Националния протест организиран от КНСБ и БАПЗГ в столицата на 7 октомври се оказа пълно фиаско. От централите на казионните организации преди месец обявиха, че ще мобилизират 7000 здравни работници под знамената си. В крайна сметка, въпреки агитацията, поощренията от директорите и платените транспорт и дневни разходи, медицинските работници от цялата страна бойкотираха фалшивия протест и в столицата се събраха едва 200-300 души, повечето от които се оказа, че дори не работят в здравеопазването.

Как се стигна до тук? Припомняме, че протестът на КНСБ беше свикан след като хиляди медицински специалисти от цялата страна се събраха в София с искания за увеличение на заплатите на 1120лв (две минимални заплати) и премахване на схемите с клиничните пътеки, чрез които търговските дружества източват парите за здраве. Тези искания бяха поставени от протестиращите сестри още през март когато започнаха протестите в съсловието, чиято кулминация бе на националния протест на 11 Септември в столицата. Тогава, само 2 дни след успешния протест на медицинските работници, от казионните организации обявиха, че свикват техен „протест“, но с други и дори противоположни искания – 900лв заплата за медицинските специалисти и наливане на още пари в схемата с клиничните пътеки.

Очевидно, целта на организирането на този протест бе да подмени исканията на съсловието и да разиграе предизборен цирк съвместно с управляващите. Медицинските сестри и останалите здравни работници веднага разобличиха съшитата с конци схема, която на всичкото отгоре не се разиграва за първи път и съвсем очаквано обявиха, че ще бойкотират събитието и няма да участват. За това решение спомогна твърде много и самото КНСБ, откъдето освен с подменените искания и предлагането си в услуга на властта, „допринесоха“ за съсловието и със съучастието си в уволнението на борбения лидер на медицинските сестри – Мая Илиева от частната болница Токуда в София.

КНСБ като организация никога не е била на почит сред работниците ( за което свидетелства и постоянно намаляващата и „членска маса“), но този път удари историческо дъно. Всъщност от казионната организация толкова се увлякоха в обслужването на властта, че дори обичайните им партньори от БЛС и КТ ПОДКРЕПА се погнусиха и отказаха да участват в театрото организирано на 7 Октомври в столицата. Участие отказаха и всички останали асоциации и синдикати на медицинските работници.

Така КНСБ и казионната им приставка БАПЗГ се оказаха сами с една шепа хора пред министерството. Въпреки пълния провал на организацията на протеста, организирания цирк бе проведен до край, явно по  настояване на управляващите. След кратка патетична реч от страна на синдикалния  бос Иван Кокалов ( самия той директор на болница и член на надзорния съвет на НЗОК), казионната делегация влезе на „преговори“ с властта. Само след 30-40 минути, делегацията излезе обратно пред множеството и обяви „победата“. Министърът се бил съгласил да налее 200 млн. лева, но не за заплати, а за клинични пътеки и не сега, ами догодина. Припомняме, че тези пари бяха договорени с бюджетната прогноза, приета с Решение на Министерския съвет № 195 на 11 април 2019 година (преди 9 месеца), в която се предвиждаше увеличение на бюджета на НЗОК за болнична помощ за 2020 година с 279 милиона лева. Така че и това искане на КНСБ и БАПЗГ, както и смехотворното искане за заплати от 900лв (договорени и вписани в КТД още през 2018г. ) се оказа не просто лесно изпълнимо за властта, а вече изпълнено със задна дата. В същото време, за да придаде някаква значимост и изключителност на изпълнението на несъществуващите искания на казионните организцаии, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  излезе и обяви тържествено наглата лъжа, че тези 200 млн., които евентуално ще се налеят в системата догодина, били безпрецедентно голяма сума. Явно финансистът назначен по неволя за здравен министър не помни, че неговия предшественик Москов наля 247 млн. в НЗОК през 2016г. Или се надява, че ние не помним?

Каква е равносметката от цялото фиаско? КНСБ и БАПЗГ изискаха от управляващите да налеят толкова пари, колкото те от началото на годината заявиха, че смятат да налеят и то под формата на клинични пътеки. Това означава, че от тези 200 млн (които може и да се стопят до догодина, както се случи с 50-те млн. които уж бяха дадени през Април, но се оказаха 6) ще се облажат на първо място директорите на болници и на второ място приближените им началници на отделения и част от лекарите. До медицинските специалисти, за които уж беше организиран протеста, няма да достигне НИЩО. Всъщност сервилността на КНСБ и БАПЗГ се оказа толкова голяма, че дори не посмяха да поискат изпълнение на въпросните 900 лв основна заплата заложени в КТД през 2018. Ананиев обяви, че наливането на 200-те милиона в клиничните пътеки, евентуално можело да доведе до изпълнение на заложените в КТД суми, ама догодина, ама не навсякъде, ама … не съвсем. От КНСБ обявиха, че са доволни от постигнатото.

Естествено, нищо от гореизброеното не беше изненада за медицинските специалисти. Всъщност всички очакваха именно това от бутафорния протест още в първия ден,  в който той беше обявен, както можете да прочетете в тази статия публикувана часове след обявяването на протеста:

КНСБ и БАПЗГ готвят бутафорен протест срещу “проблемите в здравната система”

Но изненадата дойде от другаде. Оказа се, че КНСБ въпреки огромните средства, с които организацията разполага, не успя да проведе една от обичайните си циркови манифестации, на които доскоро присъстваха хиляди работници. Призивите за бойкот от страна на медицинските сестри се оказаха успешни. КНСБ губи контрола над цяло едно съсловие и то едно от най-важните в публичния сектор в страната. Но проблемът за КНСБ не идва от факта, че работниците смятат казионната организация за вредна. Това не е от вчера. Проблемът за КНСБ идва от факта, че организацията става все по-непотребна за властта, тъй като става все по-неспособна да изпълнява единствената си и най-важна функция – да държи под контрол работниците в публичния сектор и да подтиска техните протести и стачки. Затова, провалът на КНСБ да организира качествен цирк вчера е сигнал за приближаващия край на казионната организация изобщо, която ще бъде изправена пред дезинтеграция и разпад в момента, в който управляващите решат, че тя вече не им върши работа. А разпадът на КНСБ и другите казионни синдикати, ще отбележи началото на истинския, независим синдикализъм в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40