Ние не сме глупави!

Призивът на артистите, артистките, творците и творкините

Вече няколко месеца движението на Жълтите Жилетки, без прецедент в историята на Петата република, изпълва улиците на нашите градове.

Едно гражданско движение, родено спонтанно, което не си сътрудничи с никоя политическа партия.

Движение, което мобилизира десетки хиляди французи всяка събота, вече повече от 6 месеца, и което е подкрепяно от милиони други.

Движение, което изисква съществени неща: по-директна демокрация, по-голяма социална и данъчна справедливост, радикални мерки спрямо извънредното екологично положение.

Това, което изискват, те го изискват за всички. Жълтите Жилетки, това сме ние. Ние – артист(к)и, техниц(чк)и, автор(к)и, от всички професии на културата, бедни или не, сме изцяло засегнати от тази историческа мобилизация.

И ние заявяваме тук: ние не сме глупави.

Ние ясно виждаме изтърканите до болка похвати за дискредитиране на Жълтите Жилетки, описвани като анти-еколози, екстремисти, расисти, вандали… Този номер не минава, този разказ не съответства на действителността, даже и популярните медии и говорителите на правителството да биха искали да ни накарат да го повярваме.

Подобно на насилието, върху което фокусират цялото си внимание всяка събота.

При положение, че най-обезпокоителното насилие не е там.

Равносметката за репресията не спира да се утежнява с всяка изминала седмица. Към 19ти април 2019 сред манифестиращите се наброяваха 1 смъртен случай, 248 ранени в главата, 23 души с извадено око, 5 изтръгнати ръце.

И ние не сме първите, които порицават това: Амнести Интернешънъл, Лигата за Правата на Човека, ООН, Европейският Съюз, Защитникът на Правата, всички те осъждат полицейските насилия върху жълтите жилетки във Франция.

Броят на ранените, на прекършените животи, на арестите и на присъдите надминава здравия разум. Как може още да упражняваме правото си на манифестация, когато сме подложени на подобна репресия? Нищо не оправдава постановяването на т.нар. „противо-трошачен“ законов арсенал, който погазва фундаменталните свободи.

Ние не сме глупави. Най-застрашителното насилие е икономическото и социално насилие. То е това на правителството, защитаващо интересите на неколцина за сметка на всички. Това е насилието, което маркира телата и духовете на тези, които се убиват на работа, за да преживяват.

Освен това ние сме длъжни – и това е една историческа спешност – да се изправим колективно пред екологичната криза и да намерим справедливи и ефикасни решения, така че да оставим един годен свят на нашите деца. Ние не сме глупави. Това правителство не спира да отстъпва по този въпрос, така че да не притеснява отговорните за обявената катастрофа. Жълтите Жилетки, както и екологическите активисти го заклеймяват. Днес обединяването на социалните и природни борби е на път.

Ние ще продължим да се възмущаваме, още по-силно, още по-често, още по-единни.

И днес призоваваме да напишем една нова история.

Ние, писател(к)и, музикант(к)и, режисьор(к)и, издател(к)и, скулптур(к)и, фотограф(к)и, техниц(чк)и на звук и образ, сценарист(к)и, хореограф(к)и, илюстратор(к)и, художниц(чк)и, циркови артист(к)и, актьор(к)и, продуцент(к)и, танцьор(к)и, творц(кин)и от всякакви видове, сме разбунтувани от репресията, манипулацията и безотговорността на това правителство в един толкова решителен момент на историята ни.

Нека използваме своята власт – на думите, на словото, на музиката, на изображението, на мисълта, на изкуството – така че да пресъздадем един нов разказ и да подкрепим тези, които се борят на улицата и по кръговите кръстовища вече месеци.

Нищо не е предрешено. Нека нарисуваме един по-добър свят!

A dream you dream alone is only a dream.
A dream you dream together is reality.

John Lennon

(Мечта, която мечтаеш сам(а) е само мечта.
Мечта, която мечтаеш заедно, е действителност.
Джон Ленън)

Колектив Yellow Submarine
(Жълтата Подводница)

За да се присъедините към нас или се свържете с нас: collectif.yellow.submarine@gmail.com

Подпишете петицията тук

Вижте имената на първоначално подписалите, сред които има и известни като Жан Балибар, Жулиет Бинош, Жил Пере, Ариан Аскарид, Ролан Гори, Жак Бонафе… и още 1394 повече или по-малко известни други.

„Приемайки да бъдеш капка вода, ти се превръщаш в океан“. Такова е много красивото заглавие на филма, който придружава вече Призивът за солидарност на артистите, артистките, творците и творкините с Жълтите жилетки. Лансиран от колектива Yellow Submarine и подкрепен първоначално от 1400 артисти, призивът събра за няколко дена 22 000 подписа.

„Ние не сме глупави!“ – Интервю с артиста инициирал призива на 1400те.

<< Призив на Жълтите жилетки към мобилизация за манифестациите на първи май!Призив на учителите към все още будните граждан(к)и >>
One thought on “Призив на творците за солидарност с Жълтите Жилетки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40