В сряда хиляди хора в Еквадор напуснаха работните си места и излязоха на улиците за да се включат в продължаващото вече седми ден народно въстание срещу политиките на строги икономии на президента Ленин Морено и Международния Валутен Фонд (МВФ). Националната стачка беше координирана от Конфедерация на коренните народи в Еквадор заедно с най-големите синдикати на Еквадор и студентското движение и беше силно репресирана от военни и полицейски сили.

Работниците заявяват, че няма да отменят националната стачка, която започна тази сряда, докато президента Морено не възстанови държавните субсидии за петрол и намали цената на горивата и бензина, които скочиха двойно в следствие на пазарната реформа на правителството. Морено намали субсидиите за петрол миналата седмица като част от споразумение, което правителството договори с МВФ за заем от 4,2 милиарда долара сключено през март 2019 г. Протестите обаче не са само срещу драстичното увеличение на цените на горивата. Откакто е встъпил в длъжност, Морено провежда политики на строги икономии, сред които орязване на финансирането на социални програми и орязване на заплатите в публичния сектор, което доведе до драстично повишение на разходите за живот и влоши условията на труд за милиони еквадорци от работническата класа в цялата страна.

Морено твърди, че политиките са от съществено значение за постигането на намаление на националния дълг на Еквадор от 3,6 милиарда долара, като основния му слоган е, че “всеки трябва да прави жертви за доброто на страната”. Естествено, под всички, той има предвид с изключение на богатите, за които Морено намали данъците върху богатството и наложи про-бизнес и анти-работническо законодателство през последните две години. Въстанието, което в момента разтърсва Еквадор, е кулминацията на годините на разочарование от неолибералното управление на Морено и чуждата намеса в страната, за която президента отвори врати. Протестите са директно предизвикателство за авторитета на МВФ, който е отговорен за икономическото насилие, авторитаризма и бума на престъпността не само в Еквадор, но и в целия регион. Както Месиас Татамуес, ръководител на синдиката Обединен Работнически Фронт заяви в призива си за националната стачка:


Това, което правителството направи, е да възнагради големите банки и капиталистите и да накаже бедните еквадорци. Призоваваме всички, които са против МВФ, който е отговорен за тази криза, да се присъединят към стачката.


В резултат на националната мобилизация над 6 000 протестиращи (организирани в CONAIE – Конфедерация на коренните народи в Еквадор) тръгнаха на поход от своите общности към Кито, столицата на Еквадор, за да се присъединят към хилядите протестиращи из целия град. Те преодоляха укрепленията, построени и защитени от военни сили верни на режима на Морено, и нахлуха в града, марширувайки към правителствения дворец. Там те издигнаха лагер и провеждат митинги и изказвания през целия ден. Те изискват прекратяване на увеличението на цените на горивата, което засегна коренните общности особено силно, повишавайки цените на всички стоки и услуги.

В столицата Кито – работници, местни групи и студенти провеждаха митинги и маршове през целия ден. Мобилизациите, които започнаха като протести срещу покачването на горивата, сега се разшириха до народно въстание, което се опитва да свали правителството на Морено и да преструктурира радикално икономическата политика в полза на работниците и местните общности.

Тъй като исканията на хората се засилиха, засили се и реакцията на държавата срещу тях. Докато много от демонстрациите на работническите синдикати се провеждаха спокойно в целия град, други, по-спонтанни протести влязоха в кървави сблъсъци с полицията и военните. Протестиращите щурмуваха правителствени сгради и превзеха военни превозни средства, като се противопоставиха на милитаризацията на града и призивите на правителството за налагане на ред и връщане към нормалното състояние в страната.

Демонстрантите протестират въпреки декларацията на Морено за национално извънредно положение, която въвежда целодневна полиция, цензурира пресата, забранява публичните събрания и дава на военните и полицията правомощия да се справят с кризата, както сметнат за необходимо; властите по същество са получили пълна свобода да репресират протестиращите. В резултат на милитаризацията на Еквадор миналата седмица военните влязоха в няколко местни общности, изстрелвайки сълзотворен газ в домовете на хората. При сблъсъци по време на стачката в сряда, протестиращите, въоръжени с домашно оръжие, бяха нападнати със сълзотворен газ, водни оръдия и полицейски палки, докато все повече работници се присъединяваха в стачките срещу капиталистическите мерки налагани от МВФ в страната. Миналата седмица 100 души бяха задържани в мазето на парламента, след като се опитаха да превземат сградата.

В Кито, както и в други райони на Еквадор, предприятията, училищата и общественият транспорт са ефективно затворени от сряда и ще продължат да бъдат така до като трае общата стачка. Страната е напълно парализирана от мобилизациите. В отговор президента Морено, който в понеделник беше принуден да избяга от столицата, се върна в столицата в сряда, за да се изправи срещу протестите и да се срещне с представители на групите, участващи в демонстрациите.

Въпреки че стачката е концентрирана в Кито и други големи градове, демонстрациите продължават и в цялата страна. Дълги участъци от магистралата бяха блокирани от протестиращите, прекъсвайки бизнеса на транспортните компании опитващи се да транспортират нефт из страната. В някои провинции местните протестни групи са окупирали правителствени сгради и са задържали полицаи и войници, нахлули незаконно в техните общности. Протестиращите дори прекъснаха дейността на основния нефтопровод на Еквадор, забавяйки притока на капиталистическа печалба в региона.

В град Гуаякил, където президента Морено временно избяга, за да избегне протестите, кметът насърчи безмилостни репресии срещу протестиращите, като дори насърчи необучени граждани да излязат на улиците, за да се бият срещу самите демонстранти.

В Куенка хиляди студенти излязоха на улицата и призоваха за прекратяване на съкращаването на училищното финансиране и другите мерки за строги икономии налагани от МВФ. Те бяха нападнати от полицията и военните, докато маршируваха по улиците.

Как ще продължи въстанието ?

Въстанието в Еквадор започна от работниците и местните движения и се разрасна, за да обхване други сектори на обществото, изморени от капитулациите на правителството пред чуждата намеса в страната. Досега ръководствата на профсъюзите и коренните групи на Еквадор се оказаха сравнително прогресивна сила в мобилизациите, която кулминира в общата стачка в сряда. Тяхното участие засили ролята, която работническата класа и коренното население играят в тези мобилизации, придавайки на социалните и икономическите изисквания на протестиращите силен класов характер.

Както Нелсън Еразо, лидер на работническите синдикати FUT, заяви:

Стачката е в защита на водата, в защита на народните територии … Против разширяването на петролната индустрия у нас. Стачката е в защита на природната среда. В защита на правата на работниците, жадни за справедливост и така зверски атакувани от националното правителство.

За да тласнат още повече лидерите на профсъюзите и социалните движения към ефективна борба, която да доведе до ново съотношение на силите в страната, масите трябва да продължат да настояват за единни действия между работниците, коренното население, социалното и студентското движения. Освен това, тъй като Морено отново се завърна в столицата Кито и се среща с лидерите на тези организации, е наложително протестиращите на улицата да държат здраво водачите си под контрол и да не им позволят да капитулират пред каквито и да са половинчати мерки, които вероятно ще им предлага Морено за да се спаси от народното недоволство.

Въпреки призивите за оставка и всеобщия бунт по улиците, Морено обещава да се задържи във властта; обаче, както показа общата стачка в сряда, позицията му в страната определено е отслабена. Хората не отстъпват и удрят държавата, капиталистите и световните империалистически сили, където най-много ги боли: по печалбите им. Когато работниците и коренното население спират ключови сектори на капиталистическото производство и се борят с военните по улиците, въстанието в Еквадор не показва признаци на затишие.
Морено вън!

МВФ вън!

Не на дълговете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40