Министерството на здравеопазването начело с министър Ананиев представиха своята идея за приватизация на здравното осигуряване с вкарването на частни застрахователни дружества в системата на НЗОК. Ананиев представи контурите на двустълбов модел, в който здравната каса и частни фондове ще се конкурират за задължителните здравни вноски, а отделно от това частни застрахователи ще събират пари от застраховки за допълнителните услуги, непокрити от основния пакет. Според предложението на Ананиев засега моделът няма да изисква промяна на здравната вноска от 8%, но от частните застрахователни дружества вече настояват за нейното увеличение.

За 2019 г. бюджетът на НЗОК е 5 милиарда лева. Още около 2 милиарда лева обаче доплащат пациентите от собствения си джоб. С включването на частните застрахователни дружества, освен в допълнителните услуги, те ще се впият и в 8те процента (сред най ниските в Европа), които отделяме за здравеопазване, което допълнително ще свие бюджета за здраве и ще създаде натиск за намаляване на броя на услугите, които като пациенти можем да използваме без допълнително заплащане. Освен това, всяко частно дружество ще се договаря за цените на услугите индивидуално с всяка болница. Това означава, че мощните застрахователни компании ще притискат болниците да намаля цените, което съответно ще се отрази на качеството.

Но това не е всичко. Пациентите ще трябва да избираме между частните дружества и НЗОК в зависимост от това кой какви услуги покрива в съответствие с индивидуалните им уговорки с болниците, което от една страна ще създаде допълнителни затруднения защото всеки от нас ще е принуден да разглежда услугите в офертите на различни частни дружества и да търси тази, чиито пакет с услуги евентуално може да покрие неговите здравни нужди, а от друга защото така ние губим възможността да избираме къде да се лекуваме, като този избор ще бъде направен вместо нас от частните застрахователни компании. За нас остава само избора коя частна компания да решава вместо нас. Освен частното присвояване на част от бюджета за здравеопазване, непосредствения ефект от приватизацията ще е и че “нерентабилните” болници, тези с особено важна социална функция в малките населени места, директно ще фалират, защото частните дружества няма да искат да се договарят с тях и пациентите ще се прехвърлят към основните пакети и спешната помощ.

Приватизацията на НЗОК ще допринесе и за увеличаване на непрозрачността на разпределението на нашите пари за здраве. Към момента, НЗОК въпреки всичките проблеми и корупциони схеми, в които е замесена, все пак разполага с някои елементи на отчетност и контрол. Касата се управлява от общо управленско тяло съставено от представители на работниците, работодателите, общините и държавата. С прехвърлянето на нейните отговорности на частни дружества тези елементи на отчетност и контрол, както и всякаква представителност изчезват, тъй като частните дружества се управляват от частни лица, като често собствеността им е неясна. Така, вместо публичните събрания на представителите на работници, работодатели и държава,  решенията как да се разпределят нашите пари за здраве ще се взимат тайно, при затворени врати от директорите на частни застрахователни компании.

Това не е първия път, когато подобни пазарни експерименти се провеждат в публичния сектор в България. Подобна реформа вече бе проведена в пенсионната система и тя завърши катастрофално, като в крайна сметка се установи, че съвсем очаквано, частните застрахователи злоупотребяват с парите за пенсии за да извлекат печалби. Тогава, задължителното частно пенсионно осигуряване беше отменено, но едва след като няколко частни компании присвоиха огромни печалби от парите за пенсии.

Реформата на Ананиев представлява още едно от същото. Предлаганата приватизация на НЗОК  ще превърне здравната система в чаршия, на която частните застрахователни компании ще търгуват с човешкото здраве, докато ограничават достъпа на пациенти до жизнено необходими здравни услуги. Още повече, че това безумно предложение идва на фона на безпрецедентните протести и стачки в сектора, при които хиляди здравни работници настояват за подобряване на условията на труд и заплащането, като първа стъпка към възстановяването на българското здравеопазване. Министър Ананиев си затваря очите пред исканията на заетите в здравеопазването, като вместо за техните условия на труд, той предлага реформа, която осигурява условия за печалби на частните фондове.

Ние, работниците от Автономната работническа конфедерация – АРК, настояваме за незабавна оставка на министър Ананиев и започване на реална реформа в здравеопазването. Такава, чийто фокус не са частните печалби на шепа застрахователи, а осигуряването на адекватни условия на труд  и заплащане за работещите в сектора и свободен достъп до качествено здравеопазване за всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40