Учител(к)ите в борба срещу закона Бланкер (на името на образователния министър, бел. пр.) са се сдобили със средство за национална координация: Интернет страницата www.bloquonsblanquer.fr (да блокираме бланкер, бел. пр.). Те лансират призив към всички граждани, чувстващи се засегнати от въпроса за общественото училище за медийна и финансова подкрепа (посредством стачните им каси). Ето и призивът.

Призив на учителите към все още будните граждан(к)и

Ние прочетохме призива « Ние не сме глупави » на 1400те артисти, подкрепящи каузата на жълтите жилетки.
Ние прочетохме трибуната на Жоел Помран, гласяща :

« Смятам, че училището е подходящиото място за среща [между изкуството и младите] и даже, че става дума за неговата мисия. От моя страна констатирах изключително конкретните ползи от преподаването на тези артистични дисциплини такива, каквито са били мислени и приложени преди около трийсет години. Разбира се, всичко това би могло да бъде подобрено, но това, което ме притеснява днес, то е – това бъде влошено. »
Жоел Помран, Трибуна « Господин Бланкер, вашата училищна реформа ще влоши качеството на преподаването на артистичните дициплини », Монд, 11 май 2019

На всички тези, които не са глупави и които подкрепят жълтите жилетки в борбата им за « по-пряка демокрация » във връзка с екологичното извънредно положение:

Ние, работещи в образованието, ангажирани в борбата за оцеляването на училището на Републиката, ние казваме, че има спешност за противопоставяне на проектите и законите, които – от либерализирането на пазара на знанието във висшето образование и достъпа до него, до задължителното училище от 3 годишна възраст, минавайки през края на матурите и унищожаването на техникумите – постепенно сформират училището на подчинението.

Поставянето в конкуренция на учениците, учителите и заведенията помежду им, краят на педагогическта свобода, премахването на не по-малко от свободата на избор за своето образование и своето бъдеще (!), ограничаване на демократичните инстанции, позволяващи на учители и родители да изказват мнението си за училището… Списъкът на членовете от закона, прикриващи се зад технически мерки, юридически жаргон и успиваща комуникация, е дълъг и неизчерпателен и те целят да обучат едни послушни граждан(к)и.

Правителството е в логика на лъжа, когато претендира, че « модернизира » училището. В действителност то подготвя проект за закон , чиито предвидими резултати са инсталирането на училище на две скорости, комерсиализирането на държавното образование и края на училището, считано като място за критична мисъл и еманципация на децата – нашите бъдещи граждан(к)и.

« (…)Чрез тяхната ангажираност и тяхната примерност, персоналите на образователната общност допринасят за установяването на връзка на доверие, която трябва да съедини учениците и техните семейства с обществената услуга на образованието. Тази връзка включва също и взаимното уважение между членовете на образователната общност, особено уважението на учениците и семействата им по отношение на училищната институция и всичките ѝ персонали. »
Чл. L. 111-3-1 Проект за закон « За едно училище на доверието »

Член първи на този закон предвижда да наложи, в един изцяло оруелски език, едно « училище на доверието », в което родителите ще могат да донасят за преподавателите и преподавателите ще могат да донасят за родителите. Този член цели погазването на всякаква форма на недоволство. Даже още преди неговото приемане, навсякъде във Франция преподавател(к)и, гимназист(к)и и студент(к)и вече са репресирани с такава строгост, която има за единствена цел да прекърши всички осмеляващи се все още да надигат очи и да мечтаят за едно действително справедливо и еманципирано общество.

Навсякъде във Франция, вече две години, учители, родители и младежи се надигат и казват не на това безобразие. Нашият глас е заглушаван, младежта ни е поставяна на колене. Ние се съпротвляваме. За колко дълго?

Спрямо тази логика пожеланията само не са достатъчни.

Войната е обявена на всичките немирници на Превер и други Пипита с дълги чорапчета. За тяхната защита ни е необходима стратегия – ние вече я имаме. Трябват ни и средства – за тях имаме нужда от помощ.

Артист(к)и, интелектуал.ц/к.и, журналист(к)и : помогнете ни да дадем думи и образи на това, което се случва в момента, използвайте нашата интернет страница, свържете се с нас, за да организирате представления и продажби на търг за нашите стачни каси, разпространявайте този призив.

И ако имате средства, дайте :

СТАЧНИ КАСИ
За да дадете на стачните каси, кликнете на бутона https://bloquonsblanquer.fr/caissesdegreve/

Кой не познава поне едно дете, от забавачката до университета ? Тези злоправни реформи засягат всички ни, защото училището на критичния и творчески дух е последната защитна крепост на нашата демокрация, плодородната почва, която ни е направила способни днес да се изправим и да кажем « не ».

Нашата борба ще смути. Репресия, безпрекомерна дезинформация : всичко е и ще бъде документирано на нашата страница www.bloquonsblanquer.fr – нейният формуляр за контакт очаква вашите съобщения ; нейните стачни каси – вашите подкрепи.

За бъдещето на нашите деца, сега или никога !

Общото Събрание 1ва степен (предучилищна и начално, бел. пр.) на учителите в борба Париж,

И за да добавите подписа си към този призив, цъкнете ето тук : https://framaforms.org/appel-des-profs-aux-citoyennes-encore-debout-1558306493

<< Призив на творците за солидарност с Жълтите ЖилеткиФранция: Среща на гражданските листи и на свободните общини >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40