Днес, Европейският парламент прие на първо четене пакета „Мобилност 1“ известен и като пакета „Макрон“, който предвижда защита на трудовите права и социални придобивки за работниците в транспортните компании в Източна Европа. Въпреки повече от година на агресивен лобизъм от страна на транспортните босове, в който ентусиазирано се включиха всички парламентарно представени партии, протестите в Брюксел и в София и медийната кампания, маймунджилъците на родните лобисти не им помогнаха да наклонят везните в своя полза.

Част от мерките предвидени в пакета гласуван в европарламента са гарантиране на правото на шофьорите, да се връщат при семействата си в България веднъж на три седмици и прекратяване на практиката, шефовете на транспортните компании да принуждават шофьорите да спят в кабинките на камионите, за да спестят разходи за настаняване, както и с цел да им пазят стоката, като по този начин шефовете спестяват и от застраховка. В тях е разписано и гарантиране на заплащането на командировачни според правилата на страната, в която шофьорите извършват дейност. При извършване на дейност в дадена страна за повече от 72 часа (т.е когато не се касае просто за преминаване през нея), шофьорите да получават командировачни според правилата в съответната страна.

Естествено, на всички е ясно, че предложения нов регламент не е резултат от някаква общоевропейска солидарност с правата на българските работници, а от тънките сметки на правителството на Макрон и компания, които защитават интересите и „конкурентноспособността“ на западноевропейските превозвачи. Същото се отнася и за нервното хленчене на собствениците на транспортни фирми в България и другите източно Европейски страни, които чрез страх и спекулации относно загуба на работни места, опитват да мобилизират работниците и обществеността в защита на техните частни интереси.

Новият общо европейски регламент, макар и произлязъл от сблъсъка между интересите на частниците, е изцяло в полза на българските работници, на които не би трябвало да им пука за печалбите на френските или българските капиталисти, а за собствените им интереси! Така че загубата за шефовете в Брюксел днес, е победа за работещите в сектора – както за българските работници, които, ако не бъдат приети социалните клаузи в пакета, ще продължат да работят при най-лошите условия на труд в ЕС, така и за техните колеги от другите страни, които в момента усещат натиск върху собствените си права, заради социалния дъмпинг налаган от българските транспортни компании.

Днес проектът мина на първо четене. Окончателното приемане на мерките тепърва предстои.

One thought on “Звучен шамар за транспортните босове от Брюксел”
  1. В българските медии Пакетът Макрон е представян ,като едва ли не опасен за националната сигурност ,но това е нормално предвид това кой държи медиите .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40