Годината е 2008-ма и поредната капиталистическа криза вече се разпространява по света. Българските работодатели започват все по-често да използват един изпитан метод, за да спестяват от заплати – принуждават работниците да си изкарват болничен лист, докато всъщност ходят на работа, прехвърляйки така разходите си за заплати върху Националния осигурителен институт. Макар тази практика да е всеизвестна и широко разпространена, издаването на фалшиви болнични е много трудно доказуемо. Затова през 2010 г. се въвежда правилото първите три дни от болничните да се заплащат от работодателя. Първоначалният ефект е положителен и броят на издадените болнични листове намалява, но скоро работодателите започват “да си избиват” разходите, като увеличават продължителността на болничния лист. И така, докато разходите на НОИ за общо заболяване не удариха половин милиард лева годишно.

Съвсем закономерно е Васил Велев от АИКБ (Асоциация на Индустриалния Капитал в България) да се опитва да спести на работодателите разходите за първите три дни болнични, като ги прехвърли отново върху НОИ, а в най-лошия случай – върху самите работници. В крайна сметка целият свят очаква скоро да ни помете поредната финансова криза и ще бъде много удобно в такъв момент “успешните” български предприемачи да източват колкото могат повече “лошата държава”. За да постигне целта си, Велев безочливо обвинява работниците в измама и ни пробутва поредните историйки за цяло семейство, което си било удължило отпуската чрез болнични, пък се снимало със студена биричка на плажа.

Разбира се, че има злоупотреби с фалшиви болнични! Далеч съм от мисълта да го отричам, г-н Велев. Но що за наглост е да изкарвате виновни работниците и да се правите, че работодателите са техни жертви, след като сте напълно наясно за широкото разпространение на работодателската практика да се издават болнични на хора, ходещи на работа? Как пък решихте, че злоупотребите идват от работниците, а не от предприемачите? Как забравихте дори да споменете, че съществува подобен вариант? Не зная за каква снимка на пиещи бира на плажа говорите, но зная за стотици случаи на служители с грип, болки и температура, принудени да ходят на работа под заплахата, че ще бъдат уволнени, ако си вземат болнични! Масова практика, от която никой не може да избяга, защото ножът е винаги в ръката на работодателя.

Измамите с фалшивите болнични ще продължат, защото за бизнеса е твърде сладко някой друг да заплаща труда, от който той се възползва. Така както ще продължат и да се издават фалшиви декларации за взет неплатен отпуск, за да се спестяват осигуровки – друга широко разпространена работодателска практика. И за нея ли не сте чували, г-н Велев?

За пореден път ни се представя като жертва онзи, който държи тоягата.
Пак ли трябва да роним сълзи за милия роден дерибей?

Даниела Пенкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40