Напоследък сме свидетели на все по-големи, привидно абсурдни скандали, свързани с най-големия синдикат в страната – КНСБ. От уволнението на протестиращи медицински сестри, до разграничаването им от тревогите на учителите във връзка с въвеждането на новите правила за следене на учениците, които не посещават занятия. Тези действия на казионните синдикати ескалират в систематични опити за подкопаване и компрометиране на усилията на работещите за извоюване на достойни условия и заплащане, като най-ярък пример за това е бутафорния протест свикан в началото на Октомври от КНСБ, ПОДКРЕПА и БАПЗГ за „увеличение“ на заплатите на медицинските сестри.

От класова перспектива, действията на КНСБ и компания против работниците съвсем не са абсурдни, а даже са закономерни. Става въпрос за сблъсък на класови интереси. Голяма част от лицата, които са на върха на йерархичната структура в казионните синдикати отдавна са скъсали всякаква връзка с трудещите се, като са се превърнали в лоби на бизнеса, а голяма част от тях самите са акционери и директори на предприятия. Например тази година президентът на КНСБ Пламен Димитров стана директор на поредното дружество, този път на „Албена“ АД.  Според издигналото го на тази позиция общо събрание на акционерите, той „имал голям опит в управлението на човешките ресурси“.

Тясната връзка на КНСБ с държавния апарат, и икономическите зависимости на организацията от бизнеса обясняват действията на тази структура в услуга на  властта и силните на деня, които вече десетилетия „преход“ унищожават и малкото останки от социалната ни система, за да задоволяват алчноста на олигархията. Другия казионен „синдикат“ също не изостава в тези действия.

Анти-работническия характер на тези организации не е някаква девиация. Всъщност, тази им роля се цели още при тяхното обособяване през 90те, а дори и по-рано, както можете да прочетете например в този материал. Самата вертикална структура на казионните синдикати е организирана за да бъде оглавявана от приближени до властта фигуранти и да държи работниците отдолу в подчинение. Тази вертикална структура е в пълно противоречие с автентичния работнически синдикализъм, който в исторически план е извоювал 8 часов работен ден, платения отпуск, уикенда, регулациите за безопастност на труда, забраната за детски труд, майчинските и прочие. Синдикализма по произход е хоризонтална самоуправляваща се структура създадена от долу, от самите работници в пълен контраст на създадените от горе на долу, като резултат от политическо инженерство на партийните централи, казионни профсъюзи като КНСБ.  Автентичните синдикати разчитат на прякото участие на работниците във всеки един аспект на синдикалната дейност – от взимането  на решенията, създаването на правилници и устави, до прякото действие срещу работодателите – стачки, блокади, окупации на работното място, саботажи и т.н.. Тези автономни, създадени от работниците синдикати се обединяват в общи хоризонтални конфедерации, които действат в по-големи мащаби, обединявайки всички работнически организации в определен бранш, или област.

При казионните структури като КНСБ имаме реализирана пълната противоположност на синдикалната идея. Над работниците стоят „умни и красиви“ трудови специалисти, които „знаят по-добре от нас“ какво ние искаме като работници и какво е най-доброто за нас. А над „трудовите специалисти“ стоят синдикалните босове, които организират подтискането на всякакви настроения за борба сред работещите реализирайки основната цел на казионните синдикати – да предотвратяват избухването на стачки и протести на работещите, като канализират тяхното недоволство в релсите на „социалния диалог“ за да гарантират удобството на властта. Структурата е авторитарна, анти-демократична, а ролята на работниците е сведена само до плащането на членски внос. Във всеки един момент, синдикалните шефове имат властта да се разправят с всеки работник или група работници, които имат смелостта да се противопоставят на експлоатацията и да се борят за своите интереси.

За да се води ефективна класова борба против трудовата експлоатация, е нужно работниците да се обединят и организират на хоризонтален демократичен принцип, и да се солидаризират в борба и действия, предприети без намесата на политически партии и бюрократи. Вертикалните структури на казионните организации не са просто корумпирани – те са анти-работнически по своя характер и цели. За да могат да водят ефективно борбата за своите интереси, работниците трябва да се организират в свои демократични синдикални организации създадени от долу на горе от самите тях.

Автор: Петко Петков

One thought on “Защо КНСБ и другите казионни организации действат срещу работещите в България?”
 1. Уважаеми господин Петков,
  КТ „Подкрепа“ НЕ Е инициатор на това мероприятие.
  КТ „Подкрепа“ НЯМА да участва в този протест.
  Това е решението взето на Федеративен съвет на Медицинска федерация „Подкрепа“ на 21 Септември .
  Настояваме исканията, които ще внесем в МС за:
  1. УВЕЛИЧАВАНЕ НА ОСНОВНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ НА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО – лечебни заведения, детски ясли, училищно и детско здравеопазване,ЦСМП, РЗИ. СРОК – 31 Октомври 2019 година.
  2. Промяна на ЗЛЗ. Болниците са лечебни заведения, а НЕ търговски дружества.
  3. Премахване лимита на лечебните заведения.
  4. Актуализиране цената на клиничните пътеки.
  И още предложения, съответно със срок съобразен с необходимото време за изпълнение.
  В случай на неизпълнение ще се съобразим с всички законови форми за защитаване интересите та работещите в системата.

  Уверявам всички синдикални членове на КТ „Подкрепа“, че няма да ги предадем!!!! Наше морално задължение е да отстояваме интересите на тези синдикални членове, които са ни повярвали.

  И за да бъда точна, имахме разговор с г-жа Василева и д-р Кокалов, но НЕ съм дала съгласие за участие в този протест.
  Готова съм да Ви отговоря на всички въпроси, които се отнасят до МФ „Подкрепа“, но възразявам срещу невярната информация!
  Соня Върбанова – Председател на МФ „Подкрепа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40