На 16 април 1996 Rage Against the Machine се наложиха окончателно като едно от най-жизнените, влиятелни и важни събития на тяхното поколение с издаването на албума си Evil Empire (Империя на Злото). Групата и до днес остава един от символите на анти-капиталистическото и анти-глобалистко движение, довело до т.нар възраждане на анархизма в края на 90-те.

Докато четирите членове на групата може да са имали различни музикални влияния, имаше едно нещо, за което всички те бяха съгласни – да използват музиката като платформа за послание. Албумът Империя на Злото дори бе издаден със свой собствен списък за четене с участието на такива автори като Джеймс Болдуин, Джордж Оруел, Абби Хофман, Тони Морисън, Уилям Пауъл, Норман Мейлер.

Фронтменът Зак де ла Роша заяви пред MTV, че „определено не намерих нито една от тези книги в библиотеката на моя университет. Много от тези книги могат да дадат на хората нова представа и разбиране за някои от най-грозните политики, които правителството ни налага в момента. Те могат да активизират много хора и да им покажат, че тяхното пряко участие в събитията в момента може да повлияе на историята“.

Първият сингъл на албума, продуциран от Брендън О’Брайън е „Bulls on Parade“. Групата за първи път представя песента на живо на фестивала Big Day Out през януари 1996 г. и по-късно предизвиква скандал, когато изпълнява песента в шоуто Saturday Night Live. По време на проявата си групата игнорира молбите на продуцентите да не свирят с чифт обърнати американски флагове опънати на тонколоните. В резултат на това тяхното изпълнение е прекъснато, а някои от членовете на групата са изведени от сградата от охранители.

„Bulls on Parade“ се превърна в хит в , а клипът на Питър Кристоферсън спечели номинацията за най-добър хард рок клип в 1996 MTV Video Music Awards. В допълнение, „Bulls on Parade“  спечели номинация за най-добър хард рок изпълнител.

Вторият сингъл „Хората на слънцето“ разкрива, че де ла Роша черпи вдъхновението си от посещението си в Чипас в южната част на Мексико, като песента е трибют за анти-капиталистическата революция на сапатистите, при която 2 години по рано, местните хора се вдигат на бунт срещу държавата и частните корпорации опустушаващи най-бедните региони на Мексико и установяват самоуправление щата.  Песента следва стъпките на „Bulls on Parade“, като спечели номинация за „Грами“ за най-добър хард рок.

Дискът включва и „Down Rodeo“, песен за социалното неравенство и класовата война запомняща се с убийствената китара на Морело.  Две други песни от албума бяха „Tire Me“, която всъщност спечели на групата „Грами за най-добър метъл изпълнител“ и „Year of tha Boomerang,“, която предшестваше издаването на албума с една година.


След като албумът излезе, Rage Against разбраха, че звездния им статус удря тавана, тъй като дискът попадна на първо място в класацията на Билборд 200. И с тази слава дойде възможността не само да разпространят посланието си, но и да привлекат вниманието към инициативи, които те смятаха за важни. Те свириха в Тибетския концерт за свобода в Сан Франциско с постъпления от фонда Миларепа. Те излъчиха специален концерт, наречен Радио Свободен Лос Анджелис., за станции в цялата страна, които включваха коментари от Леонард Пелтие, Мумия Абу-Джамал, Ноам Чомски и други. Организираха и мащабни турнета с Wu-Tang Clan, достигайки до широк кръг от фенове в цялата страна.

Както Морело каза на MTV: „Мисля, че едно от важните неща за Rage е, че … ние можем да съблазни някои хора с музиката, които след това са изложени на различно политическо послание.“ Дела Роча добавя: „Аз отказвам да повярвам, че музикалната общност е част от това отчаяно, поколение X. Мисля, че тя може да се превърне в сила.“ С албума си Империята на Злото, Rage Against the Machine дадоха мощен тласък за много други политически действия за години напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40