Лидерът на боливийския преврат Луис Фернандо Камачо е крайно десен мултимилионер, известен от фашистките движения в района на Санта Крус, където САЩ насърчават сепаратизма. Привърженик на Болсонаро.

 

От Макс Блументал и Бен Нортън

Когато Луис Фернандо Камачо щурмува изоставения президентски дворец на Боливия в часовете след внезапната оставка на президента Ево Моралес на 10 ноември, той разкри пред тази част от боливийското общество, опонираща на социалното управление на представителя на коренното население Моралес. С Библия в едната ръка и национален флаг в другата, Камачо склони глава в молитва над президентския печат, изпълнявайки обета си да изчисти страната си и „да върне Бог в опожарения дворец“.

„Пачамама никога няма да се върне в двореца“, каза той, визирайки духа на Андската майка Земя. „Боливия принадлежи на Христос.“

Крайната дясна опозиция в Боливия през този ден успя да свали левия президент Ево Моралес вследствие на исканията на военното ръководство на страната той да отстъпи. На практика непознат извън страната си, където никога не е печелил демократични избори, Камачо зае празното място оставено от Моралес. Той е богат и мощен мултимилионер, присъстващ Панамските документи за укриване на данъци, и ултраконсервативен християнски фундаменталист, поддържан от фашистки пара-милиции, известни с расисткото си насилие, с база в богатия сепаратистки регион на Боливия Санта Крус.

Камачо е роден в богато семейство принадлежащо към корпоративния елит, като семейството му трупа богатството си от изобилните резерви на природен газ на Боливия. Богатото емейство губи част от богатството си, когато Моралес национализира ресурсите, за да финансира огромните социални програми, които намалиха бедността в Боливия с 42 процента и крайната бедност с 60 процента.

В хода на преврата Камачо се срещна с лидери на десни правителства от региона, за да обсъди плановете си за дестабилизиране на Моралес. Два месеца преди путча той публикува в Туитър следната благодарност: „Благодаря Колумбия! Благодаря Ви, Венецуела! “- възкликна той, обръщайки се към дясното управление в Колумбия и неуспешния десен превратаджия Хуан Гайдо във Венецуела.  Той приветства и крайно дясното правителство на Болсонаро, като заяви: „Благодаря ти, Бразилия!“

Камачо бе прекарал години, ръководейки откровено фашистка сепаратистка организация.

Видео можете да видите тук:

 

Докато Камачо и крайно десните му сили служиха като грубата сила зад преврата, политическите им съюзници изчакаха за да извлекат ползите.

Опозицията бе представена на изборите през октомври от  Карлос Меса – „про-бизнес“ приватизатор, с има големи връзки с Вашингтон. Американските правителствени съобщения, публикувани от Уикилийкс, разкриват, че той редовно си кореспондира с американски служители, с които обсъжда техните искания за дестабилизиране на Моралес.

Понастоящем Меса е работи като експерт в базираната във Вашингтон тинк-танк на име „Транс-американски диалог“ , финансиран от правителсвото на САЩ съвместно с различни петролни гиганти и множество многонационални корпорации, работещи в Латинска Америка.

Ево Моралес, бивш земеделец, който стана известен в социалните движения, преди да стане лидер на мощната политическа партия Движение към социализъм (MAS), беше първият президент на Боливия от коренното население, което е огромното мнозинство в страната. Масово популярен в големите индиански и селски общности в страната, той спечели множество избори и демократични референдуми за 13-годишен период,.

На 20 октомври Моралес спечели преизбиране с повече от 600 000 гласа, което му даде малко над 10-процентов марж, необходим за победата над опозиционния кандидат за президент Меса на първия тур. Експертите, които направиха статистически анализ на публично достъпните данни за гласуване в Боливия, не откриха доказателства за нередности или измами. Опозицията обаче твърди друго и излезе на улиците в седмици на протести и безредици.

Събитията, които ускориха оставката на Моралес, бяха безспорно насилствени. Десните опозиционни банди атакуваха множество избрани политици от управляващата лява партия MAS. След това те обраха дома на президента Моралес, докато изгориха къщите на няколко други висши служители. Членовете на семейството на някои политици бяха отвлечени и държани като заложници, докато не подадат оставка. Жена от партията на Моралес ръководеща малко кметство бе измъчвана публично от тълпа на опозицията.

След принудителното напускане на Моралес лидерите на преврата арестуваха президента и вицепрезидента на правителствения избирателен орган и принудиха другите служители на организацията да подадат оставка. Последователите на Камачо продължават да палят знамена на Вифала, символизиращи коренното население на страната и визията за мирно съвместно съществуване на Моралес.
Ден след свалянето на Моралес, Белият дом на Доналд Тръмп с ентусиазъм похвали преврата, като го описа като „важен момент за демокрацията“ и „силен сигнал за нелегитимните режими във Венецуела и Никарагуа.“
One thought on “Крайно-десен мултимилионер и религиозен фанатик предвожда преврата в Боливия”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40