Публикуваме четирите призива на работните групи, за които се говори в Общия призив на Жълтите жилетки, приет в Сен Назер.

Призив към едно екологично сдружаване

Събранието на събранията на Жълтите жилетки зачита изцяло спешното природно, социално и демократично положение.
Логиката на безкрайна експлоатация на капитализма е една и съща и унищожава както и човешките същества, така и Земята.
Ограничеността на ресурсите ни принуждава да поставим въпроса за тяхната сподялба и за контрола над производството.
Климатичните промени, сривът на биоразнообразието и ядрената заплаха, всички те са заплахи за нашето бъдеще. Общите блага (вода, въздух, земя, право на здравословна среда) не трябва да бъдат превръщани в стоки.
Данъкът върху горивата е перфектния пример за фалшивата наказателна екология, която се цели в хората, които не са отговорни.
За сметка на това има отговорни и замърсители, които може да бъдат атакувани директно чрез координирани действия.
Жълтите жилетки канят всички хора, които желаят да сложат край на присвояването на Живота на планетата, да приемат конфликтуалността с настоящата система, така че да създадат заедно, чрез всички необходими средства едно ново народно екологично социално движение.
Възмущението вече не е достатъчно, да преминем към действие.

Изискваме премахването на наказанията на затворниците и осъдените от движението

Вече  5 месеца полицейската и съдебна репресия срещу движението на жълтите жилетки е огромна. Ние наброяваме хиляди ранени, 22 човека загубили едното си око, 5 изтръгнати ръце и една убита жена. Полицейските насилия, които осакатяват и които убиват, са акт на политическо сплашване, те целят да ни тероризират, за да ни попречат да действаме: те представляват едно държавно престъпление. За да оправдае това престъпление, правителството, с подкрепата на медиите, криминализира всички мъже и жени, които оспорват политиката му. Съдебната репресия следва полицейските насилия, така че да задуши движението: 8700 участъкови задържания, 2000 съдебни дела, от които 1500 с незабавни явявания, повече от 40 % присъди на затвор, повече от 400 превантивни задържания.

Това, на което сме потърпевши днес, вече десетилетия е ежедневието в народните квартали. В момента авторитаризма се разширява над цялото общество. Ние, жълти жилетки, обединени на Събранието на Събранията в Сен-Назер, призоваваме за едно огромбо национално действие на следващия 18ти май, навсякъде във Франция, по повод на 27мия ден за действие.

Ние изискваме :
– анулирането на наказанията на хилядите затворници и осъдени от движението на жълтите жилетки, както и всичките останали криминализирани борби
– анулирането на следствията, които тежат над обвинените и подсъдимите
– защитата на обществените свободи и основни права
– признаването им като политически затворници на стотиците затворени, в рамките на жълтите жилетки, на народните квартали, и на всичките борби, защитаващи общото благо, екологични и изискващи пряка демокрация

Ние сме длъжни да се съпротивляваме със всичките ни сили срещу този авторитаризъм!

Призоваваме към създаването и подсилването на вече съществуващите взаимоспомагателни каси, както и на правните подпорни групи. Ние призоваваме към създаването на една национална платформа, която да отразява всичките случаи на съдебна репресия, да подкрепя подсъдимите и затворниците. Ние призоваваме към споделянето на всички знания за защитата спрямо полицейската и съдебна репресия.
Събранието на Събранията призовава към шествия на 13ти април, за оттеглянето на закона, унищожаващ демократичното право да се манифестира, организирани по призивите на 50 организации, сред които и Лигата за Правата на Човека.
И нека в събота, 18ти май, да се съберем навсякъде, за да манифестираме и да се съберем пред съдилищата и затворите !
Този призив ще бъде споделен и предаден на групите, кръговите кръстовища и местни Общи Събрания, така че те да го направят свой и ако желаят да му дадaт израз !

Призив към действие и мобилизация за периода на европейските избори

Ние, Жълтите жилетки, събрали се по време на Събранието на събранията в Сен-Назер, осъждаме анти-демократичния и ултра-либерален характер на европейските институции. Европейският парламент, който ние избираме, не разполага дори с властта да предложи закон ! Европейската комисия решава за всичко без никакъв демократичен контрол. Европейските институции са подложени на натиска от 25000 лобисти само в европейската столица !

Противно на настоящия модел жълтите жилетки носят модел на пряка демокрация, в който обшият интерес превъзхожда частните интереси. Демократичен модел, в който ще превъзхождат нашите условия на живот, на работа, нашите права, качеството на обществените ни услуги и на околна ни среда.

Нашият основополагащ принцип е автономията на групите на жълтите жилетки и на индивидите като цяло. Ето защо ние правим избора да не даваме никакви направления за гласуване или дори за участие в изборите. Ние осъждаме всички опити за образуване на политически листи в името на жълтите жилетки !

Ние призоваваме жълтите жилетки и гражданите да направят от този изборен период един голям период за мобилизация. Ние предлагаме :
– да се организира една кампания за информация и привличане на вниманието спрямо европейските институции и тяхната либерална политика
– да се осмее този изборен маскарад. За тази цел, ние се осланяме на креативността на местните групи, като например : карнавал, паралелно гласуване в жълти ковчези, разлепяне на жълти плакати, жълто присъствие в деня на гласуването – 26ти май, и пр.

Ние предлагаме на жълтите жилетки от Белгия, да организираме съвместно един събор на всички народи в Брюксел. Защото какъвто и да бъде резултатът от гласуването, ще трябва да се държи сметка за нас ! Европа на народите ще бъде изградена в борбата.

Ние предлагаме на всички народи на Европа да направят свой този призив, да го преведат в собствения си език, или да се вдъхновят от него, за да напишат свой собствен. Именно водейки една координирана борба срещу нашите общи експоататори, ще можем да поставим основите на една братска задруга между народите от Европа и от другаде.

Да си възвърнем властта да решаваме – време е за гражданските събрания

Ние, Жълтите жилетки събрали се на Събрание на Събранията призоваваме всички Жълти жилетки, както и всички други наши съграждани да се ангажират във възвръщането на нашата политическа власт.
Важен етап към това ново завладяване минава през местното ниво.

Ние призоваваме към създаването във всички населени места на Франция, където това е възможно, на една или няколко граждански или народни събрания. Защото тази власт ни е била конфискувана, както можем да го установим в редица области : екология, обществено/частно (приватизация), демокрация, и пр.

Тези събрания са израза на народната воля.

Всяко събрание води своите собствени дейности в пълна автономия, зачитайки общия интерес (във връзка с асоциации, самостоятелни жълти жилетки, граждански групи, квартални сдружения, представяне на листи на местни избори или не…). Ние призоваваме създадените по този начин граждански и народни събрания да се федерират в мрежа чрез обмена на своя опит.

Нека отново се научим да споделяме нашите проблеми, за да определяме заедно това, което искаме.

Нека отново се научим да живеем заедно там, където живеем.

<< Общ призив от Сен-Назер от Събранието на събранията на Жълтите жилеткиПризив на Жълтите жилетки към мобилизация за манифестациите на първи май! >>
One thought on “Четирите призива от Сен-Назер”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40