21 -ви

Чили: президентът Пинера разширява извънредното положение и разполага военни части на улиците за първи път след военната диктатура на Аугусто Пиночет между 1973 и 1990 г.

Сблъсъците между полицията, военните и протестиращите доведоха до най-малко осем смъртни случая и повече от 1800 арестувани, като демонстрациите срещу увеличението на цените прерастват в жестоки сблъсъци заради икономическото неравенство. Протестиращи атакуваха и запалиха сградите на няколко частни електроразпределителни и транспортни компании.

Въпреки че правителството отмени увеличението на цените в опит да успокои страната, протестите и сблъсъците продължават и дори се засилват.

Страната е залята и от вълна от работнически стачки. Днес национална стачка обявиха и от синдиката на докерите, като смятат да блокират всички пристанища на страната в подкрепа на исканията на протестите.

Правителството изпрати армията срещу протестиращите. Освен вече потвърдените смъртни случаи, днес продължават да излизат нови кадри на насилие и стрелба срещу протестиращи, като военни патрули са навлезли и в работническите квартали на Сантяго.

Последните три десетилетия на неолиберални и про-пазарни политики в Чили създадоха тежки икономически неравенства и хвърлиха в дългове много чилийци. Много основни услуги, включително водоснабдяването, магистралите и пенсионната система, са приватизирани.

22 -ри

Ливан: Протестите започнаха студенти, недоволни от обявеното повишение на цената на билета за метрото, впоследствие демонстрациите прераснаха в безредици, в които участват хиляди недоволни от цената на живота в Чили и увеличаващото се неравенство между бедни и богати.
Експерти припомнят, че напрежението в обществото се е трупало от години и сега експлодира от едно на пръв поглед не много рязко увеличение на билетите за метрото. „Гледано отвътре, има повишени равнища на фрагментация, на разделение и младежта. На младите им дойде до гуша и излязоха на улицата, за да покажат гнева и разочарованието си“.
„Няколко социални показателя – като здравеопазването, образованието и пенсиите, които в тази страна зависят почти изцяло от частния сектор, показват много силни неравенства.“
Силно критикуваната пенсионна система, организирана така, че често предлага пенсия, по-ниска от минималната заплата от около 400 долара, високите разходи за здравеопазване и образование, както и прегряването на пазара на недвижими имоти представляват експлозивна смес. Според проучване на университета в Сан Себастиан и американската кредитна компания „Екуифакс“ един от всеки трима пълнолетни не е в състояние да се справя сам с дълговете си.
По време на демонстрациите много протестиращи осъдиха също икономическата власт на управниците и несправедливостта на икономическата система, която облагодетелства преди всичко капитала.

Статия

23 -ти

Чили: Тази седмица мобилизациите в Чили се радват на всенародна легитимност и намират подкрепа от различни синдикати и социални движения, сред които и синдикатът на работниците в метрото (и други клонове на обществения транспорт), както и пристанищните работници. Синдикатът на работниците в метрото призова за окончателното национализиране на обществения транспорт.

Нов социален блок, който включва синдикални, студентски, женски и екологични групи, предложи набор от искания, които са „напречни“ (несекторни) и се простират върху цялата нация. В допълнение към призива за оставката на дясното управление на Пиньера, сред исканията на протестиращите са призив за повишаване на заплатите и по-евтини публични услуги, четиридесет часова работна седмица, възстановяване на правото на синдикална дейност и секторни колективни договори, национализация както на публичните услуги, така и на стратегическия енергиен сектор , опрощаване на студентските дългове, премахване на частните пенсионни фондове в страната, отмяна на одиозните „водни закони“, наложени от диктатурата на Пиночет през 1981 г., прогресивна данъчна реформа и нова миграционна политика. Може би най-драматично, демонстрантите призовават да бъде изготвена нова конституция от Учредително събрание.
В някои от работническите квартали на Сантяго се появиха квартални съвети, на които работниците организират колективни действия срещу властта.

Сценарият все още се развива непредсказуемо. Всеки ден правителството налага нови ограничения и вечерен час, полетите са отменени, услугите и работните места са затворени. Въпреки засиленото военно присъствие по улиците, хората продължават да се съпротивляват на полицията и редиците на работниците, присъединяващи се към общата стачка, продължават да се увеличават.

Снимки

Тези кадри от Чили днес не се показват в националните медии.

Армията навлезе по улиците на всички големи чилийски градове за първи път от 1990 г. насам, когато приключи бруталната диктатура на подкрепяния от САЩ генерал Аугусто Пиночет.

В момента, дясното правителство на милиардера Себастиян Пинера се позовава на все още съществуващата конституция от 1980 г., създадена от Пиночет, за обявяване на извънредно положение в цялата страна и налагане на комендантски час в Сантяго, Валпарайсо и Консепсион.

Видео

 Ливан: Протестиращите продължават да блокират множество важни пътни артерии в Ливан на седмия ден на масови протести, отказвайки да напуснат улиците, докато правителството не се оттегли.

Вчера избухнаха тежки сблъсъци, след като ливанската армия се опита с насилие да отвори ключов път на моста Джал ел-Диб в северните покрайнини на столицата, Бейрут.

Снимки

24 -ти

Хаити: Хаити: масови протести срещу МВФ и неолибералните политики на местното правителство избухнаха вчера в бедната централноамериканска държава.

Сникми

България: Докато съсипва здравеопазването, транспорта и социалните услуги и заявява, че няма пари за заплати за работещите, държавата опрощава 20 млрд. лв. на бизнеса. Става дума за ДДС от частни фирми фантоми и такива прехвърлили собствеността си върху социално слаби лица, за да избегнат задълженията си.

Статия

Гърция: Атина в момента: Сблъсъци между студенти и полицейски сили избухнаха по време на протестите срещу решението на правителството да премахне т. нар. „Университетско убежище“. Премахването на закона означава, че полицейските сили вече ще могат да влизат свободно в помещенията на университетите.

Снимки

 

25 -ти

България: Отворено писмо на медицинските специалисти поставя ултиматум на властта. Медиците заявяват готовност за излизане в ефективни стачни действия и подаване на колективни оставки по места в страната ако исканията им не бъдат изпълнени в срок.

Статия

Чили: Протестиращите в Чили палят банките. Банкови клонове и частни компании бяха атакувани и запалени във всички големи градове на страната. Протестите и стачките продължават. Чилийците искат да се сложи край на неолибералния капитализъм и фалшивата демокрация, които превърнаха страната (и света) в рай за една шепа бизнесмени и политици и ад за милионите работници, студенти и пенсионери.

Снимки

26 -ти

Чили: Над един милион души участваха в мирна демонстрация в чилийската столица Сантяго в петък и поискаха радикални реформи в страната. Въпреки, че акцията беше обявена като мирна, стигна се до сблъсъци и безредици – протестиращите се опитаха да нахлуят в парламента. Множеството настоя за икономически реформи и за оставката на консервативния президент Себастиан Пинера.

Чилийският парламент беше евакуиран след като демонстранти се опитаха да го щурмуват. За да разпръсне събралото се множество, полицията използва сълзотворен газ, докато депутати и административен персонал напускат сградата.

Протестната вълна в Чили пламна, след като властите вдигнаха цената на билетите за метрото с 30 песо до 850 песо, но протестиращите скандират „Не за 30 песо, а за 30 години“ – визирайки неолибералните реформи, продължени след неолибералната диктатура на Пиночет. Чилийците протестират и срещу невъзможността да получат достойно безплатно образование и здрави услуги, срещу ниските заплати и нарастващите цени на комуналните услуги, защото всички те са приватизирани.

Снимки

27 -ти

Италия: Грандиозно шествие на радикалния автономен работнически синдикат Си Кобас в Рим. 20 хиляди работници, предимно от логистичния сектор, шестваха вчера по улиците на италианската столица срещу анти-работническите политики на правителството и репресиите срещу стачкуващи работници. Ето какво публикуваха организаторите на събитието:

РАБОТНИЧЕСКАТА ОПОЗИЦИЯ ПРЕВЗЕМА СТОЛИЦАТА НА КАПИТАЛА. НИЕ РАБОТНИЦИТЕ НЯМАМЕ ПРИЯТЕЛИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО!

Пълен текст

Обзор на събитията от седмицата 28 Октомври – 3 Ноември 2019 г. >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40