Започваме публикуването на текста „Технологичният Мордор“, който бе подготвен от колектив Буревестник, за да излезе в сборник по случай 100-годишнината на ФАКБ. С публикуването целим да предизвикаме реакции и коментари, които да ни помогнат, да подобрим текста.

Вместо към свободно общество, собствениците на технологиите ни придвижват към ужасяваща империя

Мордор е приказна държава от популярната книга „Властелинът на пръстените“. Това е страната на злите сили, управлявана от безмилостен и всемогъщ дух, въоръжен с последните постижения в магическото изкуство и технологии. Робите на Мордор заробват околните страни с огън и меч, за да разпростират властта на господаря си, който цели ни повече, ни по-малко, от световно господство.

Въпреки очевидния си антиутопичен характер, в много отношения Мордор напомня идеала на всеки поклонник на държавността. Властта е силна и централизирана. Държавата расте, за да се защити от опасните врагове и да наложи ред, спокойствие и мир в останалия свят. Робите може да се мразят взаимно, но далеч повече мразят външните врагове, които несъмнено им желаят злото. Цялата държавна машина е мобилизирана в една обща цел – да се разпростира върху нови територии и хора.

Интересно е мястото, на което авторът Дж. Р. Р. Толкин поставя технологиите. Сам почитател на аристократичното минало, той превръща положителните си герои във владетели на изящни умения и технологии, щадящи и дори защитаващи живота и природата в частност. В идеализираният им свят всичко е ръчно изработено, а една кутийка тор е достатъчна за територията на цяла страна. На противоположният край са технологиите на Мордор, които съсипват както природата, така и целият живот, включително и собствените си механици. Но са ужасяващо ефективни, що се отнася до войната с врага и поддържането на реда.

В истинския свят няма добри „елфи“ и зли „орки“. Но ето че, благодарение на последните технологии ставаме свидетели на „летящи килимчета“, „плащове невидимки“, „всевиждащи камъни“ и други неща, които доскоро съществуваха само в приказките.1 Възможно ли е да видим и приказни хора? Например грижовни владетели, които скитат в пущинака и се борят със заплахите, без да се обиждат на презрителните прякори, които им лепят местните еснафи? Едва ли.

Но бихме могли да видим приказни злодеи. Разработката на новите технологии изисква огромен ресурс, с който разполагат само най-богатите държави и корпорации. Те създават технологиите, те държат контрола над тях. Ако успеят да бетонират и увековечат този контрол, обикновените хора няма да имат възможност да им се противопоставят. Съответно – няма да имат възможност да проявяват неподчинение. Ще станем свидетели на истински Мордор, при това в планетарен мащаб, краят на когото ще настъпи в далечното бъдеще?

Жителите на Мордор мразят всички, дори себе си. Преди всичко господаря си, който „не е сътворил нищо друго, освен окаяната им участ“. Но му се подчиняват безпрекословно – от страх пред невъобразимите наказания, които може да им наложи. В такова положение ще се окажем и ние, ако някой непрекъснато следи къде ходим и с кого се виждаме, друг записва и проверява какво говорим, над нас летят дронове-убийци с дистанционно управление, а камери по улиците следят за „агресивно настроение“. Всъщност… всичко това вече е факт.2

Сама по себе си технологията не може да бъде „добра“ или „лоша“. Ако се управлява в интерес на обществото, тя може да доведе до много по-добър живот. Но онези, които я владеят, я управляват в свой интерес. В следващи публикации ще разгледаме настоящите тенденции в технологичното развитие, какви са потенциалните им възможности и какъв е вероятният ефект от тях върху живота ни.

Бележки

1 Виж например „Анархизмът в 21 век“ от в-к „Свободна мисъл“, март 2019

2 За глобалното наблюдение в първото десетилетие на века виж „Илия Троянов и Юли Цее. Посегателство върху свободата – истерия за сигурност, полицейска държава и ограничаване на гражданските права“ МД Елиас Канети, Русе, 2010. ISBN 978-954-92453-1-8. Оттогава измина още едно десетилетие…

Кому помага изкуственият интелект? >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40