най-голямата опозиционна партия – тази на секуларните националисти-кемалисти  CHP, а партията на Ердоган (пак националисти, но ислямисти) пък се закани да оспорва резултатите.

Загубата на Анкара и Истанбул може да бъде разглеждано като поражение за ПСР.  В същото време, това е далеч от голяма катастрофа за Ердоган, както някои хора и медии се опитват да я представят. В Турция няма да има избори чак до 2023 г., така че Ердоган няма защо да се притеснява, че ще бъде победен чрез гласуване скоро. Също така, разглеждайки изборния резултат на неговата партия виждаме, че той взима 45% от гласовете в един междинен кръг от местни избори и то в период, когато икономиката на страната върви стремглаво надолу. Повечето западни политици биха убили за такъв резултат и в най-благоприятни икономически и политически условия.

Една от тъжните вести от изборите в южната ни съседка е, че най-голямата лява опозиционна партия (про-кюрдската Демократична Партия на Народите – HDP) загуби от ПСР в някои региони, най-вече поради засиленото военно присъствие в тези региони и изборни измами организирани от държавата, което показва щетите, които левите сили в Турция продължават да понасят след неуспешния опит за преврат и последвалото засилване на авторитарния режим в страната.  Също така трябва да изчакаме да видим колко от спечелилите кметове от Партията на Народите няма да бъдат допуснати от държавата да заемат позициите, за които са избрани, чрез скалъпени обвинения в тероризъм – честа практика на турската държава за ограничаване на политическата власт на опозиционните сили.

Въпреки всичко това, победата на секуларните сили над ислямистите в Истанбул и Анкара показва, че възходящата тенденция на консервативния вот, която наблюдавахме в двата най-важни за Турция градове, вече върви към своя край. В същото време, тези местни избори влязоха в историята на Турция с факта, че за първи път комунистически кандидат печели общински избори. Кандидатът на комунистическата партия на Турция (ТКП) Фатих Мехмет Мачоглу спечели община Дерсим, което прави града първият управляван от комунисти в историята на Турция. Според турския статистически институт (ТУИК), Дерсим е класиран на първо място в индекса на качеството на живот през 2016 г. и е сред първите в класацията градове по ниво на образование и грамотност.

„Ще покажем на цялата страна, че социалистически модел е възможен“ – заяви кметът-комунист в речта след обявяването на победата в Дерсим.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40